De fleste forbinder nok Bornholm med sommerferie og høje varmegrader, men det kan i den grad anbefales at tage en tur til øen uden for højsæsonen. Min familie og jeg er taget på en skøn ferie i påsken 2021, hvor vi nyder endelig at kunne komme lidt væk fra lockdown og få luft under vingerne igen. 

INVITERET AF DESTINATION BORNHOLM

Klipper Bornholm Caroline MeldgaardIdylliske Gudhjem

Første halvdel af ugen bor vi i idylliske Gudhjem i Sletten Ferielejligheder. Her har vi hav- og klippeudsigt fra de store panoramavinduer, til hvad der må være en af Gudhjems smukkeste lokationer. Vi ankommer i blæsevejr, og tager ud med vores drage, som får en flyvetur over klipper og stejle skrænter - lige uden for huset. Det er noget helt andet end de flade parker, vi er vant til hjemme i København.

Drage Gudhjem Caroline MeldgaardMine store børn kan være svære at trække med ud på en gåtur, men den vilde natur slår benene væk under dem, og de vender først tilbage til huset med dragen, da mørket er faldet på. 

Det gamle fiskerleje ligger i gåafstand fra huset, og det er en sand fornøjelse at besøge Gudhjem i foråret, hvor der er knap så mange turister og en helt anden ro end om sommeren. Vi nyder at slentre rundt i byen, hvor flere af de kendte butikker holder åbent. Vi får naturligvis besøgt både Karamelkompagniet og prøvet kræfter med Gudhjem Is og deres store udvalg af de lækreste smage. Vi ved ikke, hvad de har puttet i mælken, men det er som om, at isen smager endnu bedre her i foråret - måske fordi vi har fået så få is så tidligt på året? 

Minigolf Born Park Caroline Meldgaard Minigolf Born Park Caroline MeldgaardMinigolf på en gråvejrsdag

Ungerne og jeg får også tid til minigolf hos Born Park, hvor banerne er bygget med vartegn fra de bornholmske byer og naturseværdigheder. Mine børn er så store, at konkurrencen om at vinde er benhård, og tiden flyver afsted, selvom det er både iskoldt og blæsende. Vi bliver enige om, at et slag minigolf faktisk er den perfekte måde at få en sjov oplevelse på en kold dag. 

Christiansø Caroline MeldgaardDagstur til Christiansø

Den bornholmske natur er i den grad i særklasse med sine klipper og vildskab. Og endnu mere udpræget er den på Christiansø.

Café Rosa Gudhjem Caroline MeldgaardInden vi stævner ud med færgen fra Gudhjem til den lille ø, spiser vi morgenmad på Café Rosa, der har noget af det bedste brød vi endnu har smagt. Café Rosa ligner noget fra et smølfeeventyr, og er udsmykket med møbler og puder af rød- og hvidprikkede fluesvampemønstre. Vi sidder i den tidlige morgensol op ad de smukke gule mure, mens vi hugger de mest delikate croissanter og kanelsnurrer i os. 

Et par timer senere er vi på Christiansø, og igen nyder vi, at den ikke er overrendt af turister. Herude får vi en oplevelse af øen, som ellers kun de lokale gør. Vi studerer de store fuglekolonier, og går på opdagelse mellem øens lilleputhuse. Det er en god idé at medbringe madpakke uden for sæsonen, da næsten alt er lukket indtil ca. den 1. april. 

Helligdomsklipperne Caroline MeldgaardHelligdomsklipperne

Vi kører til Helligdomsklipperne, der ligger tæt på Gudhjem, og de er et syn værd, som de ligger forrevne i det barske hav. Man kan gå på opdagelse i de dybe grotter, hvor man kan opleve den bornholmske grotteedderkop. Den mødte vi godt nok ikke, men jeg nåede alligevel at gå i panik, og måtte vende om og lade mine modige børn gå helt ind i dybet af Sorte Gryde, som den dybeste af grotterne hedder. Udflugtsmålet er genialt til større børn og teenagere, da det kræver en vis portion eventyrlyst og klatreevner at komme rundt. Omvendt skal man nok ikke tage helt ind i grotterne, hvis man er gangbesværet eller børnene er alt for små. 

Døndalen Caroline Meldgaard Ramsløg Døndalen Caroline MeldgaardDøndalen - vandfald og ramsløg

Jeg kan anbefale at tage til Døndalen, der ligger kun 5 minutter fra Helligdomsklipperne - her kan man opleve Danmarks største vandfald. Døndalen er ekstra smuk at besøge i foråret, hvor der er masser af vand i det brusende vandfald. På denne tid af året er her også både anemoner og masser af ramsløg, du selv kan samle ind i så store mængder, du lyster. Vi samlede et par gode poser, som vi ved hjemkomsten lavede til den lækreste pesto, der gav vores pasta et gevaldigt løft og en smagseksplosion. 

Is fra Gudhjem Caroline MeldgaardSpisesteder i Gudhjem

Man skal ikke være bange for ikke at få lækker mad med gode bornholmske råvarer uden for sæsonen. Flere restauranter har åbent med take away, og vi går all in på røgeriet i Gudhjem, og får kolde øl fra Svaneke Bryghus. På Bryggerens gourmetpizza får vi de lækreste pizzaer med skinke og bacon fra Hallegård slagteren på Bornholm, og deres produkter er et smukt match med den italienske køkkentradition: Det skal være enkelt og med gode råvarer.

Opalsøen Caroline MeldgaardAllinge - smuk natur på den nordligste del af øen

Den sidste del af ugen opholder vi os i Allinge, hvor vi bor i et feriehus på Storløkke. Dette sted er meget velegnet, hvis man har helt små børn, da det ligger trukket væk fra klipper og hav, så de små børn kan bevæge sig rundt på mere sikker grund. Her er der også indendørs swimmingpool og legeplads, så småbørnsforældre kan overskue, hvor deres børn er, mens sikkerheden er i top. 

Opalsøen Caroline Meldgaard Hammershus Caroline MeldgaardOpalsøen og Hammershus

Tæt på Allinge ligger Opalsøen, og selv om vi har været på Bornholm adskillige gange før, er det første gang, at det lykkes os at komme hertil. Og hvilken skøn følelse det er at gå der i den friske forårsluft med den skarpe sol højt på himlen. Gør dig selv den tjeneste at gå op i toppen med udsigt over søen. Heroppefra får du et vue som var du med i Ringenes Herre. Vi føler os langt væk fra Danmark her midt under Corona, og får endelig den frihedsfølelse, vi har tørstet efter så længe. Vi slutter dagen på Hammershus, der aldrig skuffer med sin spektakulære beliggenhed. Heroppe højt over havet, nyder vi vores medbragte madpakke fra Allinge røgeri, mens solen langsomt går på held. 

Røgeri Bornholm Caroline MeldgaardSpisesteder i Allinge

Det er værd at nævne, at Allinge har flere gode spisesteder. Udover røgeriet, som er i topklasse, forelsker vi os i Det Gamle Posthus på havnen, hvorfra vi forudbestiller vores aftensmad. Det er klassiske mormorretter, men virkelig vellavet og i enorme portioner. Her spiser vi påskelam med citronfromage til dessert. 

Opalsøen Caroline MeldgaardBornholm er langt mere end en sommer-ø, og faktisk er det som om, at man oplever lidt mere af den autentiske bornholmerstemning uden for sæsonen... og dog - for da vi skal hjem opdager vi, at et par Vesterbro-drenge på bare 21 og 23 år har overtaget det lokale bageri i Tejn. Her ser det ud til, at bornholmerne gerne vil opleve lidt af den unge urbane stemning ud fra den kø af morgenfriske øboer, der står linet op foran forretningen. Vi kan klart anbefale et besøg hos de unge bagere. De kan deres håndværk, og vi er især begejstrede for deres lækre surdejsbrød - der naturligvis er bagt på gode, bornholmske råvarer.

Nyttige links

Sletten Ferielejligheder Gudhjem Caroline MeldgaardOplevelser
Born Park Minigolf
Færge til Christiansø
Opalsøen
Helligdomsklipperne
Døndalen

Her boede vi
Sletten Ferielejligheder i Gudhjem
Storløkke Feriepark i Allinge

Her spiste vi i Gudhjem
Gourmetpizza
Gudhjem røgeri
Café Rosa

Her spiste vi i Allinge
Det Gamle Posthus
Allinge røgeri
Bageriet Brødre i Tejn

 

Fotos: Caroline Meldgaard