En tidlig onsdag morgen lægger vi fra kaj med det gode skip M/S Øby fra Sparshipping - vi skal nemlig på fisketur på Øresund med vores fire unger. Læs om turen her.

God stemning og forventningsfulde fiskere

Om bord står ca. 30 forventningsfulde lystfiskere, og så vores fire børn og os to voksne. Vi har knapt nok fået øjne, og vi ligner små tykke Michelinmænd, som vi er pakket ind i varme trøjer og tykke jakker. Stemningen er imidlertid god. Folk gør deres udstyr klar, og tonen er munter. Nedenunder dækket i kabyssen står den sødeste mand og hjælper os med at vælge det rigtige udstyr, som han rigger til. Samtidig er han ved at brygge kaffe og sikre, at der er styr på forplejningen ombord.

fisketur øresund
Fangstgaranti og ellevilde unger

Efter en halv times sejlads stopper båden, og Skipper ringer med klokken, hvilket er tegn på, at han har fundet en sildestime. Det er i de store stimer af sild, at torsken og andre rovfisk jager på denne tid af året. Vi får at vide, hvor dybt fisken står, og så er det bare at lade linerne gå.

Jeg vil næsten vove den påstand, at på sådan en tur er der fangstgaranti. Hver fiskestang har nemlig fået bundet et sildeforfang med en torskepirk for enden. På et sildeforfang er der ikke mindre end 6 kroge! Det betyder, at hvis man er rigtig heldig, kan man hale 6 sild ind på én gang. Det er yders sjældent, det sker, men det er slet ikke unormalt, at man haler 3-4 blanke fede høstsild op på et enkelt kast.

Ungerne er ellevilde og får i den grad tilfredsstillet deres lystfiskertrang. De har før, og med blandet held, været på fisketure i søer og åer, men her til havs, hvor skipper dygtigt finder de store stimer, er der bid - og der er bid hele tiden!


En kæmpe makrel

Jeg selv er også yderst tilfreds, for pludselig mærker jeg et kraftigt hug, og jeg er ikke i tvivl om, at det denne gang ikke er en stor sild, men noget mere voldsomt. Og udfra den måde fisken rykker, tror jeg heller ikke det er en torsk. Pludselig kommer fisken til overfladen, mens den pisker vandet til skum. Det er en kæmpe makrel, og jeg har aldrig før set så flot et pragteksemplar fanget på line. Det lykkes mig at hale den indenbords, og jeg føler mig som et 12-årigt barn igen med alle de spændinger, der er ved at fiske. Ungerne og kæresten må også beundre fisken, og min søn snakker allerede om, hvordan vi mon skal tilberede den. Ligesom jeg er han er stort madøre, og her har vi virkelig en lækker delikatesse mellem hænderne.

Frokost og en middagslur ombord

Efter en 4 timers fisketid er det endelig blevet tid til frokost. Kabysmesteren har tilberedt store saftige pølser, der serveres med brød, ketchup og sennep. Og sjældent har en pølse smagt så godt. Og man trænger også til noget solidt i maven efter flere timer i frisk søluft og havsprøjt fra bølgerne. Jeg bliver enig med kæresten og ungerne om, at jeg efter den bastante frokost napper mig en lille morfar i kabyssen. Jeg er også blevet træt efter at have gået på skift mellem vores fire børn og hjulpet dem med fiskeriet, når der går kludder i linerne. Fugleredder kalder man det på lystfiskersprog, og det giver god mening, når man ser et ordentligt garnnøgle af fiskeline, der er filtret sammen.

Efter min tiltrængte lur på godt 20 minutter er jeg frisk igen, og det viser sig at ungerne har klaret fiskeriet fint uden min hjælp. De har halet en imponerende mængde sild op og herudover også fanget flere flotte hvillinger, der er en lækker torskefisk. Vi bliver enige om at droppe sildeforfangene, for vi har nok sild nu, og vi vil kun fiske det, vi skal bruge. Nu går vi de sidste timer udelukkende efter torsk. Her har vi desværre ikke heldet med os, men en række af de andre lystfiskere får både store torsk og fladfisk halet om bord.

Høj sol og frisk luft

Min kæreste og ældste bonusdatter nyder til deres egen store overraskelse livet ombord på kutteren. De frygtede det ville blive for mange timer om bord, da ingen af de to er specielt begejstret for at fiske og mest tog med for solidaritetens skyld. Men vi er heldige med vejret, for udover en kort byge, får vi høj sol og dermed masser af lys i øjnene, som kan være tiltrængt her i efteråret.

Vi taler om, hvor vigtigt det er, at vi laver sådanne aktiviteter, der tvinger os ud i den friske luft frem for bare at gemme os væk indendøre, som man ofte kan være tilbøjelig til i Danmark. Og det er faktisk synd, for det gamle mundheld om at der ikke findes dårligt vejr, men kun forkert påklædning, er jo helt rigtigt. Dette filosoferer jeg lidt over, mens jeg nyder en bitter dram købt af den rare mand i kabyssen, mens ungerne får et stykke chokolade. Begge dele smager fortrinligt under åben himmel.


En fangst på 33 sild, 5 hvillinger og en kæmpe makrel

Efter 7 timer sejler vi tilbage til Nordhavn. I alt har vi fanget 33 sild, 5 hvillinger og kæmpe makrellen.

Hjemme i køkkenet fileterer kæresten og jeg alle fiskene, og vi har på YouTube fundet de bedste metoder, hvilket betyder at alle har mulighed for at lære det. Sammen med min søn steger jeg makrellen ved den helt rigtige varmegrad, så skindet bliver sprødt og knasende og kødet saftigt. Vi serverer den med stegte cherrytomater med lidt balsamico for at give den fede fisk lidt syre og anretter hele herligheden med gode stykker avocado. Det er vores forret. Til hovedret spiser vi hvilling, vi har paneret i rugmel og serverer dem med kartofler, smørsauce og hjemmerørt remoulade.


Sildene spiser vi først næste dag, da vi steger dem i en panering af rugmel og derefter smider dem i en eddikelage med masser af løg, grove gulerodsskiver og porrer og på den måde laver en hybrid af glarmestersild og stegte sild i eddike. Vi spiser dem til frokost, og da solen igen skinner, og vinden er stille, foregår det på terrassen, så vi igen får udnyttet muligheden for at være ude. De smager fremragende, og vi voksne skyller dem ned med brusende øl og en iskold snaps. Ungerne har aldrig smagt fisk, der smager så godt, og der er noget om, at hjemmelavet mad er lækrere og hvis den så oveni købet er hjemmefanget, så bliver det ikke bedre.

 

FAKTA OM FISKESÆSONEN:
Torsk: Jan-juni og okt-dec
Hvilling: sep-dec
Makrel: maj-dec
Sild: Jan-maj og sep-dec

BOOK DIN TUR HOS SPARSHIPPING HER

Børn i byen var inviteret af Spar Shipping