Der findes et utal af bøger omkring den første tid som mor. Alligevel kan det være svært at forberede sig på sin nye rolle, følelserne og de praktiske gøremål, der hører med. Børn i byen har samlet nogle af de ting, som vi tror, at mange gerne ville have vidst, før de blev mor for første gang.

Veer efter fødslen

Fødslen er veloverstået, og du sidder endelig med din baby i armene. Men pludselig mærker du nye kraftige veer, hvilket kan virke ganske uoverskueligt og overraskende. De såkaldte efterveer er kraftige sammentrækninger i livmoderen, der har til formål at mindske din blødning. Ret smart, men altså ikke særligt sjovt. Allier dig med varmepude og smertestillende – og trøst dig med, at veerne klinger af allerede få dage efter fødslen.

Tis og tøjvask

Babyer producerer stakkevis af vasketøj, men en ting, du faktisk ikke behøver at putte i maskinen, er de tekstiler, som babyen kun har tisset på. Hvis dit barn bliver fuldt ammet, er tisset nemlig 100% sterilt. 

Av av amning 

Hvor og hvor længe, man skal amme sit barn, er noget, der ofte debatteres i medierne. Men hvor smertefuldt, det kan være at etablere en amning, kommer bag på de fleste. Uld-ammeindlæg og Lansinoh brystvortecreme kan sammen med en god portion tålmodighed hjælpe amningen godt på vej. Og husk, at hvis det der med modermælken ikke lige lykkes, så bliver du på ingen måde en dårligere mor af den grund.

Åh, kunne man da bare få fred...

Man kan som nybagt mor føle sig overvældet over besøg og tider hos sundhedsplejersker, læger og jordmødre. I får udleveret et utal af pjecer og formaninger om, at baby skal skal skal ligge på maven, levere i bleen så og så mange gange og så videre. Men husk på, at de kun vil dig og din baby det bedste, og har en masse erfaring at dele ud af. Fungerer kemien ikke mellem dig og din ”hjælper”,  så kan du bede om en anden, der gør dig mere tryg.

Lyt til din mavefornemmelse

Et sidste råd kan paradoksalt nok være, ikke at tage imod for mange råd. Hvor længe du holder barsel, hvornår du begynder med grød og hvor mange år, der skal være mellem dine børn er sammen med en masse andre spørgsmål, noget du vil møde mange meninger om. Men prøv altid at mærke efter, hvad der føles mest rigtigt for dig og din familie – sådan helt inde i hjertet, upåvirket af andres forventninger, holdninger og ønsker. Det lyder så enkelt, men kan faktisk være rigtigt svært.   

Hvad ville du gerne have vidst før du blev mor? Del gerne dine erfaringer med os.