Tag ud i den vilde natur med ungerne. Få forslag til 5 naturferier med både udfordrende, nære og sjove oplevelser.


Når man går i ét med naturen, sker der noget ganske beroligende indeni. For børn for voksne. For selvom benene er korte, kan de klare meget. Juster på udfordringerne til børnene alder. En hel ferie i naturens tegn blæser gennem krop og sjæl – og kan udfordre på mange måder. Naturferien kan I holde i Danmark, i de varme lande eller et sted i Europa. Under solen, i vinden, i isnende kulde.

Kanotur

Når kanoen lige så stille glider gennem vandet, kan stilheden tage bo i os. Hvor åen er smal, kommer kanoen helt ind under løvtræernes hængende gren, og magien breder sig og løfter os på vej. Mor og far har styringen over færden og er kaptajner på fartøjet, derfor kan ungerne roligt læne sig tilbage og finde ind i en stille væren hen over vandet. 
Måske er børnene store nok til, at I har to kanoer med en voksen og et barn i hver kano, kan familiens yngste med fordel sidde i stævnen med paddel. 
Når dagens rute er tilbagelagt, tækker I kanonen op på en søbred eller fortøjer den under trækronerne. Måske er der en teltplads for kanofolket, måske er I heldige at være helt alene i ødemarken.

Medbring: 
Så lidt som muligt. Vandtæt taske til telefon, pung og kamera.
Kikkert, så I kan stille skarpt på fugle og større dyr.
 Solcreme, kasket. Vandet reflekterer solens stråler.
Hvor: Danmark på Gudenåen, Klarelven i Sverige, Ardeche i Frankrig.Snorkeltur eller dykkertur

Når havets verden åbenbarer sig for øjnene, slår forundringen rod i vores indre. Børnene behøver ikke at kunne svømme for at snorkle og møde naturen under overfladen. Korkbælte og svømmevinger kan sagtens være med, når de yngste opdager koraller og smukke fisk. En ferie i snorklens tegn er en stor oplevelse for hele familien. 
Er ungerne blevet store nok til at få flasker på ryggen, så er scuba-diving en adrenalin-boblerne kan gøres til en oplevelse for hele familien. I kan overveje at tage dykkercertifikat sammen, eller nøjes med nogle prøvedyk med instruktør. 
Når I har ligget længe i vandet og det bliver tid til at få sand under fødderne igen, så er det sjovt at kigge på kort over fisk, for at finde ud af, hvad man rent faktisk så.  Det kan gøres fra en hængekøje. 

Medbring: Dykkerbriller, badetøj, vandfast solcreme, 
undervandskamera, 
tegneblok, så ungerne kan tegne, hvad de ser.
Hvor: de græske øer, Det Røde Hav, Thailand eller Bali


Langrend

Måske er I vant til ski, der giver fart i kroppen på vej ned ad bakken. Så prøv langrend. Det skruer familiens tempo ned, og selvom pulsen godt kan komme højt op på vej ud over løjperne, er der ingen tvivl om at der falder en ro over hele familien. Alle kan være med. Små mennesker med korte ben, kan ikke løbe så langt som voksne, så sørg for at ruten er overskuelig, også for de mindste. Lyt til stilheden, skienes regelmæssige gliden frem gennem sporene, og sneens knitren, når I rammer udenfor og når skistavene spidder sig ned i sneen. Omkring jer rejser bjergene sig med fuld kraft, himlen er stor og åben og I er lige her midt i den store natur.
Langrendsturene giver en meget naturlig træthed og det er vidunderligt at slappe af i en hytte med varm kakao, en tur i sauna og så fødderne oppe, når eftermiddagen melder sig. Medbring: Solcreme, solen er stærk på fjeldet, 
lille kamera til lomme
, let turrygsæk til chokolade og frugt


Hvor: Norge og Sverige

Vandretur

At tage de små – og store børn med ud i bjergene er forunderligt. Pludselig bliver man helt lille og verden bliver stor. At gå. Bare gå lange ture ude i bjergenes massive magi på små stier skaber et rum indeni os til bare at være og måske til at kunne rumme noget mere. Der er mange ting, man vil opdage i nærværet i naturen, når man bevæger sig i et stille tempo. Voksne og børn vil opleve bjergene forskelligt. Nogle ser langt, ser horisonter og himmelhvælv, mens andre finder små rindende kilder, blåbær eller vilde blomster, vi ikke kender herhjemme.
Find et sted i bjergene, et pensionat, et lille hotel, lad bagagen ligge der, og planlæg vandreturene ud derfra. Der er for tungt for mindre børn at bære egen bagage over flere kilometer i bjergene. Men kortere ture har også ret. 


Medbring: Solcreme
, vandrestøvler, 
kompas


Hvor: Alle bjerge. Norge og Sverige er inden for overskuelig afstand, mens både Alperne og Pyrenæerne byder på lidt lunere sæsoner.

Cykeltur

Den spindende fornemmelse, når der er et godt tråd i pedalerne. Der findes de smukkeste cykelruter, både herhjemme i Danmark og i udlandet. Hvis børnene er store nok, vil de kunne mærke den boblende frihed i at cykle selv. Mærke vinden i håret og mælkesyren i lårene. Det er dejligt at være fri for bagage, så det er klart en fordel at få transporteret den, eller bo et fast sted, hvorfra I kører ud hver dag. Det er en større udfordring med små børn, som skal sidde bagpå eller i anhænger. Cykelturen er en vidunderlig måde at holde ferie sammen med familien.

Medbring: Cykelhjelm, 
lappegrej, 
Så lidt som muligt
Hvor: Bornholm, Sverige, Sydfrankrig, langs Donau. Et utal af muligheder.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.