Sommeren er for alvor over os, og hvis du er så heldig, at du skal holde ferie med familien i Smilets By, så læs med her, hvor vi guider jer til de skønneste attraktioner og aktiviteter både på land, vand og i sand. 

 

SUP
Aarhus fra søsiden 

• Surf Agency 
Hvor: Fiskerivej 2F, Aarhus C
Lej et Stand Up Paddle Board ved begyndelsen af Aarhus Havn, og nyd en dag med familien og Aarhus fra vandsiden. Instruktørerne sørger for at klæde jer godt på med våddragter og 30 minutters intro, inden I bliver sendt på eventyr i Aarhus Bugten. OBS: Der er ingen aldersbegrænsning for børn, det er dog vigtigt at kunne svømme.

• GoPaddle
Hvor: Carl Blochs Gade 28, Aarhus C 
I den anden ende af byen holder GoPaddle til, og her står de klar til at udleje kanoer i netop det tidsrum, der passer jeres familie bedst. Uanset om I vil på vandet i en time eller længere sørger personalet naturligvis for at I bliver sendt sikkert afsted iklædt rednings- eller svømmevest og padler til både store og små. Som noget nyt kan I låne en spand og en affaldssnapper, så I kan samle affald op mens I padler afsted på eventyr. 

Havnerundfart
Hvor: Inge Lehmanns Gade 2, Aarhus C 
Er I mere til at læne jer tilbage, mens I nyder smilets by fra søsiden er havnerundfart med MS Tunø en oplagt idé. Her kommer I med på en times hyggelig tur rundt i Aarhus havn, hvor kaptajnen og guiderne tager jer forbi imponerende, nye bygninger som Navitas, DOKK1 og Lighthouse på Aarhus Ø samtidig med den gamle charmerende toldbod. 


Til solskinsdagene

Springvandet
Hvor: Havnepladsen, Aarhus C 
På Havnepladsen finder I desuden det livlige springvand Endless Connection, der er et sikkert hit hos børn og barnlige sjæle. Hop ind og ud af de to meter høje stråler, der springer op og forsvinder igen på skiftende tidspunkter - hvem mon bliver mindst våd?

Bassin 7 
Hvor: Bassin 7, Aarhus Ø
Uanset om I er til sightseeing, en dukkert eller afslapning, byder Bassin 7 på et hav af muligheder – dyk f.eks. med i havnebadet hvor der er børne- og juniorbassin eller prøv kræfter med kabelbanen og wakeboarding. Når tørsten eller sulten melder sig kan I desuden besøge en af de mange mad- og drikkeboder langs promenaden, hvor I også bare kan slappe af og nyde feriestemningen ved vandet midt i Aarhus.

Vand

• Børnevenlige strande
Trænger I til en dag med afslapning, så pak strandtasken og hop i bølgen blå fra en af Aarhus' mange børnevenlige sandstrande. Udover den smukke natur er der også gode faciliteter som det Blå Flag, badebroer, iskioske og legepladser på enkelte strande. Se oversigten over de bedste strande her.

Den uendelige bro
Hvor: Ørneredevej 3, Aarhus C
Hvad end I får lyst til at hoppe i badetøjet, vandet eller spadsere en tur, så er den Uendelige Bro og dens omgivelser et fantastisk sted at tilbringe dagen sammen med familien. Broen er rund badebro og kunstværk, der strækker sig fra Ballehage strand, kun et stenkast fra centrum, og ud i Aarhus Bugten. I nærheden af broen finder I blandt andet rolige omgivelser med et lille vandfald, betagende skovområde og en af byens bedstplaceret restauranter.

aros
Fordyb jer i Smilet By

• AROS
Hvor: Aros Allé 2, Aarhus C
Det er formentlig de færreste der forbinder kunstmuseum og børnevenlig sommerferie, men AROS er bestemt ikke kun for voksne, og på museet er leg og læring tæt forbundet. Bevæg jer en tur op i regnbuen på hoppen af museet, og oplev Aarhus fra oven og i farver - selv på en gråvejrsdag! Eller lad jer inspirere til jeres næste udflugtssted med udsigt ud over hele byen. Hvem finder mon flest attraktioner?
TIP! Spar 20% på årskort med Børn i Byen Klubben

• Den Gamle By
Hvor: Viborgvej 2, Aarhus C 
I Den Gamle By kan du hele sommeren tage familien med på spændende tidsrejse tilbage i tiden. Her kan I gå på opdagelse helt tilbage til 1864, hvor huse, biler og værksteder så markant anderledes ud. Besøg også byens festplads, og forsøg jer med styltegang, keglespil og den gamle charmerende karrusel eller tag på tur med hestevogn gennem museets brostensbelagte gader. Når sulten melder sig kan I nyde en let frokost på en af de mange pladser rundt om i byen eller forkæle jer selv med et stykke konditorkage eller prøve bagerens lækre hjemmelavede brød og kager.

Naturhistorisk Museum 
Hvor: Wilhelm Meyers Allé 10, Aarhus C
Tag ungerne med på Naturhistorisk Museum, hvor I sammen kan opleve masser af interaktive og finurlige sommeraktiviteter og oplevelser. I kan f.eks. begive jer rundt på skattejagt blandt museets mange udstillinger, komme helt tæt på 99 skønne insekter fra den danske natur og opleve den kreative og farverige udstilling Vores Verden, som er blevet til i samarbejde med multikunsteren Shane Brox og en masse af museets besøgende børn. Som noget særligt vil museets hver dag afholde blomstrende sommerferieaktiviteter - hold øje med museets kalender for mere om feriearrangementerne. 

børn
Steno Museet 
Hvor: C. F. Møllers Allé 2, Aarhus C
Gå på opdagelse i alt fra planter til planeter med et besøg på Steno Museets. Her kan I besøge udstillingerne om teknologi, kroppe og epidemier eller blive klogere på himmelfænomener gennem museets nyeste udstilling om forskellige galakser og planeter. I museets urtehave kan I desuden blive klogere på lægevidenskabens udvikling, mens I nyder synet og duften af havens mange medicinske urter - ah!

Kvindemuseet
Hvor: Domkirkepladsen 5, Aarhus C 
Tag børnene med på skattejagt blandt museets udstillinger, som giver et unikt indblik i børneliv gennem de seneste 150 år. Her kan man klatre på montrerne, tegne på tavlerne og klæde sig ud som børn i gamle dage. Oplev også museets nye udstilling Barnestreger, og bliv klogere på børns forhold til køn og seksualitet. Trænger I til en forfriskning kan I med fordel besøge Museumscaféen der byder på saft, kraft og masser af dejlige smagsoplevelser.  

børn
Vikingemuseet
Hvor: Skt. Clemens Torv 6, Aarhus C
Besøg Vikingemuseet i hjertet af Aarhus, og tag børnene på en rejse tilbage til Danmarks storhedtid - vikingetiden. Følg trappen tre meter ned under Strøgets gadeniveau, hvor der gemmer sig utrolige historier om Aarhus’ vikinger og deres fascinerende liv. Her kan I høre historier og blive klogere på Harald Blåtands befæstning, Snaptunstenen med guden Loke og skelettet, som blev fundet midt på gulvet. Museets hører under Moesgaard Museum og er baseret på de faktiske udgravninger på netop det sted, hvor udstillingen holder til.

Moesgaard Museum 
Hvor: Moesgård Allé 15, Højbjerg
På Moesgaard Museum bliver fortiden bragt til live, når museets ser tilbage i tiden og undersøger, hvordan verdenshistorien og mennesket har udviklet sig. Museets nyeste udstilling foregår særligt i børnehøjde, hvor man gennem kighuller og lyttekopper kan følge fortællinger om børn udstillingen igennem. Og så skal I selvfølgelig ikke snydes for en tur på museets stejle græsbelagte tag - hvem og hvordan kommer man mon hurtigst ned?

Vandland
Fuld fart og vind i håret

• Djurs Sommerland
Hvor: Randersvej 17, Nimtofte
Er I til fart, leg og sjov for hele familien? Så tag en tur i Djurs Sommerland! Her kan I besøge 9 temalande, mærke suset blandt 60 forlystelser for både store og små, tage en hyggestund i en af parkens mange grønne oaser eller boltre jer i det kæmpestore vandland, hvor I (forhåbentlig!) kan nyde solskinnet ved vandkanten eller få fuldfart på de mange vandrutschebaner. En dejlig familieoplevelse med fart
over feltet.

Blomsterfestival i Friheden
Hvor: Skovbrynet 5, Aarhus C
Fra den 1. til 30. juli slår Tivoli Friheden dørene op til Danmarks største blomsterfestival for hele familien. Her kan I alle dage i sommerferien opleve inspirerende, jordbære og bæredygtige aktiviteter og events, hvor I blandt andet kan dyste om at lave den smukkeste blomsterkrans, plante jeres eget træ og søsætte jeres egen magiske lanterne. Og så kan du naturligvis kombinere det med alle parkens andre attraktioner og traditioner, der skaber en helstøbt oplevelse for både store og små!
TIP! Som Børn i Byen medlem får I 15% på entréen.

hajer

Kattegatcentret
Hvor: Færgevej 4, Grenå
Kast jer ud i en verden af havdyr, når Kattegatcentret står klar med både inden- og udendørs der bider sig fast for altid! Stå helt tæt på havdyrene ved vandoverfladen eller se det hele fra hajtunellen. I kan også fange en krabber, opleve de nuttede sæler eller plaske blandt de store havdyr på den spændende vandlegeplads. De 6 - 9 årige har igen i år muligheden for at komme helt tæt på dyrene og arbejdet som dyrepasser på sommercampen, hvor de bliver uddannet som blå agenter - havets beskytter!

AQUA Akvarium & Dyrepark
Hvor: Vejlsøvej 55, Silkeborg
AQUA Akvarium & Dyrepark er fyldt med spændende sommeraktiviteter og et hav af spændende og nuttede dyr. Derudover byder AQUA på en stor vandlegeplads, med vandsjov til mange timer, forskellige legepladser for alle aldre og en stor hoppepude. Endnu en gang tilbyder dyreparken børn i alderen 9 - 14 årige at deltage i natursommerskole, hvor de blandt andet kan prøve kræfter som dyrepasser for en dag, tage med på kanotur på Silkeborgsøerne og lære at lave bål! 
TIP! Spar 10% på entréen med Børn i Byen Klubben 

safari

Ree Park
Hvor: Stubbe Søvej 15, Ebeltoft
Besøg de fire kontinenter og få en uforglemmelig besøg med masser af vilde indtryk for hele familien i den store safaripark. I sommerferien byder hver dag på masser af sjove og spændende aktiviteter for alle aldre. Tag f.eks. med på fascinerende tog- og safariture gennem parken og kom helt tæt på giraffer, næsehorn og ulve, mens guiden undervejs fortæller om savannens vilde dyreliv. Det vil desuden igen i år være muligt for børn mellem 6 og 15 år at deltage i den sjov og lærerig Junior Ranger Camp, der byder på et vildtspændende program. 

Grønne områder omkring Aarhus
børn
• På eventyr i skov og parker
Hvor: Forskellige steder i Aarhus 
Synes de mindste at en spadsertur i parken lyder kedeligt? Så hent appen Natureventyr og lad dem udfolde deres fantasti som skattejægere i blandt andet Riis Skov, Vennelystparken og Botanisk Have i Aarhus. Appen er fyldt med spændende og lærerige fortællinger og børnevenlige ruter, og hvert kapitel tager udgangspunkt i de ting, som børnene kan se, høre og røre ved. Eventyrerne tager desuden udgangspunkt i områdernes historie, natur og geografi, så ikke kun børn, men også voksne, tager en smule klogere hjem fra eventyr.

Væksthusene

Hvor: Peter Holms Vej, Aarhus C 
Oplev smukke og eksotiske planter i Væksthusene. Her er der god formidling af planterne, så børnene kan gå på opdagelse i de fire forskellige klimazoner og måske endda lære noget nyt! Nyd også den fine udstilling "Botaniske Detaljer" med smukke illustrationer af Bent Johnsen. Bliver I sultne undervejs byder caféen  på en god og sund tallerken for små og store maver.

Jordbær
Pluk-selv Aarhus 
Hvor: Lisbjerg Buen 11, Aarhus N
Tag børnene med i marken og få fingrene i friske, danske ærter og søde, saftige jordbær - alt sammen økologisk. Men husk at lade det hvide tøj blive derhjemme! Fra marken vil der også være udsalg af nyopgravet kartofler og hvidløg fra Hegnsholt Friland, så I rigtigt kan nyde smagen af dansk sommer!

Det Grønne Museum
Hvor: Randersvej 4, Auning

I hjertet af det det naturskønne Djursland finder I Det Grønne Museum, der byder på spændende aktiviteter for hele familien. Besøg f.eks. den hyggelige indendørs legeplads, Børnenes Gård eller gå på opdagelse i museets historiske landsbrugsmaskiner. I kan også komme helt tæt på dyrene og opleve den sanselige landsbrugsbotaniske havem der bugner af farver, dufte og smage om sommeren.

Hest
Mols Farm
Hvor: Nørre Lyngsbækvej 1, Ebeltoft

Mols Farm tilbyder turridning for både store og små - uanset erfaring. Oplev turridning eller langture på islandske heste gennem den smukke natur på Mols. Her bliver hastighed og terræn tilpasset netop jeres behov, så alle får mulighed for en god oplevelse på hesteryg. OBS: Hestene sadles op på forhånd grundet krav om afstand og der må kun være én voksen pr. barn til at trække. 

• Marselisborg Slot
Hvor: Kongevejen 100, Aarhus C 
Nyd de smukke omgivelser omkring Marselisborg Slot, der danner sommer- og vinterresidens for den danske kongefamilie. Slotsparken med Dronningens rosenhave er åben for besøg, når den kongelige familie ikke er på slottet. Når kongefamilien derimod befinder sig på Marselisborg Slot, kan I hver dag opleve vagtskifte foran slotsporten klokken 12.00. Besøg også den fantastiske legeplads i Mindeparken overfor slottet eller nyd en picnic i forstbotanisk have bag slottet.

gardere

Dyrehaven
Hvor: Ørneredevej 6, Højbjerg
Elsker børnene at fodre og komme helt tæt på dyr? Så skal I tage din en tur i Marselisborg Dyrehave. Her kan I nemlig se både hjorte, dådyr og vildsvin, og der er også ænder i søerne. Medbring et tæppe og en picnickurv, og find jer et dejligt sted at spise frokost i parken. OBS: Dyrene kan ikke tåle brød og pasta, men husk at tage æbler og gulerødder med, for det elsker de!

rådyr
Deep Forest Art Land
Hvor: Sdr. Ommevej, Kibæk
Sæt kursen mod Deep Forest Art land, der ligger i Kibæk mellem Billund og Herning, og tag familien med på en enestående ekspedition i den dybe skov. Her kan I lade naturen og kunsten udfordre jeres fantasti, mens I bevæger jer rundt på egen hånd eller tilmelde jer en af de guidet ture rundt gennem skovens udstillinger, hvor I får rig mulighed for at høre mere om værkerne - og endda selv lave et! De guidet ture finder sted hele sommeren og der er både nogle for børn og voksne. 

 

Holder I ferie i hovedstaden? Se her!
Den store sommerferieguide 2020

Fotos: 1) Surf Agency 2) Gopaddle 3) Jumpstory 4) AROS 5) Science Museerne Aarhus 6) Vikingemuseet 7) Djurs Sommerland 8) Kattegatcentret 9) Ree Park 10) Væksthusene 11) og 13) Jumpstory 12) Julie Hedelund