Omslaget emmer af eventyr, fantasi, magi og fortryllelse. De mørke silhuetter af børn og ulve, det dramatiske slot i den disede baggrund, det grønne skær og de gyldne stjerner, der hvirvler ud af det grønne atlas er fra første færd pirrende og dragende. Du har lyst til at lade dig opsluge af det fantastiske univers, før du overhovedet har åbnet bogen.

Fortællingen er original, men dog velkendt og en smule forudsigelig pga. genren og de arketypiske hovedpersoner.

Omdrejningspunktet for den eventyrlige rejse er de tre forældreløse børn Kate, Michael og Emma, der under mystiske omstændigheder blev forladt, da Kate var fire år. Kate tynges af det løfte, hun dengang gav sin mor om at passe på sine søskende, til de alle skal være sammen igen. Ansvaret hviler tungt på hendes skuldre, og den klassiske, ansvarsfulde og bekymrede storesøster får nok at se til. Lillebror Michael er den nørdede kloge-åge type med speciale i dværge, hvilket han ofte finder lejlighed til at relatere til og berette om - til stor irritation for den temperamentsfulde lillesøster Emma. Emma er den udbasunerende, utålmodige, eksplosive slagsbror, der ikke har nogle minder om sine forældre, og måske derfor er mere hårdhudet.

De tre børn har - selvfølgelig - oplevet det ene svigefulde nederlag efter det andet, hvor de er blevet sendt fra det ene frygtelige børnehjem til det andet, og deres eneste tryghed har været deres samhørighed.

Rejsen bringer dem til Cambridge Falls og Dr. Pyms børnehjem, og det er her, eventyret rigtigt begynder. Der er noget dødt og tomt ved området, og der er ikke andre børn på hjemmet, som ligger højt på en klippe ude i søen, hvor tågen ligger tæt og dystert over alle hemmelighederne.

Ved et tilfælde får børnene fat i et grønt atlas, der leder dem tilbage i tiden, tilbage til en tid med grufulde sammenstød mellem den magiske verden og menneskenes verden. De er fanget i en tid, hvor den smukke, men ondskabsfulde grevinde hersker og hvor store væsener kaldet rædselsvækkere, suger al håb ud af alle, der hører deres voldsomme skrig.

Rejsen herfra er nervepirrende og begivenhedsrig, og John Stephens har formået at holde tempoet oppe. Der er masser af handling og finurlige detaljer. Og selvom man takket været genren genkender de grove træk i handlingsforløbet, er der stadig masser af nye input og anderledes drejninger.

Sprogligt set er bogen en fornøjelse at læse, og der er flere underfundige formuleringer, der kan nydes af den voksne læser, og som nødvendigvis vil gå hen over hovedet på de yngre læsere. John Stephens virker nærværende som fortæller og kommer også med direkte henvendelser i indskudte parenteser.

Denne fortælling holder altså på flere niveauer, og er du begejstret for fantasy-genren, bliver du bestemt ikke skuffet over denne smukke og alvorlige debut. Personligt er jeg spændt på at læse resten af trilogien.

"Det Smaragdgrønne Atlas" er for børn fra 10 år. Den er udgivet på forlaget Alvilda og koster 249,95 kr.