Så er det vinterferie! Selvom det ikke bliver en vinterferie som vi kender den med massevis af arrangementer ude i byen og samvær med venner og familie, kan vi stadig få det bedste ud af tiden derhjemme og i naturen - vi guider her til en anderledes, men hyggelig vinterferie!

Hvad skal vi lave i vinterferien? 

❄ Udendørs sjov for hele familien
❄ Virtuelt besøg på landets museer
❄ En tur i teatret derhjemme
❄ Kreativ udfoldelse for store og små
❄ Kvalitetstid i køkkenet
❄ Hjemmeunderholdning

Udendørs sjov for hele familien

❄ En tur på kælkebakken
Hvis vi er så heldige at få sne her i vinterferien, er det oplagt at slippe børnene løs på en kælk. Op og ned af bakkerne giver gode røde kinder og gang i pulsen, mens I har det sjovt.

❄ Troldejagt og glemte kæmper
Hvis feriens lange gåture skal krydres med lidt spænding, kan I med fordel tage en lille skattejagt, hvor I leder efter de trolde og kæmper, som Thomas Dambo har gemt over hele landet. 

Gåtur og to-go-pose på Gammel Estrup
Gå en frisk tur i herregårdshaven, prøv børnesporet ved voldgraven, spis jeres medbragte mad i teltet, og få en gratis to-go-pose med et aktivitetssæt med hjem. Alt sammen til Corona-sikker vinterferie på Gammel Estrup.

❄ Naturbingo
Sebra har lavet bingoplader, som I kan printe og bruge ude i naturen. Så skal der nemlig findes træstubbe, tissemyrer og fuglehuse, for at få en række, to rækker eller fuld plade! Husk at sørge for et par præmier til vinderne!  

❄ Udendørs kunst i børnehøjde
Tag familien med ud under åben himmel, og få frisk luft i kinderne, mens I kigger på kunst i smukke naturomgivelser. Tjek vores guide!

Hemmelige legepladser
Tag ungerne med på legeplads, men sørg for at vælge en "hemmelig" en af slagsen, hvor der forhåbentligt ikke er så mange andre mennesker. 

LÆS OGSÅ: Den store naturguide - gør udelivet sjovere for ungerne

Virtuelt besøg på landets museer

❄ Glyptoteket
På Glyptotekets YouTube-kanal kan I se en masse sjove videoer - blandt andet serien "Stefan og statuerne", hvor Stefan fortæller om museets statuer, hvordan de er lavet og en masse andet sjovt i børnehøjde. 

❄ Experimentarium
Følg med på Experimentariums nye YouTube-kanal Zoom, hvor der bliver eksperimenteret med nogle af livets helt store spørgsmål. Hvorfor er himlen blå og dit blod rødt? Med værten Emilie Schultz-Knudsen i spidsen, bliver alle forhåbentligt klogere. 

❄ Dansk Arkitektur Center
Gå på opdagelse i den anmelderroste Bjarke Ingels-udstilling "Formgiving" i Virtual Reality! Med mere end 70 BIG-projekter fra hele verden, oplever I BIGs grænseløse kreativitet, og hvordan tegnestuen lige nu giver form til din fremtid.

❄ Frederiksborg Slot
Ved hjælp af piletaster og touch-funktioner kan I navigere rundt i mere end 50 tilgængelige stuer og pragtrum på Frederiksborg Slot! Tag for eksempel på jagt efter portrætter, mens I lytter til interessante fortællinger fra slottet. 

❄ Louisiana
Også Louisana viser deres fine samlinger frem via videoer og billeder, så klik forbi dem, hvis I får brug for et skud kultur i jeres vinterferie.

❄ Statens Museum for Kunst 
SMK inviterer til kunstoplevelser i hjemmet, for deres onlinesamling er nemlig åben hver dag med udvalgte kunstskatte fra arkiverne.

❄ ARKEN
Tag et kig forbi ARKENs store online univers, hvor det handler om at stå sammen gennem krisen, selvom vi skal holde afstand. Der er flere gratis tilbud - også for børn.

❄ Nationalmuseet
I kan også tage en tur på Nationalmuseet og gå på opdagelse. I kan for eksempel få en guidet tur rundt i udstillingen "Stemmer fra kolonierne", hvor en omviser guider og fortæller. 

En tur i teatret derhjemme

❄ Prinsessen på Ærten
Det Kongelige Teater har gjort det muligt at opleve pixiballetten Prinsessen på Ærten online, så I kan få oplevelsen af at komme i teatret hjemme i stuen. Den korte forestilling anbefales til børn fra 4-10 år. 

❄ INTET
Det er også muligt at opleve Det Kongelige Teaters ungdomsopera INTET i det virtuelle Xtra-univers. Her skildres teenagerens rejse fra barndommens tryghed og uskyld til tilværelsens anarki og desperation. 

❄ Alice i Eventyrland
Asterions Hus har lagt forestillingen Alice i Eventyrland online i 2 uger helt gratis. Det er en ny, filmet version med finurlige kostumer, betagende musik og transformerende bevægelser. Forestillingen kan ses på teatrets YouTube-kanal frem til den 2. marts. 

Kreativ udfoldelse for store og små

❄ 5 sjove krea-projekter
Vi har fundet en række anderledes idéer frem, som er oplagte at kaste jer ud i i løbet af vinterferien. I kan blandt andet male legetøjsdyr i sjove farver, lave en sej bilbane og andre sjove ting!

Keramikmaling med Art by Me
I kender sikkert allerede keramikcaféen på Vesterbro Torv - men vidste du, at det i uge 7 og 8 er muligt at hente familiepakker, som I kan male derhjemme, mens I ser med live og kan stille spørgsmål til processen? Det lyder som den hyggeligste ferieaktivitet. 

❄ Nemme DIY-fastelavnskostumer
Lad ungerne selv stå for årets fastelavnskostume! Måske noget af det kan klares med ting fra kreakassen derhjemme, og ellers er Panduros webshop altid leveringsdygtig!

❄ Kreativ med Det Kongelige Teater
På Det Kongelige Teaters Xtra-kanal har de samlet en række kreative idéer til børnene derhjemme. Lav jeres eget blodige korsridder-kostume, lav et diorama til værelset, lav tryk på stofposer, tøj eller pudebetræk og tegn med Brødrene Løvehjerte. 

❄ Hama-perlehygge
Hos Panduro kører de med rabat på Hama-perler i forskellige størrelser de næste uger! Bestil en god portion hjem, så I er klar til en kreativ vinterferie! Smut eventuelt ind på perleeksperten Anja Takacs' Facebook-profil, og få masser af inspiration til at hygge med ungerne med de fineste perleplader.

❄ Strik til dit barn
Mangler du selv et lille krea-projekt til de mange hjemmetimer i løbet af ferien, så kig forbi vores guide, hvor der er god inspiration at hente - både til dit næste projekt, og til dig, der er helt nybegynder. 

❄ Tegn udenfor stregerne
Museum Jorn guider ungerne ind i kunsteren Asger Jorns verden, og viser dem, hvordan de kan skabe flot kunst ved at tegne udenfor stregerne.

❄ Gør klar til jeres egen fastelavnsfest
Der er ikke meget tøndeslagning og udklædningskonkurrence at komme efter i år, så fastelavnsfesten må holdes derhjemme! Med Panduro kan I komme godt igang med DIY pynt i lange baner!

❄ Popsi og Krelle-malebog
Print jeres egne Popsi og Krelle-tegninger, som I kan tegne videre på og farvelægge derhjemme - alle motiverne ligger til gratis download hos Mig og familien.

❄ Sjov med genbrugsmaterialer
På Facebook deler Kreafar og hans kreateam ud af skøre og skæve kunstværker, børnene kan kaste sig ud i med ting, de finder i og omkring hjemmet. 

❄ DIY fastelavnsris
Ingen fastelavn uden et fastelavnsris, der er smukt pyntet til den hyggelige højtid! Vi guider selvføgelig til, hvordan I laver jeres helt eget fastelavnsris!

Kvalitetstid i køkkenet

Lækre opskrifter

❄ Gammeldags fastelavnsboller
❄ Meyers fastelavnsboller
❄ Gulerodskage
❄ Kanelsnurrer
❄ Nemme tutti-frutti kokostoppe

LÆS OGSÅ: Sådan aktiverer du dit barn i køkkenet

Hjemmeunderholdning

❄ Hjemmebiograf
Se film sammen om eftermiddagen, når hjemmeskolen og hjemmearbejdet er pakket væk. Vi har forskellige guides til forskellige aldersgrupper, så I enten kan kaste jer over animationsfilm, der er egnet for alle, eller eventyrlige familiefilm fra 7 år og op. Har I allerede abonnement til de forskellige streamingtjenester og popcorn i køkkenskabet, føles det helt gratis. 

Vinterferie med AGF
Jeres lokale fodboldklub vil gerne bidrage til de ferieramte børns underholdning derhjemme, og disker derfor op med alt fra morgentræning og hjemmebag til dans og kreativt værksted. Hele ugen fra mandag til fredag. 

❄ Børnebiffen
Nyd den digitale udgave af de allerbedste børnefilm hjemme i stuen. Da Cinematekets Børnebiffen først åbner igen den 6. juni, kan I nu se et udvalg af filmene online, ganske GRATIS! 

❄ Online JazzBio
Gennem 7 afsnit kan ungerne møde bien Bob, der forelsker sig i prinsessen Bibi, mens han ivrigt forsøger at lære at danse til jazz spillet af Aarhus Jazz Orchestra. Udover at være spækket med sange, som børnene kan synge med på, vil musikere fra Aarhus Jazz Orchestra også fortælle om deres instrumenter, og Carl Quist-Møller viser blandt andet, hvordan man kan tegne flip-flop tegninger og meget mere.

 

Hvornår er det vinterferie? 
De fleste skoler holder vinterferie i uge 7, men enkelte steder er det først i uge 8. Forhør dig hos dit barns skole, hvis du er i tvivl. 

 

Fotos: 1) Nana Bech Eneqvist 2) Fransk og dansk skulptur 0090 photo Ana Cecilia Gonzalez © Ny Carlsberg Glyptotek 3) 'Prinsessen på Ærten', Det Kongelige Teater, Foto: Henrik Stenberg 4) Matthew Oliver Weddings 5) Emily Salomon 6) Stephanie Mielnicki