Amsterdam er en vidunderlig europæisk hovedstad, som selvfølgelig skal indåndes med slentreture langs kanalerne under trækronerne sammen med børnene. Byen kan indtages på mange måder, og har I mindre børn med, er det en god idé at medbringe klapvogn. De større og friske unger, som er sultne og nysgerrige på at undersøge den hollandske hovedstad kan nøjes med et par gode sko, og nogle stærke ben, så I kan gå rundt.

At glide ned gennem kanalerne er på en flodpram eller selv at sætte fødderne i gang på en vandcykel er en oplagt måde at se Amsterdam fra vandsiden. Byen strømmer på den måde ind i årene på os, når vi bevæger os på vand. 

Byen er tilrettelagt som et kæmpemæssigt edderkoppespind af hundredvis af kanaler, som blev bygget i 1300-tallet. Alt det vand i byen gør den på en gang særlig magisk og poetisk og alene det er med til at åbne hele familiens sanser for et lille eventyr. Så gå ud i det. Mærk, se og fornem byen.

 Man behøver ikke se de oplagte seværdigheder, fordi byen i sig selv byder på mange sanseoplevelser. Men når I nu er alligevel er der, så udvælg de bedste og se dem sammen med ungerne.

5 tips til ungerne

Nemo
Er et kæmpe videnskabeligt museum i stil med Experimentarium i København. Museet er fuld af elektriske, fysiske og andre aktiviteter, som udfordrer intellekt hos de lidt større børn. Museet passer især til børn i alderen 6-16 år. Nemo ligger i en fantastisk og kæmpemæssig bygning, lige på kanten af bykernen. Der er adgang til tagterrassen, hvor der er liggestole og udsigt udover hele middelalderbyen. Oppe på taget kan I spille udendørs fire-på-stribe og skak. 
Lige ved siden af Nemo ligger det gamle sørøverskib, som også er et besøg værd for de yngste.
Find Nemo her: Oosterdok 2, Amsterdam  www.e-nemo.nl
Åbningstider: Tirsdag til søndag kl. 10-17.30

Anne Franks Hus
Huset hvor Anne Frank boede, og mens hun skrev sin verdensberømte dagbog. Familien skjulte sig for nazisterne, men blev afsløret og ført til koncentrationslejren. Umiddelbart er det måske ikke et oplagt besøg for små børn, men de er store nok, er besøget i Anne Franks hus en god måde at forstå noget af Europas historie.  Det anbefales dog, at I som forældre har brugt tid på at fortælle historien om Anne Frank i et sprog, som er passende til deres alder. 
Mange børn skal nok være 10 år, for at forstå historien og museet. Har I børn i forskellige aldre, kan I måske dele familien op og lade de mindste besøge pandekagehuset lidt længere nede ad gaden i Prinsengracht 191 og vente på resten af familien der.

 Anne Franks hus er en meget populær seværdighed og der er altid mange besøgende. Prøv at lægge besøget på et yderligt tidspunkt af dagen.
Find Anne Franks Hus: Prinsengracht 267, Amsterdam www.annefrank.org
Åbningstider: April-oktober: hver dag kl. 9-22. November-marts: hver dag kl. 9-19 (til kl. 21 om lørdagen)

Van Gogh-museet
Hver gang man besøger et kunstmuseum med børn, er det et rigtig godt tip, at børnene kender nogle af kunstværkerne i forvejen. Sørg for at de kender solsikkerne, så vil der være en genkendelsens glæde, når de møder maleriet i virkeligheden. 
Det er også en rigtig god idé at kende noget til Vincent Van Goghs liv og endeligt, som i sig selv kan gøre stort indtryk på de yngste.
 På museet er der skattejagt til ungerne og fra museets hjemmeside kan man printe sider af kunstværkerne, som kan farvelægges. Gør det hjemmefra.
Find Van Gogh-museet: Museumplein 6 1071 DJ Amsterdam www.vangoghmuseum.nl
Åbningstider: Kl. 9-19 hver dag (fredag åbent til kl. 22 og lørdag kl. 21).

Sejltur på kanalerne
Enhver barnlig sjæl vil elske en sejltur gennem kanalerne i Amsterdam. Der er noget særligt ved at sætte tempoet ned og opleve byen fra vandsiden. Børnene vil elske det. 
Sørg for at ungerne har iPod eller kamera, så de selv kan tage billeder på vandvejen rundt i byen. Nogle steder er det muligt at leje vandcykler.
Tjek www.canal.nl som har forskellige ture til vands.
Hos www.blueboat.nl varer en kanaltur omkring 75 minutter.

Vondelpark
Parken er en Amsterdams mest indbydende parker for børnefamilier. Den ligger tæt på centrum, og har ungerne brug for at brænde noget energi af, er det oplagt at smutte herhen. Der er masser af plæner til boldspil og hygge, legepladser i klatrende fødder, stier til cykling, løb og rulleskøjter. 
Rejser man som børnefamilie, er det ind i mellem rart at slippe for restauranterne og bare slå sig ned med et tæppe og noget picnic. Helt oplagt at tage i Vondelpark.
Find Vondelpark: Stadhouderskade 47I, 1072 AA Amsterdam

Kun for voksne
Red Light District. Man kommer nok ikke helt uden om denne, for mange voksne, meget særlige turistattraktion. Kvarteret ligger lige midt i centrum og bor man i nærheden af hovedbanegården, kan man nemt lande i Red Light District med eller uden vilje. Det er selvfølgelig ikke et oplagt sted for børn, så vil man slippe for lange forklaringer, så kan man jo vige uden om, mens familien er samlet. Det kan være lidt overvældende at se kvinder i mange for- og afklædninger danse direkte for de forbipassende.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.