Børneeksem behøver ikke at rime på hormonsalve. Det er ofte muligt at lindre eksemet helt naturligt og uden bivirkninger. Hemmeligheden er at tage fat i årsagen til eksemet, som ofte findes i tarmen. 

Ekspert i bæredygtig sundhed, helse og økologi, Rose Maimonide, giver dig her sine bedste tips til naturlig lindring af børneeksem. 

Et godt sted at starte
Eksem kan hænge sammen med intolerance over for typisk mælkeprodukter og/eller gluten. Ofte bunder eksem i en tarmflora i ubalance. Probiotika og sunde olier er et godt sted at starte ved eksem. Det kan være klogt i en periode også at udelukke alle mælkeprodukter fra kosten. Hvis det ikke er nok, så overvej også at udelukke gluten. Det behøver absolut ikke være for evigt, men i en periode, hvor tarmfloraen kommer på ret køl. Det er muligt at købe dyre blodprøver, der tester for fødevareintolerancer, men de kan give falsk resultat. 

Eksem kan også være genetisk betinget pga. mangel på fillagrin i huden. Ca. hver 10. dansker har denne genmutation.

Probiotika til eksem
Probiotika er mælkesyrebakterier, som fås fra fermenterede fødevarer og evt. med ekstra boost fra særligt udvalgte kosttilskud. Til eksembørn fra 1 år kan gives 1/2 kapsel af produktet Bio-Kult. Den gives 2 gange om ugen (indholdet, ikke selve kapslen). Børn fra 2 år kan få 1 kapsel om ugen, og børn fra 3 år kan få 1 kapsel 1 gang dagligt. 

Du kan styrke den naturlige mikroflora på huden ved at duppe eksemet med Valleforce Alpe Drik fortyndet med vand i forholdet 1:4.

Læs også: Naturlig lindring af kolik

Fedt nok
Alle børn kan med fordel få et par spsk. ekstra jomfruolivenolie og jomfrukokosolie dagligt. Til eksembørn suppleres med ren kæmpenatlysolie – den kan købes i helsekosten. Afhængig af alder og grad af eksem er udgangspunktet 1 spsk. dagligt indvortes samt ekstra til at duppe eksemet. Til børn under ca. 2 år bruges den kun udvortes. 

Rose Maimonide anbefaler en bred pakkeløsning med kosttilskud, som med fordel kan gives til eksembørn. Du finder alle Roses anbefalinger om kosttilskud til børn 1-12 år i hendes bog ”Dit sunde barn – sådan!”. Især fiskeolie i topkvalitet er vigtigt. Jeg anbefaler 1 tsk. Omega-3 fra Nordic Naturals dagligt til børn, som lider af eksem. 

Særligt for babyer
Eksem hos babyer hænger ofte sammen med en reaktion på mælkeprodukter, enten i ammende mors kost eller via almindelig modermælkserstatning.
Til ammende børn afhjælpes børneeksem ofte ved at ammende mor udelader mælkeprodukter konsekvent. Det betyder, at alle mælkeprodukter skal 100 % ud af kosten, også i færdigvarer og fra får og ged. Der kan gå op til omkring 6 uger, før du ser en positiv effekt – ofte går det dog hurtigere. 

Hvis dit barn ikke ammes, så vælg højt hydrolyseret modermælkserstatning fra apoteket, især til babyer under 6 måneder. 

Salver ved eksem
Smør eksemet med Olivias Tryllesalve, jomfrukokosolie, jomfruolivenolie eller en fed babysalve, f.eks. Baby intense moisture cream fra Änglamark. Du kan smøre med zinksalve, hvis der er sår. 

Undgå enhver form for parfume. Babyer og småbørn behøver sjældent sæbe eller shampoo!  

Nogle har gode erfaringer med at duppe det eksemramte område med Fidesansalve, Dictameliasalve eller hjertefrøolie. 

Gode råd i øvrigt
Lad barnet blive tjekket af en erfaren kropsterapeut. Skævheder kan give knas med fordøjelsen, som udløser eksem. Vælg f.eks. en osteopat eller en kranio-sakral-terapeut.

Bad dit barn hyppigt, da bakterier kan forværre eksemet. Put f.eks. mandelolie i badevandet. Brug rindende vand, og skrub ikke med klud. Bad kun 3 minutter, dup huden, og smør med fed creme med det samme. 

Sørg desuden for daglig udluftning og hyppig rengøring i hjemmet.

Disse tips er skrevet af Rose Maimonide, som under sit tidligere navn Rebecca Persson er kendt som forfatter til bestselleren BABY – 100% naturlig uden tilsætning, som ofte kaldes ”Babybiblen”. Med bogen BABY ved hånden bliver det nemt at træffe de bedste valg inden for naturlig sund mad, kosttilskud, tøj, legetøj og et stærkt immunforsvar hos din baby.