Man kan ikke se skoven for bare træer! - sådan lyder et gammelt ordsprog, og i Schwarzwald er der noget om snakken. Schwarzwald er et bjerg- og skovområde i det sydvestlige Tyskland på ikke mindre end 6.009 kvadratkilometer. Det er i runde tal dobbelt så stort som hele Fyn. Med andre ord er her natur for alle pengene så langt øjet rækker og længere til. 

INVITERET AF GERMANY TRAVEL

Vi er primært taget hertil for at vandre og nyde de berømte kurbade og hele den wellnesskultur, der er så udbredt i netop Tyskland. Jeg vil med det samme sige, at de forventninger bliver indfriet til fulde, og herudover er der så mange andre ting for en børnefamilie at foretage sig.  

Luksusliv på Albtalblick Hotel

Vi bor på et smukt beliggende bjerghotel med den skønneste solterrasse med god udsigt over den storslåede natur. Værelserne er rummelige, moderne og lækkert indrettet. Her er den lækreste morgenmad med de berømte tyske økologiske bio-juicer på både frugt og grøntsager. Og børnene bliver meget begejstrede, da de finder ud af, at de kan bestille frisklavede vafler med ahornsirup. Personalet er imødekommende, og har virkelig styr på, hvad de laver. Ikke mindst køkkenchefen, der tryller med råvarerne - men det vender vi tilbage til.

Først af alt, kan jeg ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at have en god base, når man er på aktiv ferie. I vil gerne have et sted med lidt lækkerhed og god stil, hvor I kan læne jer trygt tilbage og slappe helt af efter en lang dags vandring. Hotellet har sin egen store indendørs pool med udsigt til bjergene. I godt vejr skydes panoramavinduerne til side, så skoven og naturen kommer indenfor. Poolen ligger i forlængelse af et stort spaområde med dampbad og en skøn sauna med rislende vand og meditationsmusik. Jeg får nydt det til fulde med mine børn, som får en helt særlig ro over sig i de meditative omgivelser. Især nyder vi den mystiske atmosfære ved de lavthængende skyer, der smyger sig om bjergene. Min mand kan ikke lade være med at føle, at han er midt i Twin Peaks på the Great Northern Hotel. 

I køkkenet er der et godt udvalg af retter - blandt andet med råvarer fra lokalområdet, så vi får smagt på lidt kultur og historie under hvert måltid. Børnene elsker maden, og særligt de smagfulde supper er et hit. Og det skaber stor jubel ved bordet, når der bliver serveret store sprøde brezels til (en bagt kringle med salt drysset på den sprøde kant). 

Herudover er vinkortet alsidigt, og igen fylder det lokale islæt med druer og vine fra regionen. I må absolut ikke snyde jer selv for at smage på rødvine skabt med Spätburgunder-druen, som er den tyske udgave af Pinot Noir-vinene fra det franske naboland. Det er elegante og mineralske rødvine, som er helt på højde med de mere berømte Bourgognevine. 

Udflugtsmuligheder i området

Vandring er selvsagt en af hovedattraktionerne, og vi gik blandt andet den smukke rute Geniesserpfad Schluchseer Jägersteig, som er ca. 12 kilometer lang. Vi tog ruten i et stille og roligt tempo, og det var meget overskueligt med vores børn på henholdsvis 13 og 16. Udsigten på ruten var smuk, og vi nød de vllde blomster, samt udsigter over søer og bjerge. På en del af ruten var der masser af blåbær, så vi havde ekstra mange stop på vejen, hvor vi fyldte os med friske bær. 

Der er mange vandreruter i Schwarzwald, og noget til alle niveauer. Vi valgte en af dagene en rute ud til det flotte vandfald Menzenschwander Wasserfällen. Tæt på vandfaldet kom vi igennem byen Menzenschwand - en ægte smølfeby, der var så lilleputagtig, at den lignede noget fra en eventyrfilm. Gå ikke glip af en gåtur, og se de smukke gamle huse med flotte træudskæringer. Vi drak en kop kaffe på en af byens små caféer med udsigt til bjergene og skovene, før vi tog videre mod vandfaldet. Vandfaldet var virkelig en fin oplevelse - det føltes som at stå i en frodig oase med vandet brusende omkring os. Mine børn blev helt små igen, og hoppede begejstrede fra klippe til klippe, mens de grinede højlydt. 

Af andre gode ruter, vil jeg foreslå, at I vælger en af dem, der tager jer forbi St. Blaisen. Det er en pittoresk bjergby med en af de smukkeste og højeste katedraler i de nordlige alper. Byen emmer af overskud og velstand. Her er lækre restauranter og caféer, hvor I blandt andet kan smage den berømte Schwarzwälder Kirschtorte (en svampet chokoladekage med flødeskum og kirsebær). Her kan I nemt bruge et par timer eller mere efter en god vandretur. 

De fantastiske søer

Schwarzwald har også en række berømte søer, hvor I kan bade, fiske eller leje både at sejle rundt i. Flere af søerne er enorme, og vi oplevede det næsten som at være en tur på havet - blot med bjerge og skov meget tæt på. Vi havde planlagt en udflugt på sub-board på søen Titisee, men på grund af dårligt vejr, måtte vi aflyse. Det må blive næste gang! Jeg kan anbefale en bådtur på Schluchsee, som er den smukkeste måde at opleve området med skov og bjerge på.

Højt til vejrs i trætoppene

Trænger I til en adventure-oplevelse for de mere action-hungrende familiemedlemmer, er trætop-parken, Action Forest Kletterwald, en oplagt mulighed. Der er mange baner, hvor I kan fire jer rundt mellem de høje træer, og få et ordentligt sug i maven, for der er langt ned! De kyndige instruktører sørger for, at sikkerheden er helt i top, så selv de mindste kan være med.

Feldberg - på toppen af Schwarzwald

Feldberg er Schwarzwalds højeste punkt med sine 1.493 meter over havets overflade. I kan komme herop med svævebane, hvilket er et hit hos børnene. Vi var desværre uheldige med tåge, men normalt er der en fantastisk udsigt helt til både Schweiz og Frankrig. I klart vejr er det endda muligt at se til det berømte Mont Blanc, der med sine 4.810 meter er det højeste bjerg i alperne. Når I alligevel er på toppen, er det en sjov oplevelse at kigge forbi skinkemuseet, der fortæller historien om den famøse Schwarzwaldskinke, der er røget over fyrretræ. En delikatesse, vi nyder flere gange efter vandring - med en stor skummende tysk øl til. 

Tyskland er stort for de små

Dette skal I huske på, når I har børn med i bilen til og fra ferie. En god idé er at vælge en smuk rute, så I oplever turen mere som en rejse og et eventyr frem for bare transport. En anden god idé er at udvælge et godt stop undervejs, da turen fra Danmark til Schwarzwald nemt tager 10-11 timer i bil. Vi valgte at bide hjemturen over med en overnatning i den smukke gamle by Rüdesheim am Rhein. Og det var børnene mere end glade for. Især syntes de, at det var sjovt, at vi faktisk skulle krydse Rhinen i en lille færge for at komme til vores hotel. Rüdesheim am Rhein ligger ved Rhinen, og er et spektakulært syn. Området er berømt for især sine hvide vine på Riesling-druen. Det kan tyskerne i den grad godt finde ud af at lave. Har I tid og overskud til det, vil jeg anbefale, at I tager svævebanen over de mange vinmarker. Det er et hit hos børnene. Og I voksne kan nyde et besøg på et af vinslottene, hvor I får lidt mere viden og ikke mindst herlige smagsprøver til vinsmagning. 

LÆS OGSÅ: Celle - en nordtysk perle for børnefamilier

 

Tips og nyttige links til Schwarzwald

Hotel Albtalblick

Vandreruter: Geniesserpfad Schluchseer Jägersteig og Menzenschwander Wasserfalle. Få inspiration til flere vandreruter her

Oplevelser: Domkirken i St. Blaisen, klatreparken ved Titsee, Feldberg og skinkemuseet

Tips og nyttige links til Rüdesheim am Rhein

Hotel Altdeutche Weinstube

 

Fotos: Caroline Meldgaard