Ferrari, Dolce & Gabbana, Lamborghini, Cerutti, Gucci, Barolo, Pizza, Mozzarella - er der noget, italienerne ikke kan? Nej, de er cand.alt, og så var det faktisk også dem, der opfandt operaen! Og de gør det hele så tilbagelænet og med så meget charme og smil at jeg for længst har tabt mit hjerte til støvlelandet i syd. Især er jeg vild med Toscana, der for mig har nogle af de smukkeste landskaber og den mest spændende kulturhistorie med både Pisa og Firenze i samme region. Hvor vildt er det lige?!

INVITERET AF GHIACCIVECCHI

Det hemmelige Toscana

Som sagt er Toscana kendt for sine smukke landskaber, bløde bakker og høje slanke cypresstræer - kort sagt en masse landskab og ikke så meget hav. Men hvad mange ikke ved er, at der er et lille hjørne af Toscana, der ligger helt ud til havet, og der kan jeg på det varmeste anbefale, at du tager familien med på tur. 

Den Etruskiske kyst

Vi bookede en bungalow i ferieparken Ghiaccivecchi, der ligger lige på kanten af naturområdet Rimigliano - ud til den Etruskiske kyst. Både de bedste strande, små pittoreske byer, samt kulturhistoriske perler ligger inden for køreture på 15-40 minutter. 

Det fine ved Ghiaccivecchi er, at det er perfekt til småbørnsfamilien. Det er et område, der er nemt at overskue og meget trygt at lade børnene lege i. Her er pool, bordtennis, fodboldmål og masser af skyggefulde træer, hvor I som forældre kan få en tiltrængt pause med en god bog. Herudover er der mulighed for at grille, da stedet byder på hele tre udekøkkener, hvor min mand flere aftener tænder op med brænde, der ligger til fri afbenyttelse. Vi spiste både fritterede zucchiniblomster, salsicciapølser, Dorader og havbars - alt sammen indkøbt i det lokale supermarked, der var virkelig veludstyret, og meget billigere end derhjemme. 

De bedste italienske strande

Som I måske fornemmer, har jeg været mere end to gange i Italien, og derfor kan jeg med troværdighed sige, at netop denne region byder på de bedste strande, jeg endnu har oplevet i Italien. Fra vores bungalow på Ghiaccivecchi kan vi på knap 15 minutter køre gennem de smukke solsikkemarker og småbyer til Remiglianos natur- og strandpark. Området har bevaret sit italienske særpræg af afslappethed og med høj æstetik frem for mange af de klassiske turiststrande. Vandet er rent, og på luftige dage er der en vidunderlig brænding som ikke mindst børnene kunne bruge timer på at kaste sig ud i. På flere strækninger er der livreddere, der holder et vågent øje. 

Blandt de strande, vi besøgte, er min favorit Baratti. Stranden er omkranset af de smukkeste cypresstræer, der er de mest charmerende små strandbarer med god kaffe, liflig hvidvin og vidunderlig mad -  ikke mindst friskfanget fisk fra havet lige udenfor. Særligt vil jeg anbefale den lille fiskerestaurant, al Poplo Marino, der serverer helt enkle velsmagende retter, der er helt perfekte til varmen. Alt sammen kan I nyde til den bedst playliste, mens solen synker rødt i havet. De har så god smag!!

Lej en speedboat - og havet er jeres

Fra Baratti strand kan I leje en speedbåd (og nej, I behøver ikke at have speedbådbevis - det er jo Italien, så det tager man let på). Men bare rolig - hvis I ikke har sejlet før, får I et lille kursus, inden havet er jeres. Og hold nu op en skøn oplevelse på de varme og vindstille dage. Ungerne elsker det, og hopper i vandet fra båden, hvor havbunden ligger 20-30 meter under os, men stadig kan anes, da vandet er så klart og rent. Vi har den bedste dag med fri leg. Min mand, der har sejlet en stor del af sit liv, lærer også børnene, hvordan båden fungerer, og lader dem styre på skift. 

Pittoreske småbyer

Lyder det som en kliché? Ja, jeg ved det, men de er altså pittoreske! Og så ligger de inden for bare 30-40 minutters kørsel fra vores bungalow. I den smukke middelalderby Massa Marittima med en meget velbevaret gammel bydel, havde vi de mest vidunderlige oplevelser med gode autentiske spisesteder med stenovnsbagte pizzaer med en bund så sprød. På en af restauranterne ved byens kirke, så vi EM-kampen Danmark-England. Og selvom vi tabte, så vandt vi en lille smule, da italienerne græd med os, og forsikrede os, at de hellere ville have mødt os i finalen. Det ville vi også! Af andre byer i området, kan jeg anbefale de meget smukke og autentiske byer Suverto og Populonia. 

Pisa lige rundt om hjørnet

Både Pisa og Firenze er jo kulturhistoriske perler, og så ligger de inden for helt overskuelig rækkevidde fra Ghiaccivecchi. Pisa ligger blot 45 minutters kørsel derfra, så man skal være mere end almindeligt doven for ikke lige at vise sine børn det skæve tårn, når nu det er så tæt på. Og ungerne var bjergtagede! De har alle set billeder af det, og de var overraskede over, hvor skævt det i virkeligheden var. Man kunne tro, at Pisa blot er en turistfælde netop på grund af tårnet, men Pisa er faktisk en vidunderlig autentisk by, og så stor, at den lever af meget andet end turisme. Her har italienerne en hverdag med deres daglige gøremål, og turisterne fylder kun ganske lidt i gadebilledet. 

 

Tips og nyttige links til Toscana

Ferieparken Ghiaccivecchi

Baratti stranden

Fiskerestauranten al Poplo Marina

Rimigliano-området

 

 

Fotos: Caroline Meldgaard