Berlin sætter sanserne fri, åbner øjne, ører og smagssans både for voksne og børn. Der er legepladser, zoologisk have og monumenter, alle med en snert af barnlig appel til hele familien, og en historisk vind, der blæser. Og det er så nemt at komme til Berlin, at man næsten ikke kan lade være.


Når man rejser med mindre børn i Berlin er det rart at kunne opleve byen i det kvarter, man bor i. At kunne gå rundt om hjørnet, føle sig hjemme og samtidig være opfyldt af rejsestemning. Prenzlauer Berg er byens børnerigeste kvarter, og der er mange legepladser og børnevenlige spisesteder. Et godt sted at have base. Herfra er det nemt at tage udflugter til den anden ende af byen.

Prenzlauer Berg

Kvarteret ligger i det gamle Østberlin og har haft stor tiltrækning på børnefamilier. Der er hipt, flippet, afslappet og hyggeligt. På Kastanienallee kan man bruge timer på blot at lege, spise og små-shoppe. Bierstuber og kebab-steder blander sig med øko-barer og fjollede designbutikker.

 Kollwitz Platz er en oase. Der er masser af fine legepladser under træerne. Mor og far kan spise færdig i ro og mag på caféerne lige overfor, mens børnene giver sig i kast med rutchebaner og karruseller. Der er mange hyggelige restauranter og caféer på pladsen, og så er der også marked hver torsdag og lørdag året rundt. Her sælges både friske madvarer og ting og sager. Butikkerne i Prenzlauer Berg er sjove og skæve og sætter et originalt fodaftryk på dagene i Berlin. Berlinerne bor og lever her, og der er god stemning.

Mauerpark
Den store park, Mauerpark, hvor den forhadte Berlinmur engang stod ligger i gåafstand fra Kastanienallee. Et oplagt sted for familier med børn. Tyskerne mødes her til boldspil, grill og fredagsøl. Det er fri leg under åben himmel i det lidt rå, tidligere ingenmandsland. Brudstykker af muren står tilbage, naturligvis også et besøg værd. 
Tag tæppe og proviant med. Der ligger et lille museum ved Check-point Charlie, måske en forældre og de ældste børn skulle slå et smut forbi der.
  
Volkpark Friedrichshain
En af Berlins skønneste parker. Den ligger også i Prenzlauer Berg. Parken har tre store legepladser, vandfald man kan plaske i, fascinerende mindesmærker, statuer, eventyrlige figurer. Der er skaterpark for de større børn og masser af bænke og små steder, der sælger pølser og caffé latte.

Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Mindesmærket for de myrdede jøder under 2. verdenskrig er en 19.000 kvadratmeter stor beton-skov af tusinder af søjler. I sig selv uhyggeligt, men ikke desto mindre et spændende sted at sætte eftertænksomme voksne i stævne med energiske børn. Der kan løbes, listes og fares vild blandt søjlerne, som efterlader en stemning af forstenet og koldt landskab. Fascinerende arkitektur af Peter Eisenman, som kan betragtes fra alle vinkler og indtages med nysgerrighed og alvor. Der er fri adgang til monumentet døgnet rundt. 
Under mindesmærket er et info-center, som kan besøges, hvis ikke børnene er for små. Her bliver Holocaust beskrevet, som man bliver helt stille i hjertet. I info-centeret er alderskravet er 12 år. 
Brandenburger Tor ligger lige ved siden af og skal naturligvis kigges på.

Zoologisk Have i Tiergarten

Berlins zoologiske have er en halv dag værd. Den ligger i et hjørne af den enorme Tiergarten. Haven er tæt af træer og buske, og man glemmer helt, at man er midt i storbyen. Er skønt sted at trække vejret ind sammen med børnene, mens elefanter, farverige fugle, krybdyr, dødningehovedaber – som Pippis Hr. Nilsson og mange flere lever deres liv foran øjnene. I haven kan I også møde den sjældne panda, som i nuttethed slår mange andre dyr. Berlin Zoo er en af Tysklands største zoologiske haver og har meget fine faciliteter til dyrene. Og til børnene. Der ligger en skøn legeplads, som udfordrer både balance, mod og motorik. Der er både karrusel og hængebroer. Et fint sted til frokostpausen. Måske frister de lækre kager i caféen overfor. Berlin Zoo ligger lige ved togstationen Bahnhof Zoo, som I måske husker fra filmen Christiane F.


Gedächtniskirsche
Kirken var med garanti en del af tyskundervisningen, da mor og far gik i skole. Kirken ligger lige syd for den zoologiske have. Tag børnene med derhen og fortæl historien, gå ind og mærk kontrasterne mellem det gamle sønderbombede tårn med bevaret mosaik i gulvet og den moderne del med de blålige glasmosaikker, som får lyset til at danse. 
Pladsen rundt om kirken er et lille åndehul i et fortravlet Berlin.


En dukkert i Berlin
Der findes masser af strandbarer i Berlin. Blandt andet ved Badeschiff ved floden Spree, tæt ved bydelen Treptow. Svømmebassinet ligger ude i floden. Om sommeren er der sand og strand og poolen er i fri luft. Om vinteren er poolen overdækket og kan være en eventyrlig oplevelse for barnlige sjæle. Anlægget ligner tre store lysende pontoner, der flyder på vandet.

Hvor bor man:

Lej en lejlighed. Mange danskere har lejlighed i byen, som de gerne lejer ud for nogle dage. Det er rart og bekvemt, når man rejser med børn. Man kan lave mad selv og tage middagshvil, når som helst.

Rejsen:
I egen bil lidt over 6 timer inkl. færge Gedser Rostock.
Fly tager 1 time i luften.
Tog tager knap 7 timer.
Tjek altid særlige tilbud.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.