"Er det her virkelig Danmark?" Vi har samlet de mest spektakulære og overraskende oplevelser for hele familien. Tro det eller ej, de er allesammen placeret i Jylland, selvom man skulle tro, det var i udlandet!

10 oplevelser, hvor man skulle tro, man var i udlandet

    
 • LEGO House
 •   
 • Tripitz
 •   
 • Mønsted Kalkgruber
 •   
 • Fængslet
 •   
 • Hex Museum of Witch Hunt
 •   
 • Sælsafari ved Vadehavet
 •   
 • Hvide Sande
 •   
 • Råbjerg Mile
 •   
 • Cold Hawaii
 •   
 • Skagen: Ved Verdens Ende

Legohouse1. LEGO House

Hvor? Billund

Når man besøger LEGO House i Billund, får man virkelig en vibe af MOMA i NYC. Selvom stedet er et aktivitetshus, der indbyder til leg med LEGO, er det så æstetisk og spektakulært, at man snildt kunne forveksle stedet med et internationalt museum i særklasse. Både børn og voksne vil elske huset, der byder på sjove LEGO-aktiviteter, hvor leg blandes med læring og fysiske klodser med digitale lag.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af LEGO House

Tirpitz2. Tirpitz

Hvor? Esbjerg

Museet Tirpitz
i Blåvand er en prisvindende oplevelse, der vil rive tæppet væk under jeres fødder! Godt gemt under de vestjyske sandbanker venter nemlig arkitektur, oplevelser og fortællinger i verdensklasse. Gå på opdagelse i de tre permanente udstillinger: ”Den skjulte vestkyst”, ”En hær af beton” og ”Havets guld” og bliv klogere på den jyske vestkysts skjulte historie.

Mønsted Kalkgruber3. Mønsted Kalkgruber

Hvor? Viborg

Vidste du, at Danmark har verdens største kalkgruber? Mønsted Kalkgruber er en endeløs labyrint af minegange, som befinder sig langt nede under jorden! Kun 2 ud af de 60 kilometerlange gange er oplyst, men hvis I tør, kan I også udforske de gange, som ikke er oplyste – men husk lommelygte! Vi tør godt love jer, at der venter en helt unik oplevelse for både børn og voksne: en opdagelsesrejse med flagermus, grubeost, underjordiske søer og vilde historier!

Fængslet i Horsens4. Fængslet

Hvor? Horsens

Mange børn synes fængsler er spændende, så måske I skal besøge Fængslet i Horsens. Det tidligere statsfængsel er i dag en national og internationalt anerkendt ramme for kultur og events. Og udover at være et prisbelønnet fængselsmuseum, kan man også overnatte i en celle, opleve store koncerter, kunst- og kulturfestivaler mm. Alt i alt en fængslende oplevelse, man ikke finder mange andre steder!

Hex
5. HEX Museum of Witch Hunt

Hvor? Ribe

Hex er et af de få heksemuseer i Europa, som fortæller den uhyggelige historie om heksefrygten, der bredte sig i 1500 og 1600-tallet. Her kan I bl.a. gå på opdagelse blandt heksens redskaber og se film om kvinder, der blev dømt som hekse. Museet ligger i Ribe, hvor Danmarks mest berømte sag udspillede sig, nemlig sagen mod skrædderkonen Maren Spliids, som blev brændt på bålet i 1641.

BEMÆRK: Museet frarådes børn under 10 år! Det er en oplevelse for større børn og teenagere. 

Sæler på strand6. Sælsafari ved Vadehavet

Er vi på Færøerne? Nej, sæler kan skam også opleves i Danmark. Ta' med Vadehavscentret på sælsafari, og oplev sælerne på behørig afstand. Her kører man med traktorbussen til Mandø, og forsætter til fods ud mod sælbanken. Naturvejlederen fortæller undervejs og har medbragt teleskoper, så man kan se sælerne tydeligt i deres naturlige omgivelser - et fantastisk syn for både børn og voksne!

BEMÆRK: Der er ingen ture i yngleperioden, som er juni-juli. Og husk: vis respekt for naturen og dyrelivet, når I tager med på tur til dyrenes hjemsted.

Hvide sande7. Hvide Sande

Hvor? Ringkøbing-Skjern

Drømmer I om at køre på den lange tange ud mod Key West i Florida? Prøv den danske version i stedet! Sæt kurs mod Hvide Sande en varm sommedag, og oplev den sælsomme natur med vand på begge sider af den tynde tange ud mod det brusende Vesterhav - det er næsten som at være i Florida. Der er både byliv, havneliv, badestrand, lystfiskeri og lækre restauranter.

Råbjerg mile8. Råbjerg Mile

Hvor? Skagen

Ørken i Danmark? Jep - det er næsten som at være i Sahara, når man besøger Danmarks største vandreklit, Råbjerg Mile. Stedet er helt unikt, og et sikkert hit for både børn og voksne. I er garanteret masser af sand i skoene, ørken-vibes og måske vil I endda også opleve kviksand - men bare rolig, det er ikke så farligt, som det lyder.

Cold Hwaii9. Cold Hawaii

Hvor? Thisted

På en varm og skyfri sommerdag, kan Klitmøller i Thy snildt forveksles med Hawaii! Området, der også kaldes Cold Hawaii, har nemlig udviklet sig til en hel lille surferkoloni grundet de særlige vindforhold på kyststrækningen. Her finder I intet mindre end 31 gode surfspots, og dermed også masser af surfere, der kommer fra nær og fjern, for at udfordre bølgerne.

Grenen, Skagen10. Skagen: Ved Verdens Ende

Hvor? Skagen

Der er en grund til, at Danmarks nordligste by også er Danmarks nummer 1. feriested. Skagen er nemlig helt speciel på mange måder. Her får I utæmmet natur, gourmetrestauranter, nostalgi, hvide sandstande, museer og et enestående smukt lys! Derudover kan I selvfølgelig også prøve at stå med en fod i hvert hav, Skagerak og Kattegat, på Grenen - et helt unikt naturfænomen, som man ikke finder mange steder i verden!

LÆS OGSÅ: Glæd jer til at gå på opdagelse i Danmark i sommerferien!

 

Fotos:
1. © LEGO House
2. Mike Bink, Tirpitz
3. Mønsted Kalkgruber
4. Fængselsmuseet
5.
Hex
6.
Pexels
7. Hvide Sande © Mikkel Heriba
8. Råbjerg Mile © Mark Trustrup
9. Cold Hawaii © Mette Johnsen
10. Grenen © Dennis Lundby