Langt oppe i Norge ligger et hemmeligt sted. Det er et sted, der er så eventyrligt og så fredfyldt, at det er med en lille smule blandede følelser, at jeg nu deler det med resten af verden.

ANNONCE / INVITERET 

- Det er ikke fordi, jeg ikke under andre at skulle dertil, men mere fordi der er små hemmelige steder, som opleves som ens eget lille helle, og hvor man kan få lov at gemme sig for verden. Bare for en stund. Stedet hedder Bergseng Seter og ligger i Rondane National Park ca. 5 timers kørsel fra Oslo.

Uden strøm i vildmarken

Berseng Seter består af kun 7 må seter hytter, der er blevet bygget for over 200 år siden. De ligger side om side med den smukkeste udsigt over fjeldet. Udsigten herfra minder om noget, man ellers kun vil kunne opleve i den nordamerikanske vildmark. Heroppe er der ingenting at købe - den nærmeste lille butik ligger 40 minutters kørsel væk. Her er ingen wifi, ingen telefonforbindelse og heller ingen strøm. Her er kun fjeld, himmel og køer. Græsset vejer blidt i vinden, mens fluerne summer dovent rundt i eftermiddagssolen.

Det er anden gang vi er her med vores fire børn og gensynsglæden for dem er ligeså stor som den er for os - faktisk er her endnu smukkere end vi huskede. Vi er heroppe for at vandre, for at fiske og bare for at være sammen med hinanden. Vi laver vores mad over bål og grill. Her steger vi norsk skovbacon i tykke saftige skiver, som vi spiser med baked beans og rustikt brød. Til morgenmad laver vi pandekager og havregrød, mens frokosten er leverpostej og makrel på dåse samt tørret elgpølse. Selv det simpleste måltid smager guddommeligt heroppe i den friske luft, når vi sidder bænket udenfor og nyder synet af de majestætiske fjelde.

Vandreture og friske fisk

Vi vandrer ruter på fjeldet, hvor børnene kan være med, men vi kan snildt klare ture på 15 km så længe vi har godt med vand, nødder og madpakker med. Vi får snakket meget med hinanden, mens vi går, og vi får vendt små og store udfordringer, som man ikke helt finder tid til i en hektisk hverdag. Ungerne får af og til lov til at gå i forvejen, hvor stierne er sikre, men vi har givet dem en walkie talkie med, så vi hele tiden kan holde kontakt. Det er en ekstra tryghed, for naturen heroppe er stor og vild, og man kan hurtigt blive væk fra hinanden.

Norge
Vi vandrer ca. hver anden dag, og de andre dage tager vi ned til Foldal, hvor der ligger de smukkeste søer med små sandstrande og det klareste vand. Her kan man både svømme i det rene, friske vand, og man kan fiske aborrer og ørred, som man kan tilberede over bålet, når dagen går på hæld. Ungerne hjælper med at samle brænde og er med i hele processen.

Det er så fint at opleve børnene nyde at være langt væk fra YouTube og Instagram, og alt der kræver en skærm. Her er som sagt hverken strøm eller dækning, og de savner det ikke en eneste gang. Underholdningen består udelukkende af hvad, naturen bibringer. Ungerne leger i elven, de snitter i træ, de fanger sommerfugle og kæler med fjeldkøer, der godmodigt lader sig klappe af ivrige børnehænder.

Højtlæsning og familiehygge

Om aftenen læser vi højt. Ungerne er måske næsten for store til højtlæsning. Vi har 3 børn på 10 år og en på 13. Men det er som om rammerne bare indbyder til det, og de nyder den stund, vi har i hytten inden sengetid. Her tænder vi op i brændeovnen, da fjeldnætterne kan være køligere end i Danmark. Mens ilden buldrer og flammerne kaster deres skær over vores ansigter, læser vi op af Mark Twains Tom Sawyer og Huckleberry Finns eventyr. Det er som om de to verdner mødes - de amerikanske drenges eventyr på Mississippifloden flyder sammen med vores ungers eventyr i den norske vildmark. Vi er ikke i tvivl om, at det er eventyr, der kommer til at blive hos både vores børn og hos os som familie. Nogle gange kan man tage helt om på den anden side af jorden for at komme langt nok væk og se det hele lidt udefra, og andre gange skal man ikke længere væk end til Norge for at se den storhed og ro, som skaber de bedste betingelser for nærvær for familien.

Jeg håber, at I der læser, får lyst til at prøve turen, men sig det helst ikke til for mange. Lidt hemmeligt må Bergseng Seter godt få lov til at forblive. Det er nemlig et sted, der ikke skal deles med hvem som helst, men kun dem der virkelig forstår at sætte pris på det uberørte.

Hytter kan bookes på Bergenseter.no

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.