Børn i byen giver "Vitello gør en god gerning" 4 ud af 5 stjerner: ****

 

Du kender ham måske allerede – drengen Vitello – for Kim Fupz Aakesons bogserie har rullet over lang tid. Men gør du ikke, er det nu, du og dine børn skal stifte bekendtskab med denne skønne dreng. Som vi forstår, har Vitello det ikke altid lige let dér i rækkehuset ved ringvejen, med sine venner Max og Hasse og møgungen William. Med moderen som drikker lidt for mange glas hvidvin, mens hun drømmer sig tilbage til sine ungdomsdage i Italien, og med faderen som ikke er der, men hjælper gud med at få solen til at stå op. 

I denne sidste udgave af Vitello bøgerne forsøger Vitello, sammen med vennen møgungen William, at gøre en god gerning på bedste spejdermaner. Egentlig er det William, som er spejder, men det fanger naturligvis Vitellos interesse, at det dér spejder indbefatter, at man får en kniv. Det går dog ærlig talt ikke så godt med de gode gerninger, selvom drengene har nok så gode intensioner. Som vanligt får Vitello grebet situationerne lidt uheldigt an, for Vitello er en af de drenge, som ofte får gjort tingene lidt for meget, lidt for længe eller lidt for vildt – og ofte uden helt selv at forstå konsekvenserne.  Vitello er en dreng, som klør på og ikke lader sig slå ud, men trods alt, når det bliver alt for vildt, søger tilbage til sin mors trygge favn.

Kim Fupz Aakeson formår endnu engang at forme en tekst, som appellerer til både barnet og den voksne oplæser, og begge får vi rørt lattermusklerne undervejs. Barnet fordi vores uheldige helt bander lidt for meget og gør nogle af de skøre og vilde ting, som børn synes er sjove. Den voksne af de ofte karikerede voksne figurer, den barnlige snusfornuft og Vitellos helt særlige logik. 

At det må lande på ”kun” 4 stjerner, skyldes det lange bagkatalog af Vitellobøger, hvor andre er helt oppe og ringe på 5. Falder denne bog i smag, er det bare at gå på biblioteket eller til boghandleren og lade sig skrive på ventelisten, for han er, med god grund, temmelig populær den kære Vitello.

Vitellobøgerne er farverigt og morsomt illustreret af Niels Bo Bojesen og henvender sig til børn i alderen 5-9 år.

Fakta: Vitello gør en god gerning af Kim Fupz Aakeson er udkommet på Gyldendal og koster 99,95 kr.