Gør rejsen flyvende for de store. Sæt fantasien i gang for at fange de store børns interesse for rejsemålet. Her kommer 6 tips til, hvordan ungerne kan opleve større genkendelighed og nærvær på rejsen.


Tunge skridt rundt i en europæisk storby, sure miner over at maden er for stærk, mange timers søvn på drømmesengen. De kedsommelige udtryk kan være mange. Familiens teenagere eller store børn synes måske ikke, det er det største hit at skulle tilbringe en hel uge sammen med brødre, søstre og forældre. Forståeligt på sin vis. Men måske kan ferien gøres sjovere for den unge, så han eller hun relaterer mere til stedet.

Med få midler kan I sammen gøre ferien til en endnu større fornøjelse. Snak i familien om, hvad der skal til for, at det bliver sjovere at rejse sammen. Og det afhænger naturligvis af rejsemålet. Og så handler det om at gribe barnet lige dér, hvor motivationen banker på. Der er to veje at gå: enten fanger I barnets interessere for det allerede udvalgte rejsemål, eller også rejser I et sted hen, som barnet direkte eller indirekte har en interesse i.

Her kommer 6 idéer

1. Litteratur

Måske sidder din søn eller datter helt begravet i en historisk roman, som udspiller sig i Stockholm eller Paris. Eller en krimi, som foregår i Rom. Der er ofte mange præcise beskrivelser af byen, dens pladser og måske endda helt specifikke bygninger. Grib chancen: måske handler bogen om Napoleon – så tag til Paris og se hans grav, eller tag til Waterloo. Eller find stederne, hvor uhyggen udspiller sig på Piazza Navona i Rom. Dit barn vil uden tvivl åbne øjne og sanser og opleve stedet med nærvær. Bogen skal naturligvis passe til barnets alder – nogle begynder i teenageårene at læse litteratur baseret på historie eller om et særligt emne.
Omvendt kan du finde en bog, som relaterer til det sted, I skal hen. Spørg i Rejseboghandlen fx. www.tranquebar.net eller på biblioteket.

2. Sproget
At kunne kommunikere på det lokale sprog er en indgang til mennesker. Hvis I er på vej til et engelsktalende land er det en oplagt mulighed for at lade barnet få prøvet sine kundskaber af. Sæt hende eller ham på nogle opgaver svarende til niveauet – det kan være at bestille mad på restauranten eller spørge om vej på gaden. Det samme gælder fransk, tysk og spansk afhængigt af, hvilke fremmedsprog der er i skolen.
Skal I rejse til et land, hvor ingen af jer kender sproget, så find de mest almindelige gloser, som goddag og farvel og tak og måske en håndfuld mere. Uanset om det er på thai, arabisk eller italiensk. Det gør en verden til forskel, at kunne møde sine værter på deres eget sprog, det åbner måske endda døre ind til huse og mennesker. Ciao, Namaste, hola.

3. Film
Se en film, som foregår på rejsemålet. Skal I til Rom med de store børn kunne klassikeren ”Prinsessen holder fridag” være en rigtig god intro til byen. Måske særligt pigerne vil elske filmen og vil senere på rejsen kunne genkende stederne, hvor prinsessen og journalisten kører rundt. Det giver et særligt twist til rejsen. 
”Slumdog Millionaire” er måske ikke helt en børnefilm, men giver ikke desto mindre et billede af Indien set fra børnehøjde. Se den sammen, snak om fattigdommen og kaos. Så får børnene en klarere idé om Indien, hvis det der I skal hen. Find en film fra rejsemålet.

4. Google Earth og geografien
Det er sjovt at se verden oppe fra. Klik ind på google maps og tag satellitten. Start med at kigge på jeres eget kvarter og se på jeres by. Hvordan ser landskabet ud, hvad kan man se fra oven? Find så jeres rejsemål. Gå tæt på, og træk op i helikopterperspektiv. Hvad kan I se? Hvad opdager I? Tal om dyreliv og klima. Tjek hvor langt der er til stranden eller hvor nærmeste isbar ligger. Det er sjov at forsøge at genkende stedet, når I kommer frem.


5. Mad

At møde landet gennem maden er en måde at møde kulturen. Skal I rejse til et land med ”stærk” madkultur, så tal om det. Mange steder, hvor der anvendes chili i maden, er der en praktisk grund til det. I Indien skal chilien slå uvelkomne bakterier ihjel i maven. Det er en god idé at træne i den stærke mad hjemmefra, så også børnene tør vælge noget lokalt og dermed måske få større oplevelser. Rejser I til Sydeuropa, så hold også øje med hvad, de lokale spiser på gaden – og spis med Churros i Spanien, crêpes i Frankrig, oliven i Grækenland. Og fyr den af med lækre pastaretter i Italien. Det er sjovt at huske et land ud fra madskikkene.

6. Religiøse figurer
De eksotiske rejsemål har ofte en stærk religion. Når I er i landet, er det en stor glæde at genkende religiøse figurer, som kan være afbilledet mange steder i gadebilledet. Selvom barnet ikke har haft om den pågældende religion i skolen, så sæt jer ned sammen og find ud af hvilke gudebilleder, der dyrkes og hvad de står for. Hvis I rejser i Indien, kan børnenes glæde ved at møde elefantguden Ganesha være meget stor, og rejser I i Grækenland, så kig sammen på billederne af Jomfru Maria.

Og lommepengene… 
Det er en god idé at lade de større børn spare op til deres egne lommepenge. Begynd i god tid, så det bliver tydeligt uge for uge, at formuen vokser. Så kan aftalen være, at alle opsparede penge må bruges på ferien. På den måde kan man også undgå plageri – barnets eget beløb er synligt fra starten. Det er også en måde at vise, at ferien ikke er gratis.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.