Børn i byen giver Rejsen til Fjerkongens Rige 5 ud af 5 stjerner ***** 

Det bruser, suser; knager og dunker. Handlingens placering på havet er en genistreg i 3D-animationsfilmen, Fjerkongens Rige, som er spækket med finurlige figurer, smukke billeder og virkelig lækker lyd.

Johan mister som ganske lille sin mor til Fjerkongen, og lever nu alene sammen med sin far på et gammelt skib. Faderen er sød, kærlig og vil for intet i verden også miste sin søn. Han ved, Fjerkongen hader vand, og derfor har de to forladt det trygge hjem og lever i selvvalgt eksil langt ude på åbent hav. Men Johan savner sin mor og vil ikke bare forblive passiv og acceptere situationen, som den er:

"Fjerkongen har taget min mor. Jeg vil have hende tilbage", siger Johan i begyndelsen af filmen - og det arbejder han målrettet på at få til at ske; også selvom det betyder, han skal modsætte sig sin far, begive sig ned i underverdenen og udfordre autoriteter og vedtagne sandheder.

Se traileren her.

Filmen sætter helt nye standarder for, hvad Danmark kan indenfor animation: spektakulære billeder, lækker lyd, flot musik - og det er i det hele taget imponerende, hvad Copenhagen Bombay har formået at presse ud af et relativt beskedent budget. 

Børns følelser tages alvorligt

Fjerkongens Rige følger nordisk tradition for at turde tage tunge emner op; at respektere børns følelser og handlekraft på lige fod med voksnes. Sorg er hårdt, men en del af tilværelsen, og du kan handle dig ud af det, hvis du vil. Autoriteter er ikke urokkelige størrelser, men kan udfordres og afmysificeres. Derfor appellerer historien både til børn og voksne.

Personligt var jeg positivt stemt overfor filmen og ville den virkelig gerne, men oplevede desværre også at selve fortællingen virkede fortænkt, aldrig blev helt nærværende og ramte mig på følelserne, muligvis fordi persongalleriet er stort og plottet en smule usammenhængende. 

Men i det store og hele er Fjerkongens Rige et imponerende flot værk og en stærkt underholdende film. Vi kan ikke vente med at se, hvad der vil komme fra instruktøren og Copenhagen Bombay i fremtiden. 

FAKTA: Instruktør: Esben Toft Jacobsen, som også var manden bag Den kæmpestore bjørn. Begge film har været udtaget til Berlinalens børnefilmkonkurrence. Stemmer: De danske stemmer er bl.a. den seje debutant, Pelle Falk Krusbæk, som også spiller hovedrollen i oscarvinderen, “Helium”. Lars Brygmann, Søs Egelind og en gæsteoptræden af selveste Flemming Quist Møller som Fjerkongen.

Følg Fjerkongens Rige på Facebook og @fjerkongensrige

Velgørenhed: På grund af temaet om fravær af en forælder, er der etableret samarbejde med SOS Børnebyerne, som modtager 40 kr. for hver solgte Johan t-shirt

Alder: Filmen kan ses af børn fra ca. 7 år, men er ikke specielt uhyggelig.

Gallapremiere: Se den lille film her