Højtlæsning er godt for både store og små. Det er hygge og samvær, ro og nærvær. Og så er det stimulerende for udviklingen af dit barns sprog. Hvis du gerne vil læse højt for dit barn, men måske mangler et godt råd til, hvordan du kommer i gang, så giver Børn i byen dig her en guide til højtlæsning – både for de allermindste, de lidt større og de små skolebørn. 

Højtlæsning for de allermindste

Måske tænker du, at din lille baby (som intet sprog har endnu) er alt for lille til at have gavn af bøgernes verden. Men tag fat i en såkaldt ”pegebog” og opdag, at dette slet ikke er tilfældet. Især ”rør og føle”-bøger er optimale at starte ud med. Her er den taktile oplevelse lige så stor som den synsmæssige. Brug billederne til at skabe ord i dit barns hoved og tag gerne udgangspunkt både i det, der kan føles og det der kan ses; ”ae – sikke et dejligt blødt får”. Senere kan I begynde at sætte lyde på dyr og maskiner; ”mæh, siger fåret”. Husk at ord og billeder tit skal opleves mange gange, før barnet vil kunne genkende dem.

Bøger om min egen dag
Generelt er bøger med ”virkelige” billeder gode til de helt små børn. Det er lettere at forholde sig til et foto end til en tegning (for man skal faktisk have en vis alder, før man kan koble tanken om, at en tegning/en animation af et dyr er det samme som et virkeligt dyr). Du vil måske endda selv opleve, at dit barn bruger længere tid på at kigge på billeder af virkelige babyer end af tegnede.

LÆS OGSÅ: Efterår i Kbh: Det kan I lave, når det regner

Der findes flere gode bøger om livet for et vuggestuebarn. Brug disse bøger til at fortælle barnet om ting, det allerede oplever i sin hverdag, ”se – det er jo garderoben. Der hænger jakkerne. Se – pigen siger farvel til sin far”. Og når barnet er en smule større – omkring 2 år – kan disse bøger endda hjælpe barnet med at fortælle og huske ting fra sin egen vuggestuedag; ”Se – børnene leger i sandkassen. Har du også leget i sandkassen i dag?”.

Højtlæsning for børnehavebarnet

I børnehavealderen kommer der virkelig gang i den sproglige udvikling. I disse år er ”Dialogisk læsning” det helt store indenfor sprogstimulering – og med rette. For netop dialogisk læsning sætter virkelig skub i sproget, og du kan sagtens hjælpe dit børnehavebarn lidt på vej med en god billedbog.

Tankerne bag dialogisk læsning går på, at barnet får lov at opleve den samme historie flere gange. Først læses bogen højt for barnet, hvorefter handlingen gennemgås flere gange i fortælling, leg og gentagelser. På den måde får barnet historien ind på flere måder og skal også selv fortælle den. Ligesom med al anden form for indlæring er netop gentagelsen nøglen til den sproglige udvikling.

Læs den. Igen. Og igen. Og igen. Og igen…
Derfor er det også en god ting, når dit barn vil høre yndlingshistorien for tolvte gang… i dag. Og netop derfor råber dit barn måske op i protest, hvis du laver lidt om på historien, fortæller den lidt anderledes eller skifter nogle ord ud, når du læser den samme historie igen. For barnet kan historien udenad. Det er alligevel skønt at høre det genkendelige og sprogets melodi i netop denne bog.
Så mens du sidder og river dig i håret og er ved at blive skør over at læse Mimbo Jimbo for gud ved hvilken gang, så tænk, at du gør dit barn en kæmpe sprogstimulerende tjeneste. 

 

Højtlæsning for det lille skolebarn

Skoletid er også læsetid. Nyd, at du nu har et barn, der kan høre længere, sammenhængende historier fortalt over flere dage. Det er nu, du har chancen for at genopleve historier fra din egen barndom – men husk også at gå på opdagelse i nogle af de skønne, nye højtlæsningsbøger, der i disse år skrives for børn. Der venter mange dejlige timer foran jer. 

Når dit barn er ved at have knækket læsekoden, kan I eventuelt læse højtlæsningsbøger sammen. Måske læser dit barn overskriften på et nyt kapitel, måske deles I om karakterernes replikker. Jo mere du inddrager dit barn i læsningen af historien, desto tydeligere bliver det for barnet, at det at læse er en fælles oplevelse, der sagtens kan deles med andre.

Husk dog ind imellem at lade dit lille skolebarn slappe helt af, læne sig tilbage i sofaen eller sengen og bare lytte til din stemme og fortællingen, der ruller sig ud. Heri ligger læselysten. 

Rigtig god fornøjelse. Vi ses blandt bøgerne.