Man kan bruge uger i Island, og man tage en smagsprøve på bare tre dage. Islands natur er noget af den vildeste, du kan vise dine børn. Når man træder ud i Island, kan man hurtigt få fornemmelsen af, at selveste jorden er født ud af sprækkerne på øen. Ikke mindst børn mister pusten, når de møder gejser, vandfald og varme bade. Det er vildt. Tager man tre dage med base i Reykjavik, kan man nå vidt omkring.


Dag 1: Blå lagune, tørret fisk, kirke og klejner
Lad Den Blå Lagune åbne jeres sanser. Den ligger tæt på lufthavnen. Turistmagnet ja. Men ikke desto mindre en oplevelse, både børn og voksne forundres over og aldrig glemmer. Det varme vand bobler op fra undergrunden, luften emmer af svovl og friskhed, sanserne udfordres og ømme muskler masseres under små vandfald. Området er indrettet med pool, barer, broer og tunneller. Vandet er hvidt af kisel, så badevinger til de små er obligatorisk. De lånes på stedet. Oplevelsen er stor, så læg håndklæder og badetøj øverst i bagagen og kør direkte derhen. 
Den Blå Lagune ligger ude i lavamarken, som er sort, gold og stenet. Sørg for at have de gode sko eller støvler på og så gå lidt ud i marken og snus luften ind. Salt og svovl blander sig i næseborene. Og åbner I næseborene endnu mere på køreturen gennem lavamarken, kan en skarp lugt af tørret fisk måske snige sig ind. Sker det, så find vej til de øde stativer med fisk, der hænger til tørre. Det er flyttet langt udenfor byen på grund af lugten. Men tag børnene med helt derhen og kig, lugt og snak om den islandske specialitet. På en gang stinkende og magisk. 

Er I tilbage i Reykjavik om eftermiddagen, så vær turister for en stund. Der er mange ting at se i byen, men er tiden knap, så køb en pose islandske klejner hos en bager og gå op til Hallgrimskirken og nyd smagen af tradition og udsigten over hele byen og havet oppe fra tårnet.

Dag 2: Gejser, vandfald og jordskælv
Tag en dagstur rundt på de tre store naturseværdigheder. Sørg for at have god proviant til køretur og pauser.

Første stop: Strokkur. Man tror det er løgn. Der er et kogende hul i jorden og med et rejser gejseren Strokkur sig 25-30 meter op i luften. For mange børn er dette mødet med det helt usædvanlige. Overraskelsen, gispet, chokket. Enhver bliver overvældet af denne vandsøjle. Sørg for at have styr over vindretningen, så I ikke bliver stænket af det varme vand. Gejseren springer som regel med nogle minutters mellemrum.

Næste stop: Gullfoss, som er det enorme vandfald, hvor vandet styrter ned i en dyb kløft. De fine vanddråber er overalt i luften, regnbuer snor sig, og larmen er brusende og dundrende. Gullfoss er fascinerende og dragende, og både børn og voksne kan stå længe og lade blikket forsvinde ned i bruset.
 Er man ikke mæt af indtryk, eller er det frokosttid, kan det anbefales at finde restauranten på den øverste parkeringsplads. Den serverer en fin traditionel lammesuppe, som stort udkonkurrerer en kedelig burger. Det er også for børn.

Tredje stop: Thingvellir, som ligger lige der, hvor kontinentalpladerne ramler sammen. Har I snakket om jordskælv, kan det være ret overvældende at se det tydelige skred i landskabet. Thingvellir var også vikingernes tingsted, så her støder geologi og historie sammen. Da Island blev uafhængigt af Danmark i 1944, mødte mange tusinder islændinge op på her på tingsletterne, hvor republikken blev proklameret. Hele området ligger smukt med udsigt til Islands største sø.

Dag 3: Morgenbad, jomfruhummer og ridetur

Blev børnene lidt trætte af køreturen i går, så start denne dag med i et morgenbad i Laugardalslaug i Reykjavik. Selv i regn og sne er det vidunderligt at svømme og lege i de varme udendørsbassiner. Svømmebadene i Island er opvarmede af vand fra undergrunden og altid lune. Laugardalslaug åbner kl. 6.30 på hverdage, så man kan nå både vandrutchebane og spa, inden solen står op. Der er varme, dampende samtalegryder til voksne og legebassiner til børnene. Sørg for at have picnic-morgenmad med inde fra byen. 
Efter et par timer i de varme bade under åben himmel, kan alle nok klare en køretur mere – ud for at møde de islandske heste. Hele vejen langs hovedvej 1 ligger små gårde, hvor man kan få ungerne på hesteryg. Book en time hjemmefra, så I er sikre. De islandske heste er små, venlige og også bestemte. Brug tid omkring stalden og hestene, måske er der også kattekillinger inden for rækkevidde.
Er det blevet tid til frokost, kan hele familien med stor fornøjelse tage en bid af Atlanterhavet. Lyserøde jomfruhummere vælter ind med fiskerne hver dag. De kan spises rå på havnen i Thorslakhöfn, hvis man er heldig at møde en flink fisker. Hvis familien er gourmand, kan I smutte forbi den lille sorte barak på kanten af havet i Stokkseyri, der får man en serveret en kasserolle af nykogte jomfruhummere. En gave til smagsløgene. Bestil bord hjemmefra. Mens mor og far drikker kaffen færdig, kan ungerne løbe ud på diget og springe på stenene på kanten af havet.


Barnlige tips
Køb en app, der rapporterer jordskælv i området, f.eks. earthquake
.
Spis islandsk slik: lakrids overtrukket med chokolade. Fås i kiosker og supermarkeder.

Rejsen til Island
Fly: tjek momondo.dk og travelmarket.dk
Hoteller i Reykjavik: tjek hotels.com

Udlejningsbil
4-hjulstræk er ikke nødvendig, med mindre man bevæger sig op på Hekla eller lignende.

Fakta
Flyveturen tager 3 timer.

100 islandske kroner koster ca. 6 danske kroner.
Juli og august er normalt de varmeste måneder med en gennemsnitstemperatur på ca. 10 grader.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.