Den finske hovedstad byder hele familien velkommen i godt humør. Der er bevægelse, vejr og oplevelser. Vi tog ungerne med på fem fede finske oplevelser.

Finland ligger lige om hjørnet. En hurtig flyvetur, så står I midt i en lys nordisk metropol, som byder på masser af oplevelser for alle. Arkitektur og historie kan sagtens opleves i børnehøjde og gå hånd i hånd med en mumitrold. Måske er det ikke lige til at tro, men pak kufferten, tjek vejrudsigten og tag ungerne med til hjørnet af Norden. Helsinki ligger på kanten af skærgården, har sporvogne, fiske-gadekøkken på havnefronten, vild kunst, design og en zoologisk have på en ø. Husk at tage jer tid til at slentre rundt og snuse byen ind og mærke pulsen. Den er høj.
 Når I slentrer omkring i byen og ungerne får trætte ben, så træk ind i sporvognen. Og når sulten melder sig, så nyd de uformelle fiskeboder på havnen, hvor I sidder tæt med de andre gæster og hvor børnene kan løbe legende omkring. Helsinki er åben og dejlig.

Vi besøgte 5 steder i Helsinki

1. Kiasma – museet for samtidskunst

En perle i arkitektur og børnene elsker det. Museets udstillinger er virkelig samtidskunst og skiftes ofte. En strikket politibil i naturlig størrelse i indgangen fascinerer ungerne. Deres små ben spæner op ad slisker i skæve vinkler og svungne trapper. Nysgerrige blikke finder sanseoplevelser i videoinstallationer, blinkende lysbilleder og skulpturer, som udfordrer fantasi og fatteevne. Museet er super børnevenligt, og på 1.salen bliver børnene inviteret til at efterlade eget indtryk af museet i form af en tegning. Kiasma blev åbnet i 1998 og i forbindelse med selve museet er der både en fin café og butik med finsk design og bøger. Kiasma er Finlands mest populære museum. Ikke uden grund. Helsinki har masser af arkitektur, som man lige kan runde, også med børn. De kan sagtens mærke hjertet slå under hvælvinger og portaler. Så på vej til Kiasma, gå en tur gennem byen og drop for eksempel forbi den storslåede banegård i art nouveau stil, bygget i 1919. Træk vejret ind i de store haller, på det brede stentrapper og mærk tidens tog.

2. Picnic på fæstningen Sveaborg

En lun efterårsdag inviterer familien til en tur til fæstningen Sveaborg et kvarters sejlads fra havnen i Helsinki. Sveaborg er bygget henover fire skærgårdsøer og blev i 1700-tallet opført af svenskerne for at beskytte Helsinki mod russerne. Pak madkurven med rugbrød, pølse, frugt og riisipiirakka, de karelske pirogger med ris i midten. Og saft. Kaffe kan I købe derovre. Der er skønne plæner og bakker, hvor picnictæppet kan foldes ud. Udsigt over havet eller den næste ø. Har I sprunget madkurven over, er der restauranter og caféer. Gå på opdagelse sammen med børnene. Fæstningen byder på kanoner, tunneller, trapper, som fører til tops, hvor overblikket over himmel og hav er stort. Der er et legetøjsmuseum på Sveaborg, hvor I finder legetøj fra mormor og morfar var børn. Det er et godt sted at starte udforskningen af øen. Sveaborg er på UNESCOS liste over kulturarv. For at komme derud, skal I med færgen fra Salutorvet på havnen. Den sejler hver halve time.

3. Mumi og Marimekko

Lille My og Snorkfrøkenen kommer I ikke udenom i Finland. Selvom Mumiland ligger ved Åbo, kan de finske figurer godt gøre ungerne glædeligt selskab i Helsinki. De findes i butikkerne rundt omkring i city. Alt fra glansbilleder over drikkedunke til kæmpe Mumibamser. Alene et kig på hylderne er en oplevelse. Mumi er finsk som noget.
Det er Marimekko også. Men måske er det mest mor, der er Marimekko-fan. Til gengæld kan hun blive en stor fan, og det kan smitte af på resten af familien, når I begiver jer ind i de storblomstrede og stribede stoffer og designs. Små strømper, sengetøj, kjoler eller måske endda en skjorte til far. Marimekko kan ikke overses, når man besøger Finland. Butikken på Mannerheimsvägen er et godt bud. Men der er masser.

4. Helsinki Zoo

Endnu et ø-hop i Helsinki. Et besøg i byens zoologiske have er et hit, ikke mindst fordi I skal med en lille færge for at komme til haven. Øen er dog også forbundet til fastlandet med bro, så man kan kommer hertil med bil.
 Haven er fra 1889 og en del af oplevelsen ligger i den lille rejse, I skal på for at møde dyrene. Der er omkring 200 forskellige dyr og mange særlige planter også. Udover mange af de nordiske vilde dyr som rensdyr, ulve, ugler, har haven et særligt fokus på truede dyrearter. Der er både leoparder, tigre, løver og mange andre. Det er helt ok at medbringe egen madkurv, der er borde og bænke. Børn under 7 år er gratis og den zoologiske have har åbent året rundt.

5. Domkirken

Som en mægtig marengs tårner domkirken sig op på Senatstorvet midt i Helsinki. Den store trappe og pladsen foran indbyder ungerne til fangeleg og vejrmøller. Kirken i sig selv er ikke stor, så brug solskinnet til at nyde udsigten over byen og vandet. Bare vær der. Sørg for at have proviant med og måske noget læsestof, og giv så ungerne plads til at lege. Mor og far kan måske genkende pladsen fra filmene ”Doctor Zivago” og ”Gorky Park”, fordi pladsen og kirken kunne bruges som den perfekte russiske kulisse. Rundt omkring ligger nemlig andre russiske bygninger. Lad børnene spotte dem og forundres over guldet.

 

Fotos: 1) Vesa Laitinen, City of Helsinki 2) Yiping Feng og Ling Ouyang, Helsinki Marketing 3) Dorit Salutskij, Suomenlinna Governing Body 4) Jussi Hellsten, Helsinki Marketing 5) Mari Lehmonen, Helsinki Zoo 6) Jussi Hellsten

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.