Juleplatter på væggen, tikkende bornholmerure, kvidrende undulaterne og blomstret porcelæn. Her sludres om fortiden, børnebørn og afdøde ægtemænd. Der er kaffe og flødeskumskager, og så er der strikketøjet. Og netop strikketøjet er omdrejningspunktet for bogen ”Til Kaffeslabberas”, der beskriver mødet mellem moderne kunstnere og kunstfærdige strikkedamer.

Strikkedamerne i Aktivcentret Sløjfen, som er et mødested for efterlønnere og pensionister på Amager, har strikket i mange år. Hver eneste af dem her mere end 60 års erfaring i håndstrik, og de mødes hver uge for at socialisere og strikke.

Designer Susanne Hoffmann fik øjnene op for disse strikkedamer på et julemarked nogle år tilbage og stablede et samarbejde på benene, hvor damerne i dag strikker moderne design, der sælges i Henrik Vibskov Boutique og hos Mads Nørgaard Copenhagen. Overskuddet fra salget af strikketøjet går til Sløjfens sociale arrangementer, udflugter og lign., og skaber livskvalitet og glæde hos de gamle. Og så er betydningen af at lave noget for andre, selvom man har rundet de 80 år, også af stor værdi for kvinderne.

Bogen ”Til Kaffeslabberas” er en blanding af strikkeopskrifter og en dokumentarisk fortælling om den forståelse, der opstår mellem disse fremmede; strikkedamerne fra Sløjfen og de moderne kunstnere og designere, der finder sammen over strikketøjet.
Samtalerne mellem bl.a. Henrik Vibskov og Mormor, Kasper Eistrup og Lily, samt HuskMitNavn og Annelise bliver til mere end blot høflige fraser, og de giver et øjebliksbillede af mødet mellem fremmede. Et møde fuld af indhold, respekt og kunstneriske udvekslinger.

Strikkeopskrifterne i bogen er ret avancerede. Med undertegnedes erfaring, som kan betegnes som let øvet, skal der noget mere øvelse til, før jeg kaster mig ud i et af disse strikkeprojekter. Men som inspiration er bogen fantastisk! Der er både fint børnestrik, sokker og tørklæder, og så er der de skøre ting som strikkede spøgelser og rygmærker til babyer.

Hvis du er på udkig efter en ny strikkebog med let tilgængelige og kommercielle strikkevarer, så vil du blive skuffet over ”Til Kaffeslabberas”. Hvis du holder af at høre din bedstemor fortælle om gamle dage, vil du synes denne bog er hyggelig. Og hvis du synes, mødet mellem helt forskellige mennesker er fascinerende, vil du også holde af denne bog.

"Til Kaffeslabberas" er udgivet på Gads Forlag. Den koster 249 kr. Læs mere om bogen, produkterne og strikkedamerne lige her.