At sætte grænser bliver ofte forvekslet med gammeldags opdragelse, og når man nu gerne vil være en moderne forældre, skal man så droppe grænserne og tage børnene med på råd? 

Nej, det skal man ikke. Små børn kan ikke overskue konsekvenserne af deres handlinger og har derfor brug for, at vi sætter grænser og tager styringen. Børnene kan blive krop umulige hvis de skal være med på råd om alt, hvilket nemt kommer til at give dem følelsen af at have et alt for stort ansvar. Vi skal derfor i høj grad passe på med ikke at sætte grænser.

1. Du har lederskabet

Husk, at du er den voksne og har lederskabet. Det er ikke alting der er til diskussion, og i de situationer, hvor barnet ikke har indflydelse men alligevel gerne kommer med alle sine argumenter, skal du lade være med at gå ind i diskussionen. 

2. Enkel og klar kommunikation

Drop massevis af  ord og forklaringer – hold dig til enkelte sætninger og gentag dem mange gange. 

LÆS OGSÅ: Undgå kræsenhed

3. Vær vedholdende

Vedholdenhed er et nøgleord, når det gælder om at sætte grænser og holde fast. Børn vil kæmpe og protestere for at få det de gerne vil have/ eller det, de ikke vil, og du skal som voksen sige tingene mange gange og holde fast. Hemmeligheden er, at du skal blive ved længere end dit barn. Uden at skælde ud. 

4. Lær at sige nej

Er det svært for dig at sige nej, føler du dig usikker eller får du et snert af dårlig samvittighed når du gør, så brug nogle indre støtte systemer til dig selv.  Mest for dig selv, ”jeg holder fast” ”Jeg er vedholdende”. Osv. 

LÆS OGSÅ: 5 citater om børneopdragelse - fra Jesper Juul

5. Husk du er en god forældre

Husk, at du gør dit barn en tjeneste ved at holde fast og at dit barn ikke kan overskue konsekvenserne af sine handlinger (ikke komme i seng, ikke have en varm trøje på, ikke få ordentlig mad, ikke få børstet tænder osv.)
Så du er ikke en ”ond” forældre”. 

6. Hold ud!

Drop fokus på at dit barn holder op, og ret fokus på, at du holder ud.

Vil du have flere tips og input fra Rikke Winckler, så skriv dig op til nyhedsbrev på www.forældresparring.dk, og få samtidig Rikkes eGuide med de mest stillede spørgsmål om børneopdragelse og de svar, der hjælper dig videre.