“Hvornår skal vi her hen igen?”, var det første min søn sagde, da vi tog hjem fra Dokk1, det nye store hovedbibliotek og borgerservice på havnen i Århus. Dokk1 har det hele - plads til leg, oplevelser og aktiviteter samtidig med at der er mulighed for ro, indlevelse og fordybelse.

Regnvejr er læsevejr
Efterårets regnvejr er snart på vej. Istedet for at læse bogen i hjemlige omgivelser, så pak madpakken og tag en tur ned på Dokk1. Det bliver uden tvivl det nye samlingssted for mange børnefamilier, for her er aktiviteter nok til en hel dag for alle aldre. Her er små sale for de mindste, hvor der kan klatres og rutsjes på små ufarlige forhindringsbaner. Der er også et boltre-rum med sansegynger og madrasser for de mindste. En afdeling med udklædningstøj for de lidt ældre. Playstation, brætspil og andet sjov for de store. Der er tænkt på alle aldre og alle detaljer i byens nye arkitektoniske perle, som på mange måder minder lidt om Tate Modern i London - bare noget mindre råt og meget mere hyggeligt. Vi tilbragte tre timer på Dokk1 og nåede ikke at opleve det hele, for det er stort. Man kan få en gratis rundvisning på hele området. Det tager ca. 1 time, men kræver tilmelding. 

Legeladsen Kloden
Legepladsen Kloden omkranser hele dækket på Dokk1 og er for både store og små. Her er tænkt over hver en detalje og er i sig selv et besøg værd. Legepladsen er bygget op som et kompas og peger mod alle verdens hjørner. Der er 5 legeområder, der hver repræsenterer en verdensdel. Du kan i den nordlige ende udfordre din balanceevne på isflager. I den nordøstlige ende kan du møde den 6 meter høje russiske bjørn og samtidig drøne ned ad rutsjebanen i den hule træstamme - et kæmpe hit for især de lidt større børn. Mod øst er der tænkt på de mindste, hvor de kan møde drager eller hænge i hængekøjen i den sydlige del og få ro og hygge hos aben på savannen. I det vestlige hjørne kan de lidt større børn udfordres ved at klatre på ørnens vinger og hermed nyde udsigten fra den 7 meters højde på dækket af Dokk1.

Dokk1 har selvfølgelig også en lille café, hvor der sælges sandwich, salat, kage, kaffe med mere, så mor og far kan sidde udenfor og nyde en kop kaffe i ro og mag, mens ungerne hygger på legepladsen.

"Bilen er forsvundet ned under jorden, mor!"
Hader du ligesom mig at parkere i midtbyen? Ja, så kan du nu godt tage det roligt - for ved Dokk1 er der parkeringspladser nok. Der er faktisk plads til 1000 biler i et fuldautomatisk, underjordisk parkeringsanlæg. Min datter talte meget og længe om vores bil, der bare forsvandt ned i jorden. Selv parkering var spændende på Dokk1!

Langt fra støvet og kedeligt
Et bygge- og anlægsprojekt på mere end 2,1 mia. kr. kan vist med rette benævnes som det nye ikon for Århus. Dokk1 er et nyt samlingssted, som helt klart gør det spændende for børn at komme på biblioteket sammen med mor og far. Det lidt støvede og kedelige image mange biblioteker har, bliver i hvert fald vakt til skamme ved et besøg på Dokk1.

Fotos: Marianne Graven.