Legestuer på plejehjem
På 10 plejehjem i Aarhus Kommune kan du og din baby en dag om ugen droppe ind og være med til rytmik i samarbejde med Musikskolen Laura. Konceptet har haft stor succes og rigtig mange nyder det livsbekræftende samvær på tværs af generationer. Kvinden bag projektet hedder Esra Alici Pedersen – her fortæller hun om opstarten af projektet og tankerne bag.

Esra Alici PedersenEsra Alici Pedersen er 32 år, gift med Uffe og mor til Munira på 7 år, Isak på 3 1/2 år og Nora på knap 2 år. Hun er egentlig uddannet farmaceut, men startede under sin første barsel bloggen 2verdener.dk, fordi hun havde en masse tanker om familie og karriereliv sammen med mange kreative ideer, hun gerne ville dele ud af. Esra fortæller, hun altid har været drevet af tanken om at huske at leve i nuet, nyde livet og at kæmpe for sine drømme, lige meget hvor umulige de måtte virke. 

Efter at have boet 11 år i København valgte hun og familien i 2015 at flytte tilbage til hjembyen Aarhus for at komme tættere på resten af familien. Her tog hun initiativ til konceptet ”Legestuer på plejehjem” og førte det ud i livet. Børn i byen har stillet Esra en række spørgsmål om konceptet.

- HVAD GÅR KONCEPTET ”LEGESTUER PÅ PLEJEHJEM” UD PÅ? 

De ugentlige legestuer fungerer som åbent hus, hvor du kommer, når det passer dig og baby i et bestemt tidsrum om formiddagen. Håbet er at skabe et rum, hvor man kan mødes og snakke sammen, lytte til hinandens historier, lege og grine sammen og glæde hinanden. Det er uden tvivl med til at skabe større livsglæde for de ældre at få besøg udefra. 

Der er tilknyttet en rytmiklærer fra Musikskolen Laura, som synger og prøver at inddrage babyer, forældre og de ældre i en form for rytmik og synger sange, som alle kan være med på. 

Legestuerne er også et middel til at åbne mere op for plejehjemmene, så det forhåbentlig bliver mere naturligt at stikke hovedet forbi, når man for eksempel er på vej hjem med det ældre barn fra skolen.

I bund og grund handler det om at komme hinanden mere ved - på tværs af alder. At udnytte at forældre på barsel går hjemme og kan have tid og brug for at komme ud og møde andre mennesker. Plejehjemslivet er meget fjernt for os, når vi står med et nyfødt barn i armene, men at møde livet på plejehjemmet er faktisk meget givende. Vi kommer nemlig til allerede i en ung alder at reflektere mere over, hvordan vi lever vores liv og bruger tiden, fordi vi bliver vidne til, hvor forgængelig tiden er. Vi bliver direkte konfronteret med den mere hårde del af livet, alderdommen, samtidig med at vi faktisk er med til at gøre noget godt for andre mennesker, der ellers kan føle sig ensomme.

LÆS OGSÅ: De 5 podcasts til forældre

Legestuer på plejehjem

- HVORFOR OG HVORDAN STARTEDE DU ”LEGESTUER PÅ PLEJEHJEM”?

Under min barsel med Isak, hvor jeg begyndte at blogge, trillede jeg tit forbi plejecentret Langgadehus i Valby med barnevognen – det var stort, nyt og flot, men tomt. Jeg tænkte tit over, hvad der gemte sig derinde bag murstenene og glasfacaden, og en dag tog jeg mod til mig og ville gå derind – men hvordan gør man egentlig det? Er der et bestemt tidsrum, man kan gå ind på et plejehjem? Ringer man på? Og hvem lukker én ind?

Det viste sig, at døren var åben – og det var den i mere end én forstand. Man kunne gå direkte ind fra gaden, og da jeg mødte forstanderen på gange, fortalte jeg hende om en tanke, der havde spiret i mit hoved i noget tid: Når mange på barsel måske mangler social kontakt i hverdagen, når de i forvejen opsøger legestuer, når mange småbørn – særligt i de større byer – vokser op uden regelmæssig kontakt med ældre, når mange ældre måske også føler sig ensomme, og når mange plejehjem og lokalcentre faktisk har rigtig gode faciliteter – var det så ikke en idé at etablere legestuer på plejehjem?

På vej ud af plejecentret mødte jeg en flok ældre og var vidne til den store glæde, det vakte hos dem at se og holde Isak, og jeg var ikke i tvivl om, at jeg måtte handle på min idé. 

Jeg kom hjem og skrev et blogindlæg om, hvordan jeg bare tog skridtet og gik ind på plejehjemmet, og jeg fik stor opbakning fra mine læsere. Sådan blev Danmarks første legestue på plejehjem etableret! Jeg fik søgt midler igennem Valby Lokaludvalg til indkøb af puslebord, babystol, fik sponsoreret legetøj, og der blev fundet penge til en rytmiklærer.

I november 2015 flyttede vi til Aarhus, hvor jeg under min barsel med Nora søgte puljemidler gennem Sundheds- og Ældreministeriet, da jeg gerne ville etablere legestuer i Aarhus også. I november 2017 igangsatte jeg legestuerne på 10 udvalgte plejehjem i kommunen.

Legestuer på plejehjem

- HVAD FÅR DE INVOLVEREDE UD AF DET – BABYER, FORÆLDRE OG DE ÆLDRE?

Samværet på tværs af generationer er givende og livsbekræftende for alle parter. Babyer er meget umiddelbare og giver hurtigt af sig, og samtidig får de en masse opmærksomhed fra de ældre. De ældre elsker at se de små kravle rundt og bliver rørt over de smil, de får igen. Personalet har fortalt mig, at de ældre spørger forældrene, om de kommer igen, og snakken om babyerne fortsætter resten af ugen. 

Som forælder gør det mig glad, at jeg er med til at gøre noget godt for andre mennesker, samtidig med at mit barn også får noget ud af det - at det vokser op i et samfund, hvor vi lærer børnene at huske at tænke på andre end sig selv, at besøge de gamle mennesker, se til dem og glæde dem. 

- HVAD ER DIT ØNSKE FOR LEGESTUERNE I FREMTIDEN? 

Jeg ved, at der er stor efterspørgsel fra forældre i andre dele af landet, som står klar til at bakke op om legestuer på plejehjem, men mit første mål er at sikre en mere langtidsholdbar løsning til de 10 legestuer i Aarhus Kommune, da midlerne til rytmiklærere udløber til marts 2018. Projektet er støttet af Ældre- og Sundhedsministeriet med en deltidsstilling til mig selv på 20 timer om ugen, som udløb 7. januar 2018, og jeg skal derfor have fundet en måde at arbejde videre på projektet på, og håber på et samarbejde med Aarhus Kommune. Jeg håber på at udvikle "Leg på plejehjem" som en forening, så konceptet kan leve videre for altid.

FAKTA:

Legestuerne foregår som åbent hus samme dag på ugen hver uge og kræver ingen tilmelding. På hjemmesiden www.legpaaplejehjem.dk kan du se, hvilke 10 plejehjem, der er med i projektet. Her kan du også læse mere om hver enkel legestue. 
Følg også med på facebooksiden Leg på plejehjem.

Esra Alici Pedersen

Fotos: Dorota Beres og Esra Alici Pedersen

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram