Tøv ikke med at tage børnene med til Skotland, når I vil opdage naboen ude i Atlanterhavet. Landet er smukt, magisk og har masser af fortællinger.

Selvom Skotland ligger lige om hjørnet, er der en verden til forskel. Humoren, naturen, borgene og whiskyen. Flyv til Edinburgh, lej en bil og kør ud i landet med ungerne på bagsædet. Skotland er en skøn destination, hvis man har en aktiv familie. De store og smukke naturområder giver mulighed for oplevelser for hele familien, både hvis I vil i kontakt med naturen og de imødekommende skotter. Og så er der er masser af hyggelige gamle landsbyer, hvor I kan overnatte.

Her kommer fem gode udflugter ude i landet og tre i Edinburgh.

Udflugter på landet

The Famous Grouse – whisky for børn
Det er jo nok mest mor og far er tørster ved tanken om at besøge et destilleri. Og det behøver I ikke at springe over, bare fordi I har ungerne med. Kør langt ud i skoven og besøg The Famous Grouse, som er Skotlands ældste destilleri. Det er på engang et landligt og super-tjekket sted, hvor whiskyen destilleres og hele historien fortælles, så alle kan være med. Der er en stor interaktiv udstilling med film og gennemgang af fremstillingen af whiskyen. Formidlingen er meget børnevenlig. Naturligvis ender det hele med et slagtilbud på whisky og måske en smagsprøve. Køb en flaske med og nyd smagen af Skotland på hotelværelset, eller når I kommer hjem. Ungerne vil blive fascinerede af stedet og de gamle produktionsmetoder.
Find stedet: vest for Perth ligger den lille by Crieff, som er kendt for destilleriet, The Famous Grouse.
thefamousgrouse.com

St. Andrews – golf i Himalayas
Uanset om I spiller golf eller ej, er et besøg på St. Andrews et must. Man mærker ånden af golfspillende skotter og folk fra hele verden, som er kommet hertil for at spille på Old Course. Lad børnene mærke suset. Både af golfen og af vinden ude fra havet. Stedet er magisk. For at spille på Old Course, skal der reserveres plads op til et år i forvejen, samtidig skal man medbringe en anbefaling fra egen golfklub hjemmefra. Men vil I komme hjem med trumfen og sige, at I har spillet på St. Andrews, så lad køllerne konkurrere på Himalayas Putting Green ude ved West Sands.
standrewsputtingclub.com

West Sands Beach og fish’n’chips

Besøg de lækre hvide strande ved West Sands i St. Andrews. Skønne hvide strande, nogle af de reneste i verden. Mange lokale børnefamilier, unge og gamle elsker at komme ud til strandene, hvor I kan møde både heste og vilde kite-surfere. Der er masser af aktivitet. Tag bold eller frisbee med og giv den gas. Her i de vidde bredder skal I lade sulten melde sig  - og stille den med en gang fish’n’chips. Noget af Storbritanniens bedste fish’n’chip fås i området omkring St. Andrews. Og ungerne elsker det. En absolut nationalspise i den børnevenlige ende.
 Hvis I kører hele vejen rundt om halvøen Fife, vil I mange steder møde små havnebyer med fiskerestauranter.

Loch Lomond National Park

Nationalparken ligger ca. 60 km nordvest for Edinburgh. Store dele af skoven af dækket af eg og i dette stykke beskyttede natur, er der mulighed for at vandre, cykle, sejle i kano og dermed iagttage naturen på helt tæt hold. Tag kikkerten om nakken og find vandrestøvlerne frem. Her er egern, rovfugle, ugler, oddere, sæler og mange andre dyrearter. Hele familien kan også både fiske og bade. Nationalparken er enorm, og der er masser af mulighed for overnatning både på camping, bed and breakfast og hotel. Et fantastisk sted at bruge et par dage.
lochlomond-trossachs.org

Loch Ness

Dette er en lang tur ind i højlandet. Men måske drager uhyret i søens dyb. Magien er stor og dragende. Hvis I vælger den helt store tur rundt i Skotland, er Loch Ness naturligvis et must. Uanset om I tror på historien eller ej, så får I nok svært ved at holde øjnene fra søens overflade. Tænk nu hvis….myten lever, og I kan se mere på Loch Ness besøgscenteret. 
lochness.com

Tre musts for børn i Edinburgh

The Elephant House – for Harry Potter fans
Er ungerne ægte fans af troldmanden, ved de sikkert også at J.K. Rowling skrev sine første Harry Potter romaner på caféen The Elephant House i Edinburgh. Den hyggelige café emmer lidt af det skrevne ord, for her sidder byens studerende og noble herrer og skriver. Der er nu ikke meget i selve caféen, som sender tankerne til Hogwarts. Til gengæld er der åbent fra 8-22 (23 i weekender), så der er rig mulighed for at sætte børnene i gang med at skrive et par magiske sider.
elephanthouse.biz

Skotlands Nationalmuseum
Tag ungerne med. Alene bygningen åbner de barnlige og legende sanser. Store lyse gallerier viser Skotlands historie fra tidernes morgen over vikingetiden og videre op til i dag med enkelte afstikkere ud i verden. Udstillingerne indbyder ungerne til at deltage selv, enten ved at klæde sig ud, løse opgaver eller bygge modeller. Der er gratis adgang.
www.nms.ac.uk

Den uhyggelige tur i Edinburgh

Er ungerne store og til uhygge og krybende historier, og kan de i øvrigt forstå lidt engelsk, så er vandringerne rundt i det gamle Edinburgh oplagte. Real Mary King’s Close er de smalle gader, som lå under åben himmel for 400 år siden. Der var støv, folk og snavs overalt. Frygten for den sorte død skumlede i hver en lille gyde. Nu ligger Real Mary King’s Close under jorden, hvor myter og spøgelseshistorier hvisler fra øre til øre. 
En skikkelse i middelalder-forklædning tager jer med ind i området, hvor I kan lade fantasien løbe afsted med mord og spøgelser. I vil kunne se udgravninger, som understøtter historierne.

realmarykingsclose.com

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.