”Er lava så tykt som græsk yougurt? – Eller som havregrød?”, børnene på bagsædet vil vide alt om vulkaner, mens vi snor os op gennem hårnålesving på vej mod Teide, den store vulkan på Tenerife. Vi kommer nede fra badebyen Los Cristianos, hvor pulsen er høj af turisme. Vi har krydset motorvej TF1, som kranser sig næsten hele vejen rundt om øen, og så ligger de små veje foran os. Og små spanske landsbyer langs stigningen.


[SPONSORERET INDHOLD]

 

Spørgsmålene fra bagsædet er tiltagende, mens bilen snor sig videre. ”Kan den gå i udbrud?” – ”Hvor lang tid tager det at flygte?”.  Løvtræerne omkring os forsvinder langsomt og så dukker nåletræerne op.

Da vi efter knap en time endelig når op over trægrænsen, forvandler fyrreskoven sig til et månelandskab, brunrød støvet jord på nøgne bakker og pludselig dukker rå og skulpturelle klipper op. Der er ingen tvivl om, at vi nærmer os en af scenerne for naturens store dramaer. Ungerne peger begejstret på mod vulkanens top og bliver utålmodige. Nu vil de pludselig op, op, op.

Vi er ikke de eneste, der drømmer om vulkaner denne formiddag. Der er turistbusser og udlejningsbiler i lange haler i retning af svævebanen. Så det kan bestemt betale sig at stå tidligt op, hvis man vil hurtigt til vejrs og undgå kø.

Svævebanen, som skal løfte os op til toppen af vulkanen, er et eventyr i sig selv. Køen er lang og udfordrer tålmodigheden, måske især for børnene. Til gengæld stiger pulsen, og der kommer hvin fra ungerne i kabinen undervejs i de otte minutter turen tager, mens vi sammen med 33 andre vulkanbesøgende bliver løftet omkring 1200 meter højere op. Og nogle grader ned rent temperaturmæssigt.

For da vi træder ud i den næsten uvirkelige virkelighed i lavaørkenen, skutter vi os og skynder os at trække en varm trøje over hovedet. Det er magi. Kraterets kant ligger hundrede meter over os, og man skal have en helt særlig tilladelse til at komme derop. Det gør man ikke sådan bare. Men vi er allerede højt over skyerne og har mistet pusten i den tynde luft. Overalt har de seneste vulkanudbrud skabt ar i landskabet, hvor lavaen er løbet ned ad skråningen. Den forstenede lava danner magiske figurer og små slugter. Vi forstenes selv et øjeblik af gangen, og børnene tager billeder af skulpturerne. Stien, som er anlagt i vulkansten fører os igennem stenlandskabet, og vi opdager, at det emmer med svovlholdig damp ud fra jordens indre. Børnene standser for at snuse lugten ind.

De kigger ned på kransen af hvide skyer, som ligger under os. Og de kigger op mod toppen af Teide. Pludselig får de øje på dampen, der står op af selve vulkanen og udbryder i kor, at de vil ned, og det skal være NU. Her er pludselig ingen plads til nysgerrighed. Med mest mulig overbevisning i stemmen forsøger jeg at få dem til at blive lidt længere og udforske området. Men der er ikke noget at gøre. De vil ned nu. De er simpelthen blevet bange for, at vulkanen går i udbrud, og vi må flygte fra et lidet sandsynligt vulkanudbrud.

Børnene småløber tilbage til svævebanens landingssted, og selvom deres adrenalin pisker i kroppen, tager de den med ro i svævebanens lille kabine ned igen. Og alle kommer ned i god behold. Mens vi kører ned ad bjerget i bil, vender de sig stadig om for at tjekke, om der vælter orange lava op mod himlen. Men det gør der ikke. Teide er helt i ro. Og roen falder langsomt tilbage i børnene, mens vi kører ned gennem tågen, gennem landsbyerne og nåletræerne for at komme hjem til oasen i Los Cristianos igen.

Børn i Byen fra inviteret til Tenerife af www.spies.dk, hvor vi boede på familievenlige Beverly Hills Club i Los Cristianos.
Spies tilbyder ikke længere dette hotel, men har 12 andre hoteller i Los Cristianos og masser af øvrige hoteller spredt ud over hele Tenerife.

Fakta om vulkanen Teide
Teide er en 3.718 meter høj vulkan beliggende på Tenerife. Dens seneste udbrud var i 1909. Vulkanen, som er Spaniens højeste punkt, er en del af Teide Nationalpark. 
Der findes forskellige måder at besøge vulkanen på. En af dem er om natten under månelys. Spørg på hotellet eller rejsearrangøren.