Anmeldelse af bogen "Sluk! - en guide til kvinder der tænker for meget"


De fleste kan nok nikke genkendende til, at vi som kvinder simpelthen tænker ALT for meget over alting. Og når der kommer børn ind i billedet, bliver man ligesom ikke mere afslappet omkring tingene. Først er der amningen, tager den lille nu nok på, så er der stimuleringen, får vi nu udfordret puslingen på den helt rigtige måde, så lillen kan lære at kravle, gå, tale, læse og skrive lige når tiden er til det? Der er et væld af bekymringer og ikke mindst omsorg, der skal gives til vidunderet. Og pludselig er parforholdet og seksualiteten blevet ladt i stikken. Du har glemt at være i nuet og nyde livet!

Forfatterne til denne bog, som er til kvinder der har svært ved at slippe kontrollen, er Marianne Egense og Annlil Frolov. De har begge mange års erfaringer med kvinder, der henvender sig til dem, fordi de har brug for hjælp til at blive lykkelige igen.  De kalder kvinderne ”hjernepiger”, fordi de har oplevet at der er en tendens til, at nogen kvinders hjerner simpelthen kører nonstop. Det er tanker om hvad der forventes af, os og hvad man skal præstere for at være god nok. Og så er det det store behov for kontrol – MED ALT. Men som de skriver, så skal livet ikke kontrolleres, det skal leves. Og i det store hele handler bogen om at få disse overtænkende kvinder til at lære at være i nuet, at sanse og opleve alle de dejlige ting, der uden tvivl er omkring dem.

Bogen består af forskellige afsnit, om følelser, parforhold og sexliv. Om at droppe tankespindet og dyrke kvindesindet, om moderrollen, job og karriere, venner, lykke og meget mere. Man kan bruge bogen som opslag, til at få gode råd eller værktøjer til, hvordan man klarer lige netop den situation man selv står i - eller læse den fra ende til anden, hvorved man får et godt indblik i, hvorfor man har det sådan. Hvorfor tankerne ofte tager over, og hvordan man bør gribe problemerne an, så man kan blive glad og leve livet.

Forfatterne skriver indledningsvis, at kvinder skal ville forandring, ønske at få indsigt og turde bryde de trygge mønstre. Kvinder skal have fat i deres selvværd, styrke dette, kernen, og ikke altid være på jagt efter bekræftelsen af det ydre. Og så skal de lade deres mænd få lov – til at smøre madpakken, til at bestemme hvor billedet skal hænge i stuen, til at købe lillens nye vinterfrakke, til at gå ud med vennerne – ja, lade ham være den, vi forelskede os i. For parforholdet kan jo ikke fungere, når der konstant er en stresset, ulykkelig kontrolfreak af en kvinde, der dominerer alt.

Bogen består af en masse fine eksempler, som kvinder, der lider af ”kontrol” kan spejle sig i. Ind imellem bliver den dog lidt uklar i, hvad det egentlig er, man helt konkret skal gøre. Budskabet er, at man skal slappe mere af og være i nuet, men lige præcis det er jo svært for netop disse kvinder.

Alt ialt en fin bog. En øjenåbner og måske et lille puf til de kvinder, der må indse, at det ikke er nødvendigt med hjemmebagte speltboller, træning fire gange om ugen, nybonede gulve og pletfrie børn. Man kan sagtens være lykkelig med fryse-rugfler og en nullermand her og der. Der skal slukkes for hjernen, og så skal livet, og ikke mindst seksualiteten, nydes. SÅ bliver man lykkelig...

Øvelse fra bogen – det handler om at være nærverende:
-    Når du cykler kan du lægge mærke til vinden i ansigtet, hvordan det føles at holde på styret, numsens placering på sadlen, dine fødder på pedalen osv.
-    Når du taler med din veninde, så lyt til det, hun siger, og hav fokus på hende og kun hende.
-    Når du leger med dit barn, så giv det 100 procents opmærksomhed.

 

"Sluk! - en guide til kvinder der tænker for meget" er udgivet af Lindhardt og Ringhof. Den koster 249,95 kroner.