Barndom
Den norske dokumentarfilm Barndom følger en naturbørnehave i et år, hvor man kommer sjældent tæt på børnenes fantasifulde univers. Sjove dialoger og smukke billeder gør filmen til en fornøjelse - især hvis man interesserer sig for pædagogik.

To drenge sidder ved frokostbordet og venter på maden, da den ene pludselig siger:

“Der er nogen, der kan slukke brande, og det er Solkongen. Hvis der er brand, kan jeg bare gå ud og suge branden op.”

“Kan du det,” spørger pædagogen med grydeskeen i hånden.

“Ja, for jeg er Solkongen,” svarer drengen.

Og sådan bliver forklaringen på, hvordan man slukker en brand, godtaget. For i naturbørnehaven Aurora uden for Oslo er idéen, at børn skal have lov at lege og bruge deres fantasi fremfor at blive irettesat og opdraget ud fra diverse læringsplaner.

Det er den børnehave, den norske instruktør Margreth Olin har fulgt igennem et år. Hun har især fokuseret på den gruppe børn, der har sidste år i børnehaven, før de starter i skole. Det er der kommet en rørende film ud af, hvor børnene er hovedpersonerne, og hverdagslivet er omdrejningspunktet.

Ufiltreret børnefilosofi

I Barndom kommer man som seer med ud i skoven og ind i hovedet på børnene, uden de lader sig påvirke af kameraet eller instruktørens tilstedeværelse. Man får direkte adgang til deres umiddelbare tanker og kan ikke lade være med at smile af deres opfindsomheder.

De snakker om alt fra hjerteoperationer og forurening til størrelsen på en hval og tips til, hvordan man undgår at blive kysset. De laver en “sushi-burger” ud af mos og træ, og de spiser “tyggegummi” i form af sne.

Der er ikke et egentligt handlingsforløb, men det er de små øjeblikke, der fortæller om livet som barn uden forventninger og krav.
Det er en tid, de færreste voksne husker. Samtidig tilbringer de fleste børn flere af deres vågne timer i børnehaven end derhjemme. Derfor er Barndom en interessant mulighed for at blive klogere på, hvad der foregår i den del af børnenes hverdag.

BarndomSteiner-romantik

Det er dog ikke et helt almindeligt institutionsliv, der udspiller sig i den norske naturbørnehave. Her arbejder man ud fra Steiner-pædagogikken, hvor børnene laver deres eget legetøj, og pædagogerne går i islandske sweatre og spiller guitar. De har god tid til at lytte og hjælpe, og der er ingen børn, der græder, driller eller tisser i bukserne.

Kombineret med smukke billeder og klaverspil kommer filmen til at sætte børnehaven i et meget romantisk lys. Man spørger sig selv, om der virkelig ikke hersker kaos i en naturbørnehave som Aurora.

Men filmen er også tænkt som et indspark i debatten om, hvordan vi opdrager vores børn i systemet. Interesserer man sig for den slags, er Barndom et unikt kighul ind i en alternativ børnehave. 

Interesserer man sig ikke for den slags, er den også bare en sød film, der vil få dig til at grine over, hvor kloge og kreative børn kan være.

Fire ud af fem stjerner: 
Premiere: 6. september 2017
Spilletid: 90 minutter
Vises i: Grand Teatret og Empire Bio på premieredagen som en del af DOXBIO. Den fortsætter i Grand Teatrets program. 

TIP: Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.