Flyder dagene sammen i ét stort kaos med kulrede børn, bunkevis af arbejdsgaver fra jobbet, halvhjertet hjemmeskoling og et hjem, der sejler? Fortvivl ikke, vi guider til at få mere ro på jeres nye hverdag - nu hvor vi allesammen er hjemme med børnene for en stund.


Lav et skema

Børn (og voksne!) trives godt med, at der sker nogenlunde det samme hver dag på samme tidspunkt. Så find papir og farver frem og lav jeres eget ugeskema - gerne med tegninger, så ungerne kan læse med. Det kan være helt simpelt, hvor morgenmad, frokost og aftensmad er plottet ind – det samme er en lille gåtur, hjemmeskole, mor og fars arbejde, afslapning, rengøring, kagebagning, bad, historielæsning, kreatid og meget mere. På den måde vil I som forældre få mere styr på, hvornår I kan arbejde og ungerne vil glæde sig til onsdag, hvor I skal bage kage eller fredag, hvor I skal klippe gækkebreve.

LÆS OGSÅ: Hjemmeundervisning: 15 steder med digital læring for børn

Indret i zoner

Få indrettet hjemmet i zoner, der indbyder til den aktivietet, I skal til at kaste jer over. Måske skal den ene ende at spisebordet dedikeres til et skolehjørne - hvor ungerne har deres skrivesager, computer og lektier liggende? Hæng en fin plakat eller en opslagstavle op og sæt en lille lampe og en god stol klar, der gør pladsen indbydende for de små. På samme måde kan du fikse en "pop up-arbejdsplads" til dig selv. Det vil gøre hverdagen mere overskuelig for hele familien.


Arbejd imens ungerne er aktiverede

Det kan være noget nær umuligt at få arbejdet, mens ungerne suser rundt omkring i stuen. Men se, om du har held med at få dem aktiveret. Fyld fx spisebordet med krea-sager og lad ungerne kreere fine påskesager, imens du sidder ved siden af og forsøger at arbejde. Eller forkæl dem med lidt nyt legetøj, der kan opsluge dem noget tid. I kan også finde en hyggelig børnelydbog frem og tegnesager, eller sætte en eventyrlig film på, imens du sidder i stuen ved siden af og får klaret lidt af dagens opgaver fra jobbet. 

LÆS OGSÅ: 5 sjove krea-projekter med børnene

Lad børnene hjælpe 

Børn elsker at være med til dagligdagsopgaver. Hvis du kan finde energien engang imellem, så lad dem skære agurker til aftensmaden, være med til at pudse vinduer, støvsuge stuen eller hænge vasketøjet op. Når vi inkluderer de små i hverdagens opgaver, føler de sig betydningsfulde og som en del af familien - så accepter, at opgaverne måske tager lidt længere tid, når små børnehænder er med, men at de er SÅ stolte bagefter. 

Bevæg jer - ude eller inde

Hvis I har en altan, have eller bor tæt på natur, hvor der ikke kommer mange mennesker, så prioriter at få lidt luft eller motion hver dag med børnene, men husk at holde afstand til andre, hvis I bevæger jer ud et smut. Et godt tip er at suse ud som det allerførste om morgenen, når ungerne vågner tidligt - der er sjældent så mange ude. Måske skal I se, om I kan finde tegn på, at foråret er her, øve jer på løbecyklen eller sidde på altanen i solen og nyde varmen. I kan også lave gymnastik indenfor eller danse på stuegulvet. Det klarer hjernen at få lys og at bevæge sig.

LÆS OGSÅ: Den store naturguide: Gør udelivet sjovere med ungerne

Pas på dig selv 

Man kan som forælder hurtigt komme til at køre i tredobbelt gear for at gøre børn, skole og job tilfreds. Men på et tidspunkt kører du træt, hvis ikke du passer på dig selv. Prioriter et langt varmt bad, en halv times yogaøvelser for dig selv i soveværelset, en lydbog imens du laver aftensmad eller andre små pauser, som kun er for dig. Accepter så, at I ikke når alting i denne her tid, men at I gør det bedste, I kan. Og husk, at hverdagen kommer igen!

Husk lidt magi 

Udnyt, at I nu er hjemme sammen alle sammen og gør det til noget særligt og hyggeligt. Server fx lækker varm mad til frokost eller nyd nybagte pandekager midt på dagen på altanen. Byg et hus ud af en papkasse, læs en historie i sofaen eller lad børnene lave hule under spisebordet, imens du arbejder. Det er de små fine oplevelser i løbet af dagen, der får ungerne til at nyde at være hjemme med jer forældre, og får dem til at føle, at de ikke hele tiden er i vejen, men at du derimod nyder deres selskab, selvom du har travlt. 

LÆS OGSÅ: Hygge: 15 ting, du kan lave derhjemme med ungerne

Fotos: 1-2) Pexels 3) Shutterstock 4) Pexels