I Katvigs kontor på Christianshavn er espressomaskinen droppet til fordel for stempelkanden, og Haribo-slik er bandlyst. Børn i byen har kigget indenfor hos firmaet, der ikke kun tænker bæredygtigt, når det gælder børnetøj


Rosiner, nødder, mandler. På bordet foran os bugner et stort træfad af sundt slik og chokolade, og jeg bliver budt på Pukka-te og stempelkaffe. Alt sammen økologisk. Det er ikke, fordi personalet hos Katvig ikke kan lide en fuldfed latte. De er bare blevet enige om, at indsatsen for bæredygtighed ikke kun skal gælde udadtil, når de laver tøj, men også indadtil i deres egen hverdag. En tur rundt i lokalerne afslører da også, at der tænkes i bæredygtighed på flere planer.

”Katvig har en printpolitik, som gør, at vi ikke bare printer hvad som helst ud. Hvis vi skal videregive noget til andre, bruger vi telefonen eller sender en mail,” fortæller Kristina Engberg, som er PR ansvarlig i Katvig, og tilføjer, at der primært er økologiske varer i køleskabet, og at firmafrugten leveres af Aarstiderne.

”Vi forsøger at tænke bæredygtigt her på kontoret, men vi har også en holdning til, hvordan vi behandler vores varer, når de fx bliver transporteret fra vores producenter. Det sker nemlig i genbrugspapkasser, for der er jo ingen grund til, at producenterne skal købe nye papkasser, som de kan sende vores tøj til Danmark i. Derfor kommer det tit i kasser, hvor der står Samsung eller Philips på,” smiler Kristina og peger på en stor stak genbrugskasser, der står i et hjørne.

Plastikposer bliver inden for tekstilbranchen brugt i stor stil. Også hos Katvig, når tøjet skal transporteres rundt i verden. Og det er et nødvendigt onde.

”Vi er nødt til at pakke vores tøj i plastik for at beskytte det mod fugt,” forklarer Vigga Svensson som er kvinden bag Katvig. ”Hvis vi pakkede det i papirsposer, og det så var beskadiget ved ankomsten, ville det jo ikke være bæredygtigt. For så skulle tøjet smides ud. Derfor er plast den bedst mulige måde at gøre det på. Men vi bruger kun vores egne, specialfremstillede poser. De er tilsat et harmløst kemikalie, der hedder jernsalt, og derfor bliver de nedbrudt efter kun 3-4 år. Poserne bliver i øvrigt givet videre til slutforbrugeren ude i forretningen, så på den måde sparer man en masse plast,” siger Vigga. Hun fortæller også, at Katvigs indkøbsafdeling er dedikeret til at finde leverandører, der kan leve op til firmaets høje krav om bæredygtighed.

”Når er kollektion er designet, kigger vi på, hvordan tøjet kan produceres så bæredygtigt som muligt,” fortæller Ditte Kristiansen og Randi Egeskov fra indkøbsafdelingen. ”Sommetider kræver det, at vi får leverandørerne til at eksperimentere med metoder, de ikke tidligere har brugt for at efterkomme vores ønsker. Og sommetider må vi droppe ideerne, fordi det simpelthen ikke kan lade sig gøre endnu. Grænsen for, hvad der er muligt, rykker sig heldigvis hele tiden, fordi vi konstant skubber på for at gøre vores leverandører lidt grønnere. Faktisk er vores to største leverandører blevet GOTS-certificerede, fordi vi ønskede det. Men det betyder ikke at vi læner os tilbage og slapper af. Vi forsøger hele tiden at sætte barren højere og finde på nye muligheder til at gøre produktionen mere bæredygtig. I øjeblikket arbejder vi for eksempel med at minimere ressourcerne i produktionsprocesserne og med at spare på vandforbruget og energiomkostningerne. Det kan man nemlig ved at bruge enzymer fra Novozymes ved indfarvningen,” fortæller Ditte og Randi.

Det kan du selv gøre

Hvis du gerne vil tænke mere bæredygtigt i din hverdag, er der flere områder, hvor du kan sætte ind:
* Vask tøj ved lave varmegrader. Medmindre tøjet virkelig er plettet til, kan det sagtens blive rent.
* Hvis du plejer at bruge skyllemiddel, kan du skifte det ud med ganske almindelig husholdningseddike. Det bliver tøjet lige så blødt af. Eddike er uskadeligt for miljøet, og tøjet kommer ikke til at lugte surt, selvom man måske skulle tro det.
* Skift dine elpærer ud med sparepærer.
* Brug stofposer eller andre miljøvenlige poser frem for konventionelle plastikposer. Hvis du bruger plastikposer, når du køber ind, så genbrug dem så længe som muligt i stedet for at købe en ny hver gang.
* Put ungernes madpakke i beholdere, der kan vaskes af og genbruges, i stedet for i plastikposer, der ryger i skraldespanden bagefter.
* Stil krav til de varer, du køber. Kig på certificeringer, for eksempel Svanemærket på rengøringsmidler, hudpleje og elektronik og Ø-mærket på madvarer. Hos Flügger finder du EU-blomst mærkede malinger. Når det gælder tekstiler som tøj og sengetøj, er GOTS-certifikatet et godt pejlemærke, for det sikrer, at varen er fri for skadelige kemikalier, og at produktet fra frø til hylde er så bæredygtigt som muligt. Ud over Katvig finder du også GOTS-certificeret tøj hos bl.a. Purebaby og Pomp de Lux.

Tilmeld dig Katvigs nyhedsbrev her

Børn i byen støtter indsatsen for bæredygtighed. Katvig har givet os adgang til deres viden på området, derfor optræder de som eksperter i artikelserien. Men der er naturligvis også andre virksomheder, der arbejder på at producere bæredygtigt børnetøj.