Børn elsker at være med i køkkenet. Læs med her og bliv klogere på gode tricks til sjov og sikker madlavning med de mindste.

 

Der er mange grunde til, at børn skal lære at lave mad. Først og fremmest er det simpelthen en vigtig opgave, for hvordan skal man klare sig, hvis man ikke har lært de basale ting i et køkken? Derudover er madlavning med til at skærpe vores kostbevidsthed - hvad er sundt og hvad er usundt? Det udvider vores sanser og mindsker børns kræsenhed. Og så styrker det barnets selvværd at få lov at bidrage til familiens fællesskab ved at tage del i madlavningen. Sidst men ikke mindst, er det bare super hyggeligt at lave mad sammen med sine børn.

Men hvad kræver det at inddrage små børn i madlavningen – udover en masse tålmodighed? ”Man kan jo bruge alt, man har i skufferne. Jeg mener, det vigtigste er ordentlige knive og peelere, der passer til børn, for ellers er sikkerheden på spil”, siger Dorthe Vogdrup, der er ejer af Kitchen4Kids, der forhandler køkkenudstyr til børnefamilier. Samtidig er der herudover flere remedier, der kan være med til at gøre madlavningen både lettere og sjovere for familiens yngste. Her får du fem gode råd:

1. Inddrag børnene

Start med at inddrage børnene i ”hvad skal vi lave til middag”-processen. Hvis der er tid og overskud til det, kan man tage børnene med på indkøb, så de er med til at udvælge varerne. Det kan være svært at overskue i en travl og stresset hverdag, men så gør det i stedet i weekenden, hvor der er tid og overskud.

2. Fast underlag

Når der skal arbejdes i køkkenet, er det vigtigt, at de små kokke kommer op i en fornuftig arbejdshøjde. Brug hvad I har derhjemme af taburetter e.l., men vær sikker på at taburetten ikke kan glide på gulvet, når der arbejdes. Det samme gælder for arbejdsredskaberne. Vælg et skærebræt og en skål, der står fast på bordet. Gerne et med silicone eller gummi under. En opvredet karklud eller et fugtigt viskestykke kan også hjælpe så skærebrættet ligger fast.

3. Skrub og skræl

Børn elsker at skrælle gulerødder og kartofler. Find en skræller der ligger godt i hånden, gerne en Y-formet, der gør det nemt for barnet at skrælle væk fra sig selv. Pas på med de meget skarpe skrællere. Til kartofler og gulerødder er et par ”skrub af handsker” sjove for børnene at have på.

 

 

4. På med forklædet

Forklæder er ikke kun til pynt, men beskytter også tøjet og ikke mindst den, der har det på. Forklædet er med til at beskytte mod varme stænk, derfor er det vigtigt, at et forklæde kan modstå varme, fx at det er lavet i bomuld og ikke i kunststof. De forklæder der er fastelavnskostumer, skal blive ved at være udklædning, og hører ikke til i et rigtigt køkken. De er ofte lavet af fx nylon, og den slags kan brænde sig fast i huden.

5. Respekt for kniven

Vælg en god begynderkniv. Der findes sikre børneknive, som er skarpe nok til at skære både frugt og grønt, men med afrundede spidser og et greb, der passer til børns hænder. Allerede fra 3-årsalderen kan børn skære med de børnesikre knive. Dorthe Vogdrup fra Kitchen4kids anbefaler, at man fra starten behandler børnekniven som om den var skarp: ”Hæng den højt oppe, så børnene skal bede om at få den ned til sig, lige som de skarpe knive. Hvis de skærer sig i fingeren, og der ikke skete noget, så sig: Pyhh det var godt du ikke skar dig. Tag fingeren lidt længere tilbage på guleroden, så sker der ikke noget…"” På den måde lærer børnene tidligt at have respekt for skarpe knive.

 

Tip! Kitchen4kids forhandler udstyr til små børnekokke, bl.a. forklæder, kokkehuer, kogebøger, køkkenredskaber og køkkenudstyr. Alle produkter er tilpasset de små og egner sig godt til børn. Derudover er kvaliteten i top, og madkasser og drikkedunke er af gode materialer uden BPA og Phtalater. På Kitchen4kids findes desuden idé-lister til, hvad børn i forskellige aldersgrupper kan i et køkken.

 

Fotos: Kristine Grundahl og Kitchen4kids.