skiferie
Ski og wellnes bare 4,5 times kørsel fra København. Kan det virkelig passe? Børn i byen testede turen til Falköping.

[SPONSORERET INDHOLD]

 

”Der er dælme ikke meget sne …”

Tre børn sidder spændt på bagsædet af bilen på vej op gennem Sverige. Det er 3 timer siden, bilen kørte over broen fra Danmark til Sverige, og GPS’en viser, at der kun er halvanden time tilbage til ankomst. Udenfor er der bare gråt og vinterafpillede træer. En smule regn, som holder vinduesviskeren i gang gør det klart, at temperaturen er temmelig langt fra minus.

”Nej … Der er bare ikke meget sne!”

Sætningen gentages både på bagsædet og førersædet i bilen, hvor stemningen er på lavpunktet. Børn i byen er taget til Falköping som er et af de skisportssteder, der ligger nærmest København. Skigaranti, lover arrangørerne. Og afstanden er perfekt til en getaway-weekend, hvor ingen børn når at blive køresyge og ingen voksne bliver for trætte.

Først en halv time før ankomst i i Falköbing og man kan høre bilen arbejder sig opad, kommer der sne. Og efterhånden som bilen følger den stigende vej op ad fjellet kommer der mere og mere sne. Da vi ankommer til det historiske, kongelige kurbad, Mösseberg kurhotell, ligger snedriverne i mandshøjde.

Mösseberg kurrhotelBo som den russiske zar

Mösseberg kurhotel har fungeret som kurbad i mere end 100 år og havde sin storhedstid i 1920’erne, da jernbanen kom til byen og bragte velstand til hele området. Her har kongefamilien boet, og selvom stedet er blevet renoveret mange gange siden – også i 70’erne og 90’-erne – så dominerer historien og den fine svenske romantiske byggestil stadig. For eksempel kan man i den ene salon fika (= indtage kaffe og kage) i møbler fra den russiske zar, der også talte blandt de prominente gæster omkring århundredeskiftet. 

Værelserne er holdt i samme stil med hvidmalet træ, høje sprossede vinduer og lyse puder i sengene. Familien får serveret en traditionel smørgås med rejer i restauranten med spejlloft, kandelabre og runde borde. Og efter middagen er vi klar til at teste ski-området.

FalköpingPerfekt som ski-debut

Blot fem minutters kørsel fra kurbadet ligger skibakken. Her sælges langt flest årskort, og en lille cafe, hvor man kan købe varm kakao for 12 kroner og vafler er det eneste sted, man kan spise. Der er fire pister: En sort, en rød, en blå og en grøn. Til gengæld er der masser af god sne, for klimaet netop her på fjellet gør, at snekanonerne ikke skal klare det hele. Der er masser af natursne.

Familiens yngste medlem har sin ski-debut og melder sig til skiskole. Her får børnene undervisning af lokale unge fra området, og de er både tålmodige og gode til at hygge om børnene. Og ja, med en fireårig kommer mindst en af de voksne oftest til at tilbringe det meste af dagen på børnebakken eller i den lille kiosk, hvor man hurtigt bliver dus med hende, der serverer kaffen og ham, som styrer liften.

Omkring frokost samles flere lokale børnefamilier for foden af bakken, hvor der er små bålpladser, og der grilles pølser og bøffer med ketchup og sennep.

De mere erfarne skiløbere i familien har hurtigt gennemkørt stedet, men det er fine pister, og tiden bruges på at lege på pisterne, lave tricks og i det hele taget at få bevæget benene. Da alle har fået røde kinder og den fire-åriges tålmodighed er sluppet op, er det tid at vende tilbage til hotellet. Spa-afdelingen venter.

Kurbad og elg-safari

Det er ikke store bølgebad eller vandrutsjebaner, der bydes på i det historiske kurbad. Men et mindre badebassin, sauna, og befriende stilhed og hygge. Og så det allerbedste: En række udendørs hottubs, hvor hele familien kan sidde sammen og nyde aftenfrosten på næsen og sludre om dagen, der gik, mens mørket falder på.

I restauranten er der travlt. Der kommer mange lokale gæster, og det er et efterspurgt sted for bryllupper og andre større fester. Her serveres mad, som er produceret af lokale råvarer fra nærområdet. Det gælder både kød, ost og øl.

Der er ikke tid til hverken godnatlæsning eller Ipad, da alle familiemedlemmerne lader sig synke ned i de bløde hvide dyner og puder og nyder en god nats søvn i total mørke og stilhed.

Næste dag, er det tid for en tur på langrend på toppen af fjellet. Og langrendsturene er måske det, som området er bedst kendt for. Her kommer man langt ind igennem skoven og sneen er perfekt.

Weekenden går stærkt. Der er masser at lave. Når alle har fået nok af ski og spa, er der også en tur til elg-safari i Wrågården, som ligger nær ved. Her kan man komme helt tæt på de dyr, som lever vildt i det nordiske vinterparadis.

Er man en af dem, der elsker at stå på ski, kan turen nok ikke gøre det ud for årets skiferie. Men det er noget nær perfekt til familien med ski-debutanter og små børn. Og med lidt over 400 kilometers afstand til København, er det en overskuelig transporttid, hvis man bare skal være væk en forlænget weekend. Til konceptet getaway-weekend med ungerne med vintertema, er turen bestemt værd at anbefale og så er det til en overskuelig pris.

Børn i byen var inviteret af Visit Sweden

Tips til vinterweekend med ungerne i Sverige

Mösseberg kurhotell
Kurhotellet havde sin storhedstid omkring århundredeskiftet, og det er stadig holdt i den stil. Det er ikke som et stort vandland, men er man til hygge, god mad og wellness i rolige omgivelser er det et perfekt ophold.
Mösseberg kurhotell:
www.kurortenmosseberg.se

Falköping
Som et af de få steder nær København er der snegaranti i Falköping. Det er ikke et stort område, men det er lokalt og meget hyggeligt. Og især for små børn er det et fint sted at vænne sig til ferier på ski.
Falköping Alpin: www.falkopingalpin.com

Fika 
Den svenske tradition med overdådigt kagebord og kaffe ad libitum om eftermiddagen er et must. Gå amok i kage og kaffe og nyd det. Kalorierne kan altid løbes af på pisterne bageefter.
Wrågården: www.wragarden.se/

Elg-safari
Der er i nærheden mulighed for at komme helt tæt på flere af dyrene, som lever i det den svenske vinterskov. Wrågården fungerer også som restaurant, hvor man kan smage på det det lokalt producerede mad.

Osteria
Der produceres mange lokale råvarer. Denne ostehandel er så meget mere end bare lokale luksusoste. Tag en kurv og gå amok i svenske delikatesser som knækbrød, ost, vildt kød, saft, øl og kager og alt muligt andet. Det er ikke billigt, men fantastisk lækkert.
Falbygdens Osteria: www.falbygdensost.se/hem

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.