Det er populært at gå til babysalmesang i byens kirker. Men hvordan adskiller det sig fra andre musik- og rytmik tilbud og hvor religiøst er det egentlig? Børn i byen fulgte med en mødregruppe til Sankt Pauls kirke på Østerbro for at blive klogere.

Rundkreds med plads til både sang og skrig

Det er med en vis spænding, at de seks mødre og deres cirka 3 måneder gamle babyer dukker op til deres første ”lektion” i salmesang. Mødrene har glædet sig til at komme ud og opleve noget nyt med deres børn. Men de er samtidigt en smule usikre på, om det vil føles fremmedartet at medbringe de, til tider, højtrøstede små væsener i det normalt meget stille kirkelige rum. Flere opfatter heller ikke sig selv som specielt kristne og ved ikke, om det så er helt ok at være med. 

Mødre og babyer samler sig i en rundkreds under kirkeloftets smukt malede stjernehimmel og bydes velkommen af Annika, der er musiker og sanger. Hun skynder sig at fortælle, at amning, bleskift osv. er helt fint og går derefter rundt og hilser på hvert enkelt barn. Stemningen er afslappet, og børnene gør store øjne, da Annika begynder at synge mere og mindre velkendte salmer. De næste tre kvarter fyldes med rytmik, sang og lege. Bagefter er der kaffe og kage for dem, der har lyst til at blive og sludre.

Hygge og særlig stemning

Mødregruppen er enige om, at det var en rar oplevelse, der gav et dejligt nærvær mellem dem og deres børn. At det foregik i en kirke gjorde det ikke mystisk, men gav en fornemmelse af ro og rummelighed. Som kirkens præst Mette Basbøll udtrykker det, handler de mere utraditionelle aktiviteter netop om, at gøre kirkerummet til sit eget og give folk en følelse af det fællesskab, der er så fundamental for den kristne tro. Mia, der er mor til Max, oplevede først og fremmest salmesangen som hyggelig. Louise, mor til Karl synes, at kirkerummet giver noget ekstra: ”for mig er det faktisk også vigtigt, at det foregår i en kirke på grund af den kristne dimension, og højtideligheden ved kirkerummet er noget helt særligt”.

Salmesang er nok sådan en ting, der opleves meget individuelt, da musikken, det kirkelige rum og ens egen personlige historie vil bestemme, hvilken følelse, det frembringer hos en. Under alle omstændigheder er mødregruppen enige om, at det er en sjov ting at prøve, hvis man er på jagt efter nye fælles oplevelser – og så er musik, rytmik og babyer jo altid en dejlig kombi.

Fakta: Sankt Pauls kirke er beliggende i hyggelige Nyboder på Østerbro og afholder baby salmesang hver tirsdag klokken 11.30 og 12.30. Se mere på kirkens hjemmeside eller find vej til babysalmesang i en kirke nær dig her.

 

Fotos: Liselotte Nielsen