Aarhus gemmer på mange fantastiske fund og fortællinger, som går helt tilbage til Vikingetiden og Gorm den Gamle. Tag hele familien med på opdagelse i byens fortid på disse spændende steder, som formidler historien i børnehøjde. 

Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum
Moesgaard Museum

Tag din familie i hånden og gå på opdagelse i menneskets fortid på det smukke Moesgaard Museum. Udstillingerne er moderne og fantastisk godt lavet, og inviterer til interaktion og leg. Mød den ikoniske Grauballemand, og lær hvordan mennesker levede i Danmarks bronzealder, jernalder og vikingetid. Dit barn kan i MOMUS laboratorium lege superforsker og opklare mysterier fra fortiden. I decembers weekender kan I opleve vikingernes julemarked og en teaterforestilling om vores jul og vikingernes solhverv kl. 11 og 15. Hvis man er heldig med godt vintervejr, kan man også nyde museets flotte arkitektur udenfor, hvor man kan boltre sig i sneen på det skrå tag. 

Den gamle by julefoto
Den Gamle By
 

Det er altid spændende at tage på rejse i Aarhus’ fortid i Den Gamle By, som har mange forskellige ting at byde på. For de små er Legetøjsmuseet en oplagt mulighed, hvor man kan se, hvad for noget legetøj bedstemor og bedstefar legede med, da de var børn. Her kan dit barn opleve, hvordan en barndom uden iPads så ud, og se de fine porcelænsdukker, dampmaskiner og grumme tegnefilm. I december byder Den Gamle By på flere sjove aktiviteter for børn, bl.a. julemarkeder og mulighed for at møde de forskellige nisser, og spise risengrød med hele familien.

LÆS OGSÅ: De 5 anderledes juleoplevelser


Kvindemuseet

Vidste du at brudekjoler før i tiden var sorte, og at det først var i 1930’erne at de hvide kjoler blev de flestes valg? På Danmarks eneste Kvindemuseum kan du tage hele familien med og lære mere om f.eks. Rødstrømperne og fortidens kvindeliv fortalt gennem brudekjoler. Når børnene har fået nok af kjoler, kan du tage dem med på skattejagt i udstillingen ”Pigernes og drengenes historier” som viser børneliv gennem 150 år. Her kan børnene klæde sig ud, tegne på tavler og klatre på montrerne. I Museets økologiske café kan i både få kaffe og kakao at drikke, og en lækker frokost både til voksne og børn.  


Vikingemuseet

På det underjordiske vikingemuseum som ligger under Nordea, bliver I ført ned gennem flere hundrede års lag af tid. Når man går ned ad trappen og når museets gulv er man tilbage i vikingetiden, hvor Danmarks kongerække begynder med Gorm den Gamle og han søn Harald Blåtand. Oplev den gamle vikingeby blive angrebet på skærme i udstillingen, og se hvordan vikingerne tændte bål på bavnehøjene omkring byen som advarsel. I kan se de spændende fund som arkæologerne har gravet op af Aarhus’ undergrund udstillet i montrer, samt lære mere om hvordan gamle vikingehuse var bygget op. 


Herregårdsmuseet Gammel Estrup

Tag familien med på den smukke herregård Gammel Estrup og oplev, hvordan en herregård kunne være indrettet på forskellige tidspunkter i historien. I december er der en særlig juleudstilling om julen for herskabet og tjenestefolk i 1918, hvor man kan opleve, hvordan pyntede juletræer og dækkede borde så ud for 100 år siden. Der er også juleaktiviteter for hele familien bl.a. systue, juletræssalg og juleværksted hvor man kan lave sine egne julekort. Udvalgte dage i december kan man synge julen ind med koret, og danse om juletræet.

Fotos: 1) Foto/Mediafdelingen - Moesgaard Museum 2) Den Gamle By 3) Kvindemuseet 4) Foto/Medieafdelingen - Moesgaard Museum