Et besøg på ARoS' er altid en farverig oplevelse, men nu er der kommet endnu mere smæk på farverne: Oplev særudstillingerne 'Hypernature' og 'Digital Descending', som begge er særdeles farverige og interessante for børn og unge.

Inviteret af ARoS

Fra julelys til farveeksplosion 
Efter en utrolig smuk, men kold og blæsende løbetur op ad den julelysklædte trappeindgang fra Vester Allé, nåede vi endelig indenfor i varmen på ARoS. Her blev vi som sædvanlig mødt af museets behagelige atmosfære og det storsmilende personale, der bød os velkomne samtidig med, at de kontrollede vores Coronapas. Da vi var kommet af med overtøjet og havde overstået toiletbesøg, væsentlige spørgsmål, og hvad der nu ellers skal klares inden et museumsbesøg med en 4-årig, gik vi ned ad den karakteristiske vindeltappe, der førte os fra niveau 3 til 1, hvor museets nye udstillinger 'Shoplifter - Hypernature' og 'Lu Yang - Digital Descending' begge er placeret - og her mødte os et syn, der begejstrede både store og små.

aros for børn shoplifter aros

En pelset og farverig grotte
Normalvis gemmer museets udstillinger og værker sig altid bag en stor automatisk skydedør, men det er ikke tilfældet med Hypernature; her begynder værket nemlig allerede udenpå væggen ind til udstillingen, hvilket virker utrolig pirrende og iøjenfaldende. Det udløste i vores tilfælde et stort "øj, se lige manner!" fra vores knap 4-årige søn. Kursen var sat - vi måtte bare se nærmere på den farverige, pelsede udstilling. Og med 'se' mener jeg det ordret, for ved indgangen til udstillingen står der nemlig, at det - i hvert fald for nuværende - ikke er tilladt at røre ved værket. Det gav mig ærligt talt en lille smule sved på panden, for er det overhovedet muligt at tage et barn med ind i farvelade-land og samtidig forklare ham, at han ikke må røre ved noget? Da vi havde talt om skiltet med krydset over hænderne og forklaret, hvad det betød, lod vi os spændte og nysgerrige suge ind i Hypernature. Her mødte os en gigantisk, men alligevel tæt og altomsluttende grotte af pelset hår i alle regnbuens farver - en farve- og sanseeksplosion uden lige! 

En fascinerende og sanselig totaloplevelse
Mine bekymringer om, hvorvidt min 4-årige kunne undlade at røre ved værket, blev fuldstændig gjort til skamme. Der var så mange farver, steder og former, der stjal hans opmærksomhed og fokus, og det var tydeligt at se, at han - ligesom os voksne - var totalt fascineret og forundret over udstillingen. Vi sagde ikke meget de første par minutter vi befandt os i den farverige grotte, fordi vi alle var optagede af alle de sanseindtryk, der omgav os. Foruden udstillingens mange farver og proportioner, er værket også beriget med en lydside skabt i samarbejde med den islandske komponist Skúli Sverrisson. Dette skaber en følelse af tid og bevægelse i værket, samtidig med, at det gør det endnu mere surrealistisk og mystisk, idet alle sanserne bliver aktiveret. 

shoplifter aros aros for børn
Trolls eller psykedelisk punkverden?
"Det ligner en verden i Trolls" sagde familiens yngste og refererede til Pixarfilmen om de farverige trolde. Vi erklærede os enige med det samme, selvom mine tanker mest havde ledt mig hen på referencer som "psykedelisk", "punk" og "et legeland indrettet af børn". Selvom det for et øjeblik føltes som om, at vi var de eneste publikummer i udstillingen, forholdt det sig i midlertid ikke sådan. Udover os var der en håndfuld andre, og ligesom det formentlig lyste ud af os, var det tydeligt at se fascinationen og respekten for værket i deres øjne, mens de gik med hovedet i vejret og nærstuderede værket. 

Fra grotte til digital fremtidsverden
Da vi alle havde sundet os ovenpå Shoplifter-værket, gik vi videre mod museets anden nye udstilling Digital Descending. Ud fra præsentationen på væggen indtil værket læste vi os frem til, at den japanske multimediekunstner Lu Yang særligt er fascineret af japansk popkultur, østens religioner og gaming - og det kom da også straks til udtryk, da vi bevægede os ind i det store, mørke rum, der kun var oplyst af farverige skærme med manga-lignende figurer. Hvor jeg sammenlignende Shoplifter med et børneværelse, var der nu ingen tvivl om, at vi var rykket ind på et teenage-værelse, hvor pop- og gamingkulturen er det dominerende og altoverskyggende element - og både far og sønnike var vilde med det! 

luyang aros luyang aros børn

Er dét hér kunst?
Mens vi stille vandrede rundt mellem de mange videoinstallationer med pang- og raballerfarver spurgte familiens yngste pludselig stille "er det her virkelig kunst?". Det åbnede op for en god snak om, at kunst kan være mange ting: tegninger, dans, lyde - og så noget om, at Mimbo Jimbo også er kunstner, men det er en anden snak. Vi fortsatte udfortrødent videre gennem udstillingen, indtil vi nåede til en video, hvor avatarer, hvis organer man kunne se, dansede. Vi stoppede op og iagttog udviklingen, mens vi talte om at det jo er sådan, vi alle sammen ser ud indeni. Mens vi stod dér, slog det mig, at det i grunden er pudsigt, at vi aldrig hverken har set eller talt om kroppens indre på den måde. Og er det ikke netop essencen af kunst? At den skal få os til at reflektere, undres og stille spørgsmål? I hvert fald for mig. De minutter vi stod dér, blev pludseligt enormt menings- og værdifulde for vores lille familie og et mindeværdigt øjeblik. 

Som jeg startede ud med at skrive, er et besøg på ARoS altid en farverig oplevelse, og hvis I gerne vil have aflivet myten om, at et museumsbesøg er kedeligt og støvet, så er disse to udstillinger fremragende beviser på det modsatte - uanset om man er til jordens eller kroppens indre. 

Begge udstillinger kan opleves frem til den 24. april 2022 - læs mere om udstillingerne her.

Fotos: 1) - 5) Julie Hedelund 6) ARoS