Sidste sommer rejste Caro og familien til Hemsedal i Norge. Bliv inspireret til en sikker rejsedestination i Nordens Alper med vandfald og smukke bjerge.

Det er sol, det er sommer, og hele vores (stor)kernefamilie på 4 børn og 2 voksne ankommer begejstrede og fulde af gensynsglæde til Hemsedal i Norge. Vi har nemlig været her før på en fantastisk skiferie, men denne gang prøver vi Nordens alper af som sommerdestination. 

En af mine bedste badeture

Vi skal se, hvad området byder på, når sneen er smeltet og solen bager. Ved ankomsten er der faktisk 24 grader og knaldende blå himmel, og dermed langt bedre sommervejr, end de har i Danmark lige nu. Lige neden for vores kæmpe luksushytte, strømmer en bred og brusende elv gennem dalen.

 Varmen gør, at vi med det samme beslutter os for, at vi vil prøve en dukkert. Det er ikke løgn, når jeg siger, at det er en af mine bedste badeture. Der er noget helt særligt ved at svømme i det friskeste og klareste elvvand, der har sit eget udspring højt oppe i fjeldets top.

En god idé er, som voksen lige at prøve strømmen af først, så man ved, hvor stærk den er. Så ungerne ikke bliver skyllet ud med badevandet...så at sige. Børnene elsker det, og det, der skulle være en kort dukkert, ender med at vare helt til solnedgang, hvor vi til sidst lader os tørre på de varme klipper i den sidste smukke sol.

Elvens mange aktiviteter

Det går snart op for os, at elven på en eller anden måde forbinder hele Hemsedal fra toppen af fjeldet til de små byer i dalen. Det er herfra, at landbrug, fiskeri, vandmøller og anden primitiv industri tidligere i historien har fået sin saft og kraft. I dag er elven et centrum for turisme med et hav af aktiviteter. Man kan både dykke, fiske, rafte eller bare lade sig flyde dovent afsted i store, kraftige baderinge på størrelse med et lille traktordæk. Disse kan lejes flere steder i den hyggelige, lille by. I byens midte er der sågar en lille strand, hvor elven er breddest. Her sidder familierne om aftenen og spiser pizza og drikker kølig hvidvin, mens deres unger bader og pjasker.

Fra by til vildmark

Vi er primært taget hertil for at vandre, og området omkring Hemsedal er et af de mest spektakulære områder, vi endnu har været i. Det er ikke tilfældigt, at området bliver kaldt for Nordens alper, for fjeldet er enormt og massivt. Der findes et stort udvalg af vandreruter for alle niveauer, hvor børn også kan være med.

Turistinformationen er meget hjælpsom i forhold til, hvilke ruter, man bør prøve, og så ligger de fleste nemt tilgængelige. Man skal ikke køre meget mere end 20 minutter, for at komme fra byen til den ultimative vildmark. 

Vi får den ene storslåede naturoplevelse efter den anden, og føler os hensat til Nordamerikanske landskaber med smukke, dybe fjeldsøer.

Undervejs svømmer vi i dem, og ungerne er heldige at fange flotte, friske aborrer, som vi senere tilbereder stoppet med æbletern, løg og gulerødder.

Hold nu op, hvor sådan en frisk fisk fra det klareste, reneste vand kan smage godt!

Vi får næsten højdeskræk, da vi når toppen af Veslehorn, og kan mave os hen til kanten, for at kunne se direkte ned i afgrunden (1300 meter over havets overflade). Synet bliver ikke mindre imponerende af, at det er herfra, at Hemsedals største vandfald kaster sig ud over fjeldet i mange hundrede meters frit fald. 

Et ægte, brusende vandfald

Vi prøver også en vandretur med overnatning i vildmarken. Norge har en række vandrehytter, som man for et mindre beløb får adgang til med en universalnøgle. Den samme nøgle kan låse de mange tusinde hytter op over landet. Hytterne er udstyret med konserves, kaffe, tørmælk og alle andre fornødenheder. Man skriver blot, hvad man har taget, og overfører pengene efterfølgende. Vand henter vi i elven, og da vi næste morgen spiser morgenmad, foregår det på klipperne ved vandet, hvor vi koger havregrød på vores primus. Kogt på elvens klare vand, naturligvis! På denne tur bader vi direkte i et brusende vandfald, og ungerne elsker det! Det giver i den grad baghjul til samtlige badelande med kunstige vandfald og papmaché-klipper. Det her er den ægte vare.

Ikke dårligt med en doven dag

Vi oplever en enkel dag med tåge og regn, og her falder temperaturen pludselig med næsten 15 grader, og det føles som efterår. Vi nyder dog at få et afbræk fra alle vores aktiviteter, og tager en stenerdag i vores kæmpe, luksuriøse hytte med sauna, stor dobbeltstue og lækre værelser. Vi tænder op i pejsen, laver varm kakao og spiller Varulv og Matador hele dagen, mens vi hviler vores ømme ben efter de gode vandreture. Vi afprøver samme aften en af byens restauranter, og det skal man altså næsten prøve. Man kan blandt andet vælge fisk, som er fanget i elven, eller store, saftige elgbøffer med tyttebær og vildtsauce. Vi vælger elgen, og mums for en mundfuld!

Hemsedal er et fantastisk skisportsområde, men det er som om, at det åbner sig endnu mere op om sommeren. Der er så bred en palette af muligheder for outdoor life. Om det er vandsport i alle afskygninger, vandreture, klatring, fiskeri eller mountainbike. Det hele er her. Og så er det bare en af naturens mest spektakulære scener, man kan afprøve det alt sammen på.

Læs mere om Hemsedal her

Vild med vandfald? Gå på jagt efter Hemsedals mange vandfald

★ Bestig en bjergtop og tjek sikkert ind på bjergtoppen digitalt

10 skønne familieoplevelser i Hemsedal denne sommer 

Følg også Hemsedal på Facebook og Instagram

 

Fotos: Caroline Meldgaard