Lyset, luften, bjergene. Ungerne er ikke til at holde inden døre, når de kan løbe rundt mellem birketræerne og lege gemmeleg eller plukke bær. Vi besøgte området omkring Hallingskarvet ved Geilo, tændte bål og forelskede os i stedet.


Hytteliv om sommeren
Bed om godt vejr. Bare ikke regn i en uge. Slå så dørene op og lad familiens yngste løbe ud. Sæt sanserne fri og lyt til vinden i træerne og de små kilders rislen rundt omkring i skoven. Måske kan I følge lyden og finde en kilde, en fos, en å for enden af stien og springe fra sten til sten i den magiske skov af birk, fjeld, bregner og mos.

 I august er der blåbær. Og er I heldige, er det lige dér, hvor I bor. Sæt ungerne i stævne ved det små lave vækster og pluk de sorte bær. Pluk så mange, at I kan bage en blåbærtærte af dem, det er en vidunderlig oplevelse at spise sin egen selvplukkede kage.
 Hvis er meget heldige, kan I finde hemmelige steder med multebær, det gul-orange bær, som ligner brombær. De smager skønt.
Bål er et sikkert hit hos børn. Find en passende bålplads i nærheden af hytten. Er ungerne fyldt fem år, kan du godt lære dem at snitte med en lille dolk. Find pinde og snit dem klar til snobrødet sammen. Steg pølser, bag snobrød og grill nogle skumfiduser over gløderne. Bålmad er skøn mad, og når hår og tøj dufter af røg om aftenen, så ved man, at det var været en god dag.

Besøg hos de norske vilddyr
Norge har bjørne, elge, lækatte og masser af små geder i fjeldene. I ny og næ møder man en elg på vejen, men ellers ser vi ikke de vilde dyr. Derfor er det en stor oplevelse at se dyrene i en dyrepark. Midt ude i fjeldet ligger en lille oase, hvor geder i adstadigt tempo går rundt på stierne og ligger i solen, klar til en barnlig klappehånd. Og hvilket barn elsker ikke at klappe en ged? Der er godmodige heste, som må strigles og nusses på mulen. Og rensdyr, som dovent ligger og kigger. I det store bur, kan I få øje på elgen, det store kluntede skovdyr. Lossen, det eneste vildtlevende kattedyr i Norge, fjeldræv og forskellige fjeldfugle.
Der findes dyreparker mange steder i Norge. Vi besøgte Langedrag dyrepark ved Nesbyen, en skøn lille park, hvor man kommer rigtig tæt på dyrene.
langedrag.no

Tag op på sæteren
Når sneen ligger tungt over Norge, er mange veje lukkede. Men sommeren lukker dem op, mens smeltevandet fra tinderne risler ned gennem bakken. Overalt høres den dybe tone af gedernes klokker og masser af får går omkring og græsser. Vi besøgte Prestholtseter højt over Geilo og lige under Hallingskarvet. Et lille mejeri bag en stalddør laver den brune norske gedeost. Lad børnene kigge helt ned i gryden, hvis det kan lade sig gøre. Og smag sammen på osten, som klart smager bedst, når man er på fjeldet og luften er klar. Den er noget specielt. 
Det lille rødmalede sæterhus serverer pandekager og lejer senge ud, hvis man skulle bruge hytten, som overnatningssted for en vandretur. Små ben kan nøjes med at løbe i bakkerne, springe på tuerne og over bækken. Små hænder kan nusse en ged bag øret.
Klatrer I lidt højere op ad fjeldet, kan I være heldige at møde den evige sne. Det er ren magi at stå i shorts og lave snebolde. Ungerne elsker det.
Kig på kortet og find langrendsløbernes cacaohytter, og tjek om der findes en vandrehytte i nærheden.

Pister og løjper i sommerklæder
Et skiterræn er lidt specielt om sommeren. Langrendsløjperne bliver til stier i skov og fjeld, mens slalom-pisterne ligger rå og øde hen med store sten og grus. Tjek lifterne ud. Mange steder kører en enkelt stolelift om sommeren. Det er som en lille tur i Tivoli for de små. Stig på liften og lad jer løfte op langs bakkerne højt over jorden. Hvis børnene har stået på ski, vil de genkende turen og synes, det er så sjovt og mærkeligt, at der nu ikke er noget sne. Læn jer tilbage, hold fast i de mindste, mens liften tager fart og svæver op. Turen tager 5-10 minutter. På toppen stiger I af. Slår en lille lejr og hiver proviant op af rygsækken. 
Nogle steder er pisterne omdannet til cykelcross-baner, hvor modige og frygtløse unge fra hele Europa giver den gas på cykel nedad. Det er vildt at se på. Måske familiens teenagere tør og får lov.
Vi tog sommer-liften til tops i Geilo.
geilo.no

Sommer-aktiviteter
Udover at nyde naturen sammen med børnene byder feriestederne i Norge på mange aktiviteter for familien.

Cykeltur
Lej cykler til alle. Den mindst kan sidde i cykelanhænger, som også lejes ud mange steder. En 7-årig kan godt køre sin egen mountainbike, og de fleste kan godt tage en tur på 10 km. Med chokolade-pauser. Pak solcreme og regnbukser i rygsække, på med cykelhjelmen og så ud over bakkerne. Et skønt møde med naturen, hvor også små ben kan blive trætte.Kanotur
På søer og elve kan der lejes kanoer. Sørg for at tage ungerne med den dag solen skinner, og det er lunt. Ellers kan det blive en kold fornøjelse. Hvis vejret varmt nok, så læg til ved en bred på søen, og lad børnene soppe, svømme eller hvad de nu kan lide.

Fisketur

At fange en ørred sammen med mor eller far. Det er en stor oplevelse. Spørg de lokale, hvor ørreden eller laksen bor, pak så rygsækken og gå ud og fang den. Sammen. Stilheden og spændingen er en kombination, som de fleste børn nyder og husker.

Togtur
På strækningen mellem Bergen og Oslo, ligger en afstikker fra jernbanen. Det er banen til Flåms. Den regnes for en af Europas stejleste og kører gennem noget af Norges smukkeste natur. Fra stationsbyen Myrdal i 866 m.o.h er der ført spor ned til bunden af Aurlandsfjorden, hvor Flåms ligger. Turen er enestående, og har man tålmodige børn, som kan hygge sig mange timer i tog, så gør det. Det er en stor oplevelse. Tjek lokalt, hvordan I kommer til Myrdal og videre til Flåms.
Den stejle togtur tager ca. 45 min. ned og ca. en time opad igen.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.