Børn i byen giver "Betty vil også med" 3 ud af 5 stjerner: ***

Lige siden Alberte Winding vandt vores hjerter som ’Luna’ i Bamses billedbog, og man senere skrålede med på Tju Bang Chokolademand har hun været et ikon inden for børnekultur. Derfor bliver man skuffet over den nye bog om Betty; "Betty vil også med".

 

Fabelagtige illustrationer

llustrationerne i” Betty vil også med” er intet mindre end brillante. Rasmus Bregnhøi har skabt et på én gang troværdigt og fantasifuldt univers, man føler sig hjemme i. Hans streg er som at gå på opdagelse i en kæmpe bland-selv-slik-butik, hvor øjet ikke kan se sig mæt. I Bettys børnehave hænger der for eksempel et skilt, som mest er lavet for at more den voksne læser, der står: NB! Børn der hentes efter 17.00 tiden bedes lægge nøglen i postkassen. M.v.h. personalet. Små lækre referencer puttes ind og agerer visuelt billedblær. Fryd!

Historien slingrer af sted

Derfor er det ekstra ærgerligt, at den visuelle nydelse ikke får jævnbyrdigt modspil af selve historien, der slingrer derud af uden en klar retning. Det starter ellers rigtigt fint med en god vaskeægte hverdagskonflikt: mor og far skal til fest uden Betty, hvilket hun forståeligt nok, er skuffet over.

Men i stedet for at lade Betty blive vred og skælde forældrene ud, så klapper Betty i som en østers og mæler ikke et ord. I stedet går hun ind på sit værelse og storsurmuler og tænker: ”Jeg bliver herinde altid. Jeg bliver her i så mange år, at far og mor savner mig og går hjem fra fest. Men jeg vil aldrig, aldrig tale med dem igen,” tænker hun. Denne indre dialog klinger for undertegnede utroværdigt og er ikke ret oplæsningsvenlig.

Passiv hovedperson uden troværdige dialoger 

Man tror ikke på Bettys dialog og man mister lysten til at leve sig ind i hende. Da Betty senere sidder med barnepigen Esmaralda i sofaen og ser fjernsyn, sker der ingenting mellem dem. Udover at Esmaralda siger. ”Du siger ikke så meget.” Her slår barnepigen hovedet på sømmet i forhold til hele historien. Der er ingen livlig ping-pong i dialogerne, så bogens relativt få sider føles som alt for mange kilometer i bare tæer på hårde sten.

Højdepunkt kommer sidevis for sent 

Højdepunktet i bogen, hvor Betty folder sig ud og endelig viser sin humor, er desværre først, når bogen er ved at være forbi. Nemlig da hun og Esmaralda ”griner og griner hele vejen hjem” fra en sjov kakaofest i parken, men så er løbet kørt. Man orker ikke grine med hende, for hun har surmulet størstedelen af bogen. Derfor bliver man netop ærgerlig over, at Alberte Winding har skrevet en bog, hvor historien skuffer på samme måde, som når man får serveret en alt for tynd kop kakao. Uden saft, kraft og fylde. Jeg håber virkeligt, Betty får mere taletid en anden gang, så man tager hende til sig - og holder af hende.

Fakta: "Betty vil også med" er skrevet af Alberte Winding og illustreret af Rasmus Bregnhøi. Bogen er udkommet på Gyldendal i juni 2013. Vejl. udsalgspris: 99,95 kr.