Når italienerne åbner hjertet, lukker de hele familien ind. I det smukke toscanske landskab ligger de gamle gårde med stenmure, omgivet af olivenlunde og med udsigt over de runde bakker. Roen falder ind i familien. Børn i Byen flyttede ind på et lille landsted.

Er der pool? lyder det gentagende gange fra bagsædet af den lejede kasserolle. Og ja. Det er der. Og så er der en vidunderlig varme og stemning, som kun findes lige der under den toscanske himmel. Men det skal børnene jo selv mærke, før de kan forstå det.

Et hav af skilte flyver forbi ruderne i bilen. Lidt for mange faktisk. Bagnolo, Falciani, Sambuca. Vi er på vej syd på fra lufthavnen i Firenze. Omkring 30 kilometer, har vi fået at vide, så skal vi dreje fra. Skarpt. Og vi misser det i første omgang. Ungerne brummer.
Først da vi svinger ind ad den lille snoede grusvej, som skal føre os op til huset, begynder de at kigge ud ad vinduet. Der er jo både majs og solsikker, som står og kigger solen i øjnene. Noget løfter dem ud af den vrede venten på, hvornår vi er der…De griner.

Logi i tidligere kloster

De løber ind over gårdspladsen, som havde de været her før. De bare tæer finder vej til petanquebanen, over småstenene og ind under oliventræerne og til sidst ned til poolen. Og indrømmet: der er varmt på bakken, og vi voksne har stor forståelse for ungernes trang til en kølig dukkert. Vi skal nok få banket kulturen ind i dem i løbet af ugen.
Ud over poolen, så køler de gamle stenmure de varme kroppe, og sengene med store fjedre bliver flittigt brugt som både hoppeborg og tilflugt i siesta-timerne, hvor ingen solskærm hjælper. 
Fra de små vinduer på første sal dukker hovederne op med mellemrum og skuer ud over den italienske evighed. Så snart vi er installeret begynder kulturgaverne at rumle i mors og fars hoveder. Vi lægger slagplan for ugens udflugter. Toscana er jo et skatkammer af olivenolie, vine, mad, dufte, middelalder og gode historier. Kan vi få lidt af det hele, og kan hele familien få de største længsler indfriet?
Vi tog på tre udflugter. Resten af tiden blev vi ”hjemme”. Gik på marked i landsbyen  og købte duftende grønsager og kraftfuldt kød, plukkede krydderurter langs vejen, lavede det lækreste italienske mad, gik tur i olivenlunden, drak kaffe på det lokale torv, spiste is og spillede petanque. Og selvfølgelig plaskede i poolen.

Ugens udflugter i Toscana
San Gimignano

Middelalderlandsby i 324 meters højde. San Gimignano har velbevarede bymure og 13 tårne på muren. Lad ungerne se byen i silhuet fra en anden bakketop, måske kan I se den fra jeres hus. San Gimignano havde i Middelalderen i intern strid kørende mellem byens velhavende familier, hvor det gjaldt om at bygge de højeste og flottede tårne. Da byen var på sit højeste, var der 72 tårne, nu er der 13 bevarede tårne tilbage. Gå op på bymuren og tæl dem.  
Besøg byen en tidlig morgenstund, og slå jer ned på den lille plads midt i byen. Der fås den skønneste italienske kaffe, croissanter og friskpresset appelsinjuice. Lad børnene løbe i klip-klappere rundt på den stille plads, mens byen vågner. Måske når de endda lige at kaste et par mønter i ønskebrønden. San Gimignano har masser af shopping, især i lædervarer.

Siena og middelalderen
Brug en dag på at besøge denne perle. Ungerne vil elske historien om de mange kvarterer, som har kæmpet mod hinanden siden 1656. Byen er inddelt, så hvert kvarter har sit vartegn. Hesten, skildpadden og de 15 andre. Hold øje med i små skilte inde i gaderne, som indikerer, hvem der ”ejer” kvarteret. Lad børnene udse sig en favorit i byens kamp, og find det tilsvarende flag hos en af souvenirhandlerne. Dem er der masser af omkring den store plads foran rådhuset, som jo i arkitektur har inspireret til udformningen af Københavns Rådhus. Tjek det inden I tager hjemmefra. Pladsen er formet som en muslingeskal og har masser af caféer med tårnhøje priser. Men et skønt sted at hænge ud, mens ungerne løber rundt på pladsen med deres favorit-flag.
Siena har også en fantastisk katedral, som er et besøg værd med familien. Den er stribet i hvid og sort marmor og bygget i 1200-tallet.

Palio i Siena
Der er hvert år to hestevæddeløb i Siena, et i juli og et i august. Her er byen på den anden ende. Til gengæld også et fantastisk inferno af festlighed, middelalder og heste. Det finder sted på pladsen, som er omdannet til en arena i grus og støv. Løbet er i centrum, men rundt omkring er der flagopvisninger og parader hos de forskellige rivaler. Tjek datoerne hjemmefra.

Det skæve tårn og en grotte
Er det skæve tårn i Pisa værd at køre efter? Det er i hvert fald fascinerende for både børn og voksne, men måske er det klogt at gøre besøget til en del af en større tur. Se tårnet om morgenen, spis morgenmad i Pisa og kør videre til grotten lidt længere nord på. La grotta del vento ligger ca. 60 km nord for Pisa. Der er både 1, 2 og 3-timers ture ind i grottens kølige og dybe indre. Husk varmt tøj. Magien er stor blandt stalaktitter og stalagmitter, vandløb og mørke gange.
http://www.grottadelvento.com/ENG/grotta.aspx

Maden
For at få rigtig italiensk mad, medbragte vi kogebogen ”Sølvskeen”. Valget af middagsret gik på tur, så vi kom vidt omkring i trøfler, oliven, tomater og sort pasta.

Rejsen til Toscana
Fly fra København til Firenze, søg billetter på momondo.dk
. Kør i egen bil. Der er ca. 1700 km.

 Hvor finder vi en gård?
 Der er masser af klostre og vingård i Toscana. Store, små, med og uden pool. De fleste ligger vidunderligt under den varme sol mit i det italienske hjerte.
http://www.villacasa.dk
http://dk.agriturismo.net/
http://www.localliving.dk
http://www.danitalia.com/da/

Tjek også følgende artikler
Romer i nogle dage

Rhodos bag facaden

Dejlige Dubrovnik med børn