Øen ligger som en af de sydligste græske øer og kigger over mod den tyrkiske kyst. En perle. Og et meget kendt charterrejsemål. Sammen med ungerne sneg vi os om bagved Rhodos’ turist-facade og opdagede nogle skønne hjørner og strande og tog på udflugt til øen Chalki.

[SPONSORERET INDHOLD]

 

Da vi træder ud på øen, mærker vi straks, at vi ikke er de første feriegæster, der sætter klip-klapperne på Rhodos. Der faktisk omkring en million besøgende om året. Så ja - der er masser af natteliv, restauranter med menukort på mange sprog og små butikker, der sælger perlearmbånd og muslingeskrin. Og en varm vind og gyldne solstråler. Vi er på sommerferie med familien og vil forsøge at finde noget af det autentiske frem, både på øen og i os selv -  sammen med vores børn.

Morgen i Middelhavet /Det Ægæiske Hav
Vil vi virkelig rejse, må vi sørge for at møde os selv. Sanse, blive overraskede. Det gør vi blandt andet kl. 7 hver morgen, hvor vi purrer ungerne og sammen trækker i badetøjet i tavshed og med et håndklæde over skuldrene lader de trætte bare tæer finde vej til morgenhavet. Vi er alene med solen som taler et glitrende sprog ned i vandet, som forsigtigt kaster som bølger ind til kysten. Der er stille. Da det første lille gys er overstået, finder kroppen en helt særlig ro under vandets magiske arme. Morgenen i havet være en meditation, en måde at vågne op med sig selv og sammen. En stille dukkert, som ikke indbyder til vandkamp og boldspil, men kun til små ord og opvågnen.
 Dagens start bliver let og med mere energi.Dagsudflugt til øen Chalki
En af dagene tager vi af sted til den lille ø Chalki efter morgendufferten. Et stenkast fra Rhodos med en lille færge dukker udflugtsmålet op af havet. Vi sidder på fordækket og lader vinden blæse i kinderne. Det føles på en gang som storm indeni og fuldkommen ro. Der er altid noget at se på fra en båd. Verden er anderledes, når man er på vandet. Klipper, øer, bølger. 
Båden lægger til på kanten af den lille by Emborio, og stilheden overdøver alt. Børnene springer ivrige af og følger med. På promenaden sidder de ældre grækere og piller rejer, og over os rejser den fine hvide by sig. En lille vandring til bagsiden af byen, og så venter en lille strand med turkist vand på os. 
En tur til Chalki får det bedste op i os alle. Ro, nærvær og sanselig nysgerrighed. For hvilken fred gemmer der sig bag næste hjørne? 
Chalki har både korsridderborg og grotter. Det når vi nu ikke i denne omgang, til gengæld er vi helt lykkelige, da vi i et brus sejler tilbage til Rhodos hen over eftermiddagen. Der sidder vi og lader blikket søge delfiner i havoverfladen.
Hvordan kommer I til Chalki: Undersøg om rejseselskabet arrangerer ture til Chalki eller spørg på hotellet. Der afgår færger fra Rhodos by til Chalki.

Rhodos by
Om Rhodos by er børnevenlig afgør man selv. Vi tager en hurtig runde, hvor vi stopper op og kigger på arkitekturen, muren og resterne fra de meget gamle dage. Rhodos har som Kreta levet en omtumlet tilværelse og i perioder været i tyrkiske, romerske, persiske hænder og derfor dukker minareter, bymure, voldgrave op i en salig blanding. Her møder vi historien. Og efterhånden som vi forsvinder i de mørke gyder, som kun bliver smallere og smallere, er vi blevet en del af en større europæisk virkelighed gennem flere tusind år. Børnene elsker fortællingerne.

Da det bliver spisetid finder vi tilbage til mylderet, sætter os på torvet under et platantræ og kigger på det græske liv, som børnenes springende fødder hurtigt bliver en del af. 
Der er masser af turistfælder, både butikker og restauranter. Men det er også en væsentlig del af øens liv.

Selvom kolossen på Rhodos for længst er styrtet i havet er det et must at runde havnen af, inden vi forlader byen. Der findes tegninger af kolossen og ungerne og enhver anden kan knap fatte at så stor en statue har stået her.

Epta Piges – Syv kilder
Vi forsvinder ind i under fyrreskovens kroner, hvor syv kilder springer ud og risler. Der er stier og broer overalt, og vi forsøger endnu en gang at møde os selv. Denne gang i naturen og knap hundrede år gammel ingeniørkunst. Overalt hvor vi bevæger os, lyder den inviterende lyd af små bække i fald og større vandfald i brus. Kilderne samler sig i en tunnel, som leder vandet til en indsø, som bruges til vanding af området.
Vi træder ind i en anden dimension. I tunnelen. Møder os selv i mørket, i klaustrofobien, i magien. Børnene sitrer og fantastiske fortællinger finder vej ud af deres munde. Spændingen er høj, mens vi vandrer gennem tunnelen, som er 150 meter lang. For enden åbner søen sig. Og vi forsøger at spotte en påfugl mellem træerne.
Helt mætte i sanserne sætter vi os til bords i tavernaen, får dejlig frisk græsk mad. I de store bassiner står de åbenmundede fisk og blafrer med finnerne. Da måltidet er slut for ungerne, hænger de på kanten af bassinet og forsøger at ae fiskene.

30 km fra Rhodos by.


Strande og windsurf
Selvfølgelig skal vi også nyde strandene på Rhodos hen over eftermiddagen, også selvom det er her turisterne er. I stedet for at ligge stille under solen, søger vi en fælles udfordring. Windsurfing.
 Ingen af os er mestre og ungerne har aldrig prøvet det. Vi finder et sted med surfboards i børnestørrelse og booker en time med instruktør. Vi møder tålmodigheden, modet og frustrationen og ikke mindst hinanden, når vi baldrer lige ind i hinanden derude i bølgen under solen.

Børn i Byen var inviteret til Rhodos af Apollorejser.dk og boede på Mythos Beach Resort.