Den prisbelønnede forfatter Kim Leine har udgivet sin første børneroman, som absolut ikke må gå børn og barnlige sjæle forbi! Skovpigen Skærv er en storslået børnebog, der bør stå på alle børnebogsreoler!

skovpigen skærvSkovpigen Skærv bor i Navneskoven med sin mor, far og lillebror. De lever af og i naturen, som skovfolk har gjort i årtier før dem. Uden for Navneskoven ligger byen Durm, hvor der lurer farer og frygt. En pest hærger landet, og alle undtagen skovfolket er i fare for at blive ramt. I mellemtiden indfanger landets fyrste alle de raske skovfolk til at bygge et overdådigt slot til ham, hvor han kan beskyttes mod pesten. Skærvs mor og far ender som arbejdsfolk på slottet, og pludselig står Skærv alene tilbage i skoven med sin lillebror.

Nu er det op til hende at overleve på bedste skovpigemanér, præcis som hendes forældre har lært hende.

Skærv overlever to hårde vintre i skoven, hvor hun flere gange er på randen til at dø. Alligevel formår hun gang på gang at børste støvet af sig og fortsætte kampen for overlevelse. En dag beslutter hun sig for at rejse mod havet, det sted hendes forældre kalder "den anden side". Her sker der noget, der vender op og ned på hele historien, for pludselig er Skærv ikke Skærv, men en helt helt anden...

LÆS OGSÅ: Boganmeldelse: Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer

Kim Leine skriver fortællingen om Skærv i et overlegent sprog, der er fortryllende medrivende. Leine veksler mellem korte og lange sætninger, replikform og gentagelser, der giver en særlig rytme og indlevelse i teksten:

skovpigen skærv"Hiv pilen ud, Skærv, siger Frejk.
Og Skærv hiver pilen ud.
Er den død, Skærv?
Ja, den er død.
Sig tak til haren, Skærv.
Tak, siger Skærv.
Tak, hare, siger Frejk.
Tak fordi, siger Skærv.
Fordi du, siger Frejk.
Lod os skyde, siger Skærv.
Tak fordi...
... du lod os skyde dig." 

Skovpigen Skærv berør svære emner som ensomhed, frygt og død. Sammen med en altvidende fortæller, der kalder sig Gud, skal barnet selv digte med på historien. "Det er lige så meget dig der skriver den her historie om Skærv, som mig. Fortællinger bliver til når nogen hører dem. Men hvem er det i virkeligheden der finder på historierne? Jeg tror de finder på sig selv."

Bogen er illustreret af den prisbelønnede Peter Bay Alexandersen, der med sin visuelle tolkning af historien, fuldender mesterværket. 

Skovpigen Skærv kan varmt anbefales som højtlæsningsbog for børn fra 7 år og op. Dog skal man vide, at dette ikke er en helt almindelig børneroman. Den kræver nemlig noget af læser og lytter. Til gengæld giver den også noget igen... Nemlig en helt vindunderlig læseoplevelse! 

Alderstrin: 7+ 
Skovpigen Skærv
Forlag: Gyldendal
Vejl. pris: 249,95 kr

Tilmed dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.