”Navne er magtfulde som trylleremser”.  Den moderne Askepot formår at navigere i en mobbende verden ved hjælp af mod, værdighed og venlighed. Men selv den gode Ella kan få nok og sige fra med stil.

Ella er tryg og lykkelig. Sammen med sine forældre bor hun i et idyllisk, nedarvet hus i udkanten af skoven. Faderen er handelsrejsende, er tit længe borte, men kommer altid hjem igen. Moderen er nærværende og lærer hende at være i kontakt med sig selv, naturen og vise menneskeligt overskud: ”ikke at se verden som den er, men måske som den kunne være – med lidt magi”.  Anne vokser derfor op som en ”english rose”, en naturlig skønhed, der er begavet, modig og kærlig.  

Men sorgen rammer det lykkelige hjem. Moderen bliver syg og dør, men er meget insisterende i sit sidste råd til Ella: ”Vis mod og vær kærlig”.  Det råd får hun i den grad brug for. Da faderen også dør og stedmoderen og -søstrene giver hende navnet Askepot, får hun nok, stikker af til hest; langt ud i skoven, hvor et møde ændrer hendes skæbne.

Herfra kender vi fortællingen, men ikke i denne spillefilmsversion med en forrygende nederdrægtig Cate Blanchett som Lady Tremaine, Helena Bonham Carter som småneurotisk, forvirret fegudmor - og fuld smæk på søde mus, eventyrlige slotte og brusende skørter. 

At blive set som vi virkelig er
Filmen vil gerne fremstå som tolkende og moderne, og har også fine elementer i den retning. Stedmoderen og –søstrene er eksempelvis nuancerede figurer, som bærer en historie og fortjener at blive forstået. Men det nytænkende er ikke så fremtrædende, som instruktøren Kenneth Branagh gerne vil præsentere den. Den meget sødmefulde Lily James, som spiller Ella, er entydig og ikke så stærk, som man kunne ønske sig - og prinsen er arketypisk og næsten en parodi på sig selv.

Til gengæld indeholder ”Eventyret om Askepot” to elementer, som virkelig vil hitte hos målgruppen: krystalklare prinsessedrømme og et nyttigt budskab i disse tider, hvor følsomhed og integritet er truede karaktertræk: ”Bare fordi folk gør det, behøver det ikke være det rigtige at gøre. Den store risiko vi alle løber er, at blive set som vi virkelig er”.

Rigtig god fornøjelse!

3 ud af 5 stjerner: 
Premiere: 12. marts
Varighed: 1 time og 52 minutter
Tilladt fra 7 år