Jeg kan lige så godt sige det med det samme: hvis du får nervøse trækninger af pangfarvet glasur og sværger til økologisk rødbedesaft som eneste farvepift på juniors fødselsdagskage, kan du lige så godt klikke videre. Bliver du derimod glad bare ved synet af skinnende, sølvfarvede sukkerkugler, knaldrød marcipan og turkise sukkerblomster, så læs endelig videre. Og hvis du holder lige så meget af at bage som at spise kager, så er du selvskrevet til et besøg hos Rosa i Rouladegade. Og tag bare ungerne med.

Ja, I kender sikkert allerede Rosa både fra Lille Nørd og senest fra DR’s ”Rosa fra Rouladegade”. Mine børn (og jeg selv) har i hvert fald siddet klistret til skærmen og betaget set til, mens Rosa og hendes små hjælpere har fremtryllet den ene overdådige kage efter den anden. Lige fra cykelkringlen til tinsoldatkagen. Og nu har vi chancen for at gøre hende kunsten efter. Opskrifterne på de ti kager fra programmet er nemlig samlet i den nye bog ”Rosas kagebog”.

Når man bladrer bogen igennem, får man næsten følelsen af at sidde i Rosas kagehus, for siderne er spækket med tegninger af krummelurer, karameller og kager. Selv sidetallene ligner små kransekagefigurer. Bogen indleder da også med opskriften på, hvordan man bager sit eget kagehus. Både bordmodellen og den i målestoksforholdet 1:1, der kræver 100 æg og 80 kilo mel!

Kagerne i bogen er overraskelseskager, som i tv-programmet blev bagt til en række bedsteforældre. Og overraskelseskager er de allerbedste, skriver Rosa i forordet. Hun håber, bogen vil inspirere til mange flere overraskelseskager. Man kan altså vælge at gå slavisk frem efter opskrifterne i bogen – eller tænke kreativt og selv finde på nye kager.

Vælger man første model, er det en rigtig god idé at læse opskrifterne grundigt igennem, inden man kaster sig ud i kagebagningen. For medmindre man er Rosa og har flere hyldemeter med kagepynt, frugtfarve og marcipan til sin rådighed, så kræver kagerne en del pynte-ingredienser, som jeg vil vove at påstå, at de færreste af os allerede har i køkkenskabet. Når det er sagt, så er opskrifterne udførlige, og flere steder er der tegninger, der gør det lettere at udskære kagen i den rette facon. Nogle er opskrifterne kræver fingerfærdighed, mens andre er mere ligetil. Som bonus er der også opskrifter på gamle børneklassikere som pandekager, kanelsnegle og drømmekage … og på nyklassikeren Ramasjangboller.

Jeg må indrømme, at jeg stadig går og tager tilløb til at bage en af kagerne. For hvilken skal det være? De ser jo så lækre ud alle sammen. Man kunne selvfølgelig også bare tømme køkkenskabene og kaste sig ud i en fusion. Så ville resultatet da i hvert fald blive en overraskelse. Også for mig selv.

”Rosas kagebog” er udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof den 15. februar 2011. Den koster 169,95 kroner. Du kan læse mere om den her.