Broholmerudstilling

Gjall normal620
Gammel Estrup Herregårdsmuseet
Randersvej 2
8963 Auning
Se kort
Alle
0/50 kr.
E-mail Rediger

Beskrivelse Rediger ›

Broholmerhunde stammer fra herregården Broholm på Fyn. For at markere tilhørsforholdet til de danske herregårde, har Broholmerselskabets Jyllandsafdeling påbegyndt en udstillingsrække, der hedder ”Herregårdshunden”. Den første udstilling foregår lørdag d. 4. maj, 2019, på Gammel Estrup. Her er tilmeldt 34 Broholmere i alle aldre. Alle 3 farver, gul, rødgylden og sort er repræsenteret. Der bliver lejlighed til at se hundene i konkurrence, men også til at møde dem på tæt hold, hvor der både kan hilses og klappes.

Udstillingen begynder 10.30. Entre er 50 kr – børn under 18 år er gratis.


En herregårdshund
Broholmerens historie går langt tilbage og er tæt forbundet med livet på herregårde og i royale kredse. Kong James VI af Skotland forærede i forbindelse med sit bryllup med Frederik II’s datter i 1589 det danske hof nogle store prægtige hunde af mastiff-typen. Ved avl med andre store hunderacer opstod en hund, som man kaldte ’Den gamle danske Hund’.

Racen var på et tidspunkt tæt på at uddø, men i 1850 besluttede hofjægermester Sehested fra Broholm Slot at forsøge at redde den. Han avlede og forærede hundene væk til folk, der ville deltage i avlen. Racen skiftede navn til Broholmshunden og blev igen en almindelig og værdsat race.

Kong Frederik VII og Grevinde Danner havde flere Broholmere ved hoffet i Jægerspris, hvorfor Broholmere også er blevet kaldt Jægersprishunden. De er afbildet med deres hunde ved adskillige lejligheder. Hundene blev blandt andet brugt til at jage spøgelser væk fra soveværelset inden kongens sengetid. Kongens hund hed altid Tyrk uanset køn, og grevindens hed Holger. En af disse ’Tyrk’-hunde er udstoppet og kan ses på Zoologisk Museum i København.

Kategorier Tilføj ›

Kultur
Tæt på dyr

Tidspunkter Tilføj tidspunkt ›

  • Arrangementet er overstået og blev sidst afholdt lørdag d. 04. maj 2019 kl. 10.30.