Bogen ”Fredriks Flyverdragt” er et bud på en bog, der forsøger at skabe en moderne fortælling, som dykker ned i klassiske bibelhistorier. Meningen har været at skabe et link mellem de store skabelsesfortællinger fra kristendommen til en nutidig dansk hverdag. Fortællingen er skrevet som et samarbejde mellem en sognepræst og en musiker/skuespiller. Den er flot illustreret med store, detaljerede tegninger, man kan fordybe sig i, mens man nyder højtlæsningen.

Første tanke er, at det lyder spændende; skønt med et alternativ til børnebibelen. Desuden er bogen akkompagneret af en cd, der skal underbygge bogens univers.

Handlingen i bogen er centreret omkring Fredrik, en dreng i skolealderen, hvis familie er ved at flytte fra byen til landet. Midt i dette kaos flygter Fredrik ind i sin gamle flyverdragt, som af uvisse årsager kan flyve tilbage til bibelske historier, hvor han skal forstå den dybere mening med livet.
Hvorfor flyverdragten kan flyve, og hvorfor den kun kan rejse tilbage til gamle dage med bibelfortællinger (og ikke fx til en slikbutik eller Legoland) forbliver et mysterium.

Bogen virker dog usammenhængende og gaber over for mange historier og dilemmaer. Det er, som om bogen vil en masse, men desværre ikke formår at komme i dybden med noget af det. Og den cd, som skulle underbygge bogens univers, hænger ikke helt sammen med handlingen. Der er da et par sange, der tydeligt refererer til bogens historie, men hvordan ”Se nu stiger solen af havets skød” og ”Giv os julefred” skal hænge sammen med bogen, kan man kun undre sig over.

De steder, Fredrik besøger i bogen, refererer til klassiske fortællinger fra bibelen. Kender børnene ikke noget til disse fortællinger, virker det bare virkelig mærkeligt, og som om der slet ikke er sammenhæng i fortællingerne mellem Fredrik og biblen.

”Fredriks Flyverdragt” er oprindeligt et teaterstykke med musik, som umiddelbart virker mere tillokkende end bogen. Måske er bogen tænkt som en døråbner til universet bag ”Fredriks Flyverdragt, men i stedet fremstår den som en række usammenhængende fortællinger.

Det skinner efter min mening også lidt for meget igennem, at bogen er skrevet til en målgruppe, der har et dybere kendskab til bibelfortællinger end den gennemsnitlige dansker har i dag.

Undertegnede foretrækker derfor stadig børnebibelen frem for ”Fredriks Flyverdragt”, hvis det er tid til en omgang bibelske fortællinger.

”Fredriks Flyverdragt” af Esben Nyholm og Henrik G. Lund, illustrationer af Camilla Fjermestad Lang. Udkommet på Bibelselskabets forlag. Pris: 129,95 kr.