Har dit barn svært ved at falde i søvn om aftenen? Så bør du måske forsøge dig med den søvnfremkaldende godnathistorie Elefanten der så gerne ville sove.

Adfærdsforskeren Carl-Johan Forssén Ehrlin er forfatteren bag den verdensberømte godnathistorie Kaninen der så gerne ville sove. Bogen blev i 2015 den mest solgte bog i Danmark og er udviklet med en særlig fortælleteknik, der skal få børn til at slappe af og sove på rekordtid. 

Nu er efterfølgeren til Kaninen der så gerne ville sove udkommet, og denne gang følger børnene elefanten Ellen, der tager på en rejse gennem den magiske skov for at komme frem til sit sovested. Som en del af fortælleteknikken er barnet ved navnsnævnelse rejsekammerat til Ellen Elefant, og på den måde er det meningen, at barnet bliver mere og mere træt i takt med at Ellen også gør det. 

LÆS OGSÅ: Boganmeldelse: Tællebøger til de mindste

Udover at barnets navn optræder i historien er der også andre fortælleteknikker, der skal tages i brug i oplæsningen. Dette kræver at man har sat sig ind i bogens instruktioner om betonede ord, rytme og indlagte gab, før man går i gang med at læse højt for barnet, og ligeledes at man selv læser bogen igennem på forhånd. 

Virker den?

For at bogen skal fungere, er det min vurdering at der skal tages højde for følgende:

  • Den særligt instruerede oplæsning kan føles unaturlig. Oplæsningen skal derfor øves, og man skal være tålmodig før fortællingen får et naturligt flow. 
  • Børnene skal acceptere præmissen for, at deres navne på magisk vis er endt på siderne i bogen. 
  • Selv hvis bogen ikke virker efter hensigten første gang, kan det blive meget bedre, når barnet bliver fortrolig med bogen og fortælleteknikken kommer rigtigt på plads. 
  • Selvom Elefanten der så gerne ville sove er udstyret med henrivende illustrationer, bør barnet ligge ned og lytte til historien uden at kigge med i bogen. Man kan med fordel kigge billederne igennem med barnet, før oplæsningen går i gang. 

 

På trods af at Carl-Johan Forssén Ehrlins søvnteknik ikke virker for alle, er den bestemt et forsøg værd, hvis man har børn, der kæmper med at få ro i kroppen ved sengetid. Hvis man har svært ved at benytte fortælleteknikken kan bogen endda fås på lydbog, hvilket også kan være et kærkommet hjælpemiddel til barnets søvn, når I er på farten.

Alderstrin: Fra 2 år
Elefanten der så gerne ville sove
Forlag: Forlaget Alvilda

Vejl. pris: 99,95 kr 

TIP: Tilmed dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge.