Honningkager, ristede mandler, varm vin og pariserhjul. Tag familien med sydpå, når I vil mærke december putte sig omkring jer. Vi tog til Mulhouse i Alsace i 2 dage.

[SPONSORERET INDHOLD]

 

Børnene peger alle steder hen, mens de springer i gadedrengeløb ned ad den franske gågade og ind på pladsen, som ånder af jul. Lys, hjerter, dufte.

En 1400-tals by åbner sine arme og inviterer os inden for i al julens hjerterum. Pladsen midt i Mulhouse er fuld af små boder med godter, som alle rimer på jul. Alle lader sig rive med i duften af nelliker og kardemomme og lyden af klokker.

Bagved boderne tårner det store pariserhjul sig op og lokker. Det samme gør den fine gamle karrusel. Ungerne elsker det. Vil have en tur til. Og en mere. 
Hvis man gemmer en af turene i pariserhjulet til natten er faldet på, stiger magien helt til vejrs sammen med alle lysene ud over middelalderbyen.

Familien kan bruge timevis på pladsen. Alene trappen foran kirken kan bruges til både at hænge ud på med et glas varm vin og børnene kan springe rundt på trinene inden næste runde på julemarkedet.

 Der er en sjov og lokal madoplevelse at hente sammen med ungerne i julehytten på pladsen. Den er pyntet helt overdådigt med guirlander, og man sidder bænket i lange rækker. Den oplagte mad er raclette, ost som smelter ved bordet, og som man dypper kartofler i og spiser skinke til. Det lokale julekor træder op og synger franske julesange. Det er folklore i vild fransk julestemning.

Det er selvfølgelig oplagt at gå fransk julegaveindkøb, mens man er her eller besøge nogle af juleværkstederne for børn.

Mulhouse ligger i Alsace – der hvor Frankrig smelter sammen med Tyskland og hvor gadenavnene står på både fransk og alsacisk. Der er ost og rødvin og den lokale tarte flambée i rigelige mængder.

Man kan tage på julemarked i Nyhavn, man kan tage til Malmø – eller man kan tage helt til Alsace og hygge julen ind sammen med familien.

Børn i Byen var inviteret til Mulhouse af Atout France og EasyJet, som flyver direkte mellem København og Basel. Fra Basel, som ligger i Schweiz er der en halv time med taxa til Mulhouse i Frankrig.

Julemarkeder i  Alsace:
Flere større byer i Alsace byder på julemarkeder og aktiviteter for børn: Mulhouse, Strassbourg, Colmar.