Efter klimatopmødet i København sad mange af os tilbage med et behov for selv at gribe til handling. Da hver dansker i gennemsnit udleder 10 ton CO2 om året, er der nok at tage fat på. Som børnefamilie kan man faktisk gøre rigtig meget selv i hverdagen for at skåne miljøet. Børn i Byen kommer her med en række gode råd og links, der gør det nemt at leve på en klima-trendy måde, og som en ekstra sidegevinst sparer familien både mange penge, kalorier og en dårlig samvittighed ved at leve miljørigtigt.

Spis årstidens lokaltproducerede grøntsager og spar på kødet
Hvis man spiser, som de gjorde i gamle dage, hvor man sparede på kødet og i højere grad spiste årstidens lokale frugter, grøntsager og gryn, sparer man miljøet for rigtig meget CO2. Man kan spare både penge, CO2 og få børnene til at spise flere grøntsager ved at bruge revne gulerødder/grøntsager til at strække kødsovsen. Kød er mere belastende for miljøet end grøntsager, fordi CO2 -udledningen ved produktionen af kød også inkluderer foderet, dyrenes bøvser og prutter samt transport og slagtning.
Til sammenligning udleder et kilo årstidens grønt 0,12 kilo CO2 , hvorimod et kilo oksekød udleder 3,12 kilo CO2.

Lav en madplan, lav mindre portioner og smid mindre mad ud
En fjerdedel af al indkøbt mad ryger i skraldespanden og grunden er ofte dårlig planlægning, forkerte indkøb og for store portioner. Det kan derfor være en god idé at lave en ugentlig madplan, kun købe det planlagte ind, lave mindre portioner og fryse den overskydende mad ned. Her kan det igen betale sig at se tilbage på vores bedsteforældres adfærd, da de jo ofte har mange opskrifter, der er lavet af restemad fra dagen i forvejen som f.eks. øllebrød, klatkager og biksemad.

Køb vintage og genbrugstøj/legetøj
En anden stor miljøsynder er produktionen af tøj og nye ting. Ved at købe genbrug er varerne allerede produceret, så derfor sparer man miljøet for en masse CO2 og vandforbrug. Genbruger man et kilo tøj, sparer man miljøet for fire kilo CO2. I Århus ligger der flere genbrugsbutikker, både klassikere som Røde Kors og Frelsens Hær og de mere trendy Dengang og Fund.

Spar 1800 kr. på din elregning
Der er mange penge at spare ved at skifte gamle apparater og hvidevarer ud med nye A+ eller A++ mærket. Ved at skifte en gammel stationær computer ud med en ny energieffektiv bærbar, kan man spare 600 kr. årligt.
Nogle andre gode elspareråd er at bruge tørreloftet i stedet for tørretumbleren, vaske ved 30 frem for 60, kun at starte fyldte vaske- og opvaskemaskiner og at slukke de elektriske apparater, i stedet for at bruge standby-funktionen. En gennemsnitsfamilie kan dermed spare 1800 kr. ved at ændre sine elvaner.

Brug mindre varme og vand
Københavns Energi siger, at prisen på varme i 2010 vil stige med 10 % pga. stigende afgifter, så her er der mange penge at spare ved at have boligen ordentligt isoleret og ved at skrue ned for varmen, især når man lufter ud. Man kan dog også spare meget varme, hvis man gør det nemmere for varmen at fordele sig i rummet ved f.eks. at undgå at tildække radiatorerne eller sætte møbler foran dem.
Ifølge Miljøstyrelsen bruger hver dansker 125 liter vand om dagen, hvilket jo er en hel del. De fleste ved godt, at man kan spare for vandet ved at slukke for vandet, når man børster tænder og sæber sig ind, men man kan også spare meget vand ved at vaske op i en opvaskebalje frem for under en løbende hane, ved at bruge det lille skyl i toilettet og ved at tage kortere brusebade.

En togtur til Paris eller en cykeltur på Bornholm?
Nu hvor sommerferien skal til at planlægges, er det en god idé at have klimaet med i tankerne. Som en tommelfingerregel er den mest forurenende transportform fly, dernæst kommer færge, bil, bus og tog, men det afhænger også af, hvor fyldt transportmidlet er, hvor mange stop der er undervejs, hvor nyt transportmidlet er og hvor høj hastigheden er.
En tur med fly tur/retur til Los Angeles vil udlede 6 ton CO2 , hvorimod en togtur til Paris ”kun” vil udlede 100kg CO2 . Overraskende nok så vil en cykelferie på Bornholm udlede 233kg CO2 , hvis man først skal med færgen fra Køge til Rønne, så med mindre man bor på Bornholm, er det mere miljøvenligt at tage toget til Paris.

Ikke for sarte sjæle
Hører man til dem, der er ekstra klima-hardcore i deres indsats for miljøet, så kan man spare endnu mere vand ved kun at skylle ud i toilettet, når man har lavet stort og ved at vaske sig i fad frem for at bruge bruseren. Man kan også gå på rov som skralder i butikkernes skraldespande, hvor man kan finde varer som brød, kager, grøntsager, frugt, mejeriprodukter, slik, vin, kaffe, te, ost, honning, pålæg og meget andet. Det skal dog siges, at undertegnede ikke selv har prøvet det (og heller ikke kommer til det), så det må være på læserens eget ansvar, hvis man har mod på det.

Links:

Miljøvenlig mad

http://www.miljoeogsundhed.dk/DEFAULT.aspx?node=5703
http://miljoeogsundhed.dk/default.aspx?node=5710
Genbrug på nettet
http://www.trendsales.dk
http://www.dba.dk
http://www.storskrald.dk
http://www.guloggratis.dk
Spar el
http://www.danskenergi.dk/Forbrugeren/Spar_el.aspx
http://www.ke.dk/portal/page/portal/Forside/Forside
Miljøvenlig transport
http://www.miljoeogsundhed.dk/DEFAULT.aspx?node=5583
Hardcore
http://www.gratismad.com/