Har du nogensiden overvejet at tage din baby med i teatret? Det lyder måske ikke som den oplagte barselsaktivitet, men med forestillingen OCEAN, bydes babyer og deres voksne indenfor i et sanseligt, æstetisk, roligt og trygt teaterrum, hvor alting er på babys præmisser. Vi har taget en snak med My Grönholdt, der er kreativ leder i MYKA, om den helt særlige oplevelse. 

HVAD TROR DU, AT BABYER FÅR UD AF EN TUR I TEATRET?

De får sanselig stimuli og mulighed for at møde nye virkeligheder, som babyer ikke normalt oplever i deres hverdag eller opvækst. Her får de udviklet deres nysgerrighed og åbenhed, og udforsker vores verden. 

En tur i teatret er en invitation ind i det ukendte, hvor flere aspekter af vores verden præsenteres for dem - noget de ikke kan opleve i hjemmet - såsom en magisk, sanselig, poetisk og æstetisk unik oplevelse, som scenekunstens verden kan åbne op og invitere til.

Babyer fortjener, præcis som voksne og børnepublikum, også scenekunst af høj kunstnerisk kvalitet, og babyer vil blive inviteret ind i et univers, der fører deres sanser ind i det ukendte, og med nysgerrighed udvider deres horisont på, hvordan en virkelighed kan se ud, mærkes og høres. 

OCEAN er skabt ligestillet til babyer og forældre. Baby og forælder får mulighed for tid til bonding ved at styrke tilknytningen mellem sig i et unikt scenekunstnerisk rum. MYKA arbejder efter at babyer fornemmer kvalitet - og det at komme ind i et højt kvalitativt værk giver dem en nærværende kunstnerisk oplevelse, der vil kunne mærkes i deres krop og system, og de vil også mærke, hvis forælder og hele rummet er opslugt, inspireret og udfordret af det scenekunstneriske univers. 

HVILKE TANKER GØR DU DIG, NÅR DU SKABER SCENEKUNST FOR NYFØDTE?

Når jeg skaber scenekunst for nyfødte, ser jeg på babyers udviklingstrin; hvor de er motorisk og mentalt, og undersøger, hvor de er i deres udvikling og hvordan vi kan stimulere dem på det stadie - på babys egne præmisser - og samtidigt udfordre dem uden at overstimulere. 

For at opnå det, vil et prøvepublikum blive inviteret med ind i arbejdsprocessen til hands on undersøgelser af, hvad der fanger babyerne, hvad der interesserer dem, hvad de ikke er interesserede i, og hvordan vi kan skabe et rum, hvor deres natur tages ind, så de kan opleve på egne præmisser - gå med deres impulser.

I scenekunst for nyfødte er det vigtigt at gøre forældre afslappede og trygge - påvirke nervesystemet og berolige, så både forælder og baby bliver rolige og klar til oplevelsen. Samtidigt er det vigtigt at sørge for gode praktiske rammer for forældrene - pusleplads, amning, barnevognsplads, mulighed for at varme flasker og skabe et afslappet, roligt og trygt sted for de nyfødte og deres voksne. Det har de brug for, da de nemt bliver overstimulerede. Så det langsomme og stille tempo er helt på babys præmisser. Det er også vigtigt at invitere til "mothering the mother", så oplevelsen bliver rar for forældrene og de kan være afslappede og få en fin og nærværende oplevelse med baby. 

HVAD ER HENSIGTEN MED AT LADE NATUREN SPILLE HOVEDROLLEN?

Det er spændende at undersøge, hvordan mennesket påvirker naturen, og hvordan naturen påvirker mennesket. Jeg har de seneste år arbejdet med bæredygtighed og klimaforandringer som tema, da det er et relevant tema, som har stor betydning for os alle og hele vores klode - uanset hvem og hvor vi er. Det er et essentielt spørgsmål, som især blev vigtigt for mig, da jeg selv blev mor for første gang, og skulle blikke ind i fremtiden for mine børn og de kommende generationer. Hvilken virkelighed og fremtid venter dem? Hvordan kan vi skabe håb og forandring? 

Hvordan kan natur og teknologi mødes, og skabe en mere bæredygtig og grøn fremtid? Hvordan kommer vi videre fra der, hvor vi er nu? Og hvilket aftryk kan scenekunsten have i samfundet? 

Dette er et spændende felt at arbejde i - uden at løfte pegefingre eller stå frem som faglig ekspert - men som scenekunstner at tage afsæt i de her spørgsmål, som interesserer mig, med det formål at skabe håb og se på verden med nye øjne.

Derfor er der i mine forestillinger for babyer også et lag for de voksne, hvor babyernes fokus er den sanselige og æstetiske stimuli. Jeg har tidligere også skabt forestillinger fra 4+, som er en målgruppe, hvor der kan tages en god snak om temaet efterfølgende. Med babyerne er det ikke noget, jeg går efter, men jeg synes selv som mor til 3, at det er vigtigt for mig, at mit intellekt bliver stimuleret, og jeg vil med mine værker arbejde i 2 eller flere lag, der ligeværdigt og samlet kan skabe et unikt rum for alle, uanset alder. 

Natur er en stor inspirationskilde for min kunst, hvor jeg ser naturen i kunsten og kunsten i naturen, og også natur, instinkt, intuition i mennesket, og finder ind i vores natur og ser på, hvordan vi kan blive mere forbundet med den - som vi de seneste 100 år er blevet mere og mere "disconnected" fra. Noget, vi bliver mere bevidste om, når vi bliver gravide, føder og i efterfødselstiden. Og som er forbundet med kroppens natur, biologi og transformation. Det er spændende at se på, hvordan en tættere forbindelse med naturen kan støtte denne proces, som kan være en både fantastisk, udfordrende og sårbar tid i livet. 

Babyer har en sanselig natur - de er eksperter i sanser, og legen er en natur, som vi voksne kan lære af. Men hvordan tager vi legen med i voksenlivet? Det er spændende at se på, hvordan virkeligheden ville se ud, hvis vi inviterede til en mere sanselig og legende virkelighed - for hvordan vil det se ud?

HVORDAN HÅNDTERES GRÅD, AMNING OSV. UNDER FORESTILLINGEN?

Både i foyer og under og efter forestillingen, kommunikeres og inviteres der ind i et afslappet, roligt og velkommende rum, hvor alle voksne inviteres til at gøre det, de og deres babyer har brug for. Man må gerne amme, give flaske, vugge, gå ind og ud - bare tage det hele i babys tempo, så det bliver en god oplevelse.

Her dropper vi alt om det korrekte eller perfekte, og gør i stedet hvad der skal til, for at skabe en stemning, der beroliger nervesystemet, og som skaber accept på et kreativt kaos. Sådan bydes både babyer og deres voksne velkommen til at opleve på deres egne præmisser.

HVEM VIL DU ANBEFALE OCEAN TIL? 

Jeg vil anbefale OCEAN til alle på barsel med babyer fra 3-7 måneder. Forældre, mødregrupper, fædregrupper eller bedsteforældre, der vil med sit barn eller barnebarn i teatret - dem håber vi at se til forestillingen. 

Og så vil jeg anbefale forestillingen til gravide og deres babyer i livmoderen, som ifølge prænatal psykologi har næsten fuldt udviklede sanser i den sidste tid, hvilket er ret spændende at arbejde med. 

I Skandinavien har vi tradition for at antage, at vores psykiske liv først begynder efter fødslen. Dette på trods af, at vi nu ved, at vi som fostre er i stand til at sanse, føle, huske, lære og måske endda kommunikere. 

Den prænatale og perinatale psykologi gør os opmærksomme på, at vores første 9 måneder i livmoderen i betydelig grad former resten af vores liv - på godt og ondt! Tiden i livmoderen er formentligt den mest betydningsfulde periode i menneskers liv, da vi som fostre er særdeles påvirkelige, og de påvirkninger, vi udsættes for, danner mønstre, skabeloner og prægninger, som senere oplevelser og erfaringer lejrer sig ovenpå. 

Fosterperioden og fødslen er med andre ord tiden, hvor vitale og altafgørende fundamenter etableres på alle niveauer: Fysisk, følelsesmæssigt, mentalt, spirituelt og relationelt. Indenfor den prænatale og perinatale psykologi taler man om livmoderen som vores første "klasseværelse", og fødslen som vores første store "eksamen". 

Voksne uden babyer - eller alle, som er nysgerrige på og trænger til et magisk og meditativt havunivers, en voksen, som måske har en ven på barsel, som kan komme i teatret sammen, selvom de ikke selv har en baby. Alle er velkomne. 

Om MYKA

"Børn er det fedeste publikum,
fordi de er umiddelbare
og overgiver sig til deres sanser
og oplevelsen i øjeblikket."
- My Grönholdt

MYKA skaber særlige rum for familier, der styrker båndene mellem dem. MYKA giver et roligt og magisk univers, der reelt kan give børnene og de voksne i deres liv en meditativ ro, en sanselig stimulation og en nær oplevelse. MYKA åbner øjnene til den magiske del af virkeligheden for små og store. I alle forestillinger er der noget på hjerte, når kompagniet folder et aktuelt, relevant og vedkommende tema ud i sanselige og magiske universer. Det sker med inspiration fra naturen, dyr og naturfænomener. Det allervigtigste for kompagniet MYKA er at skabe virkelige, nære møder med publikum. Forskning viser, at børn spejler sig i sine forældres oplevelser, så hvis forældrene keder sig, så påvirker det børnenes oplevelse. Forskning viser også, at børn helt ned fra 4 måneders alderen oplever fuldt sanseligt og udvikler sig gennem sanselig stimulation.

 

Fotos: 1) OCEAN, foto: Morten Arnfred 2) OCEAN, grafik af Nete Banke, Imperiet 3) My Grönholdt, foto: Morten Arnfred