Familien er samlet ved bjergets fod. De hvide pister slanger sig, og alle glæder sig. Mor og far har stået på ski i årevis og vil elske at glide over bjergsiderne sammen med familiens unge debutanter på ski. Så hvordan lærer de kunsten? Ifølge de professionelle skifolk er der kun en vej: skiskole. Vi har set nærmere på, hvad skiskolen er. Hvorfor sende børnene på skiskole?
Selvom den 5-årige debutant har forældre, som i årevis har kørt pisterne i bund, skal mor eller far ikke selv undervise barnet i skiløb. Børnene har meget mere ud af at møde skilærere, som bruger metoder, der passer perfekt til børn. Og børn elsker at lære sammen med andre børn.
 Undervisningen foregår oftest ved leg og øvelser og kun få ord. Som forældre synes du måske, at børnene bliver instrueret for lidt. Men tag den med ro: gennem leg og demonstrationer af teknikkerne forstår barnet lettere, hvad det skal gøre. Eksempelvis er en flyvemaskine med lyd nemmere at forstå end en forklaring om tyngdepunkt og vægtfordeling. Og mange steder hedder skibremsen pizza, hvilket skaber et billede af, hvordan skiene placeres.

Hvornår er barnet klar til skiskole?
Man kan give sine børn ski på, så snart man selv er klar til det, men de fleste steder skal barnet være fyldt fire år, før det kan gå på skiskole. I Norge kan man sagtens se både to- og treårige suse af sted med deres forældre, men de er jo også født ind i det. 
Når man siger fire år på skiskolen, hænger det sammen med, at motorikken skal være udviklet og styrken i benene stor nok til at kunne bremse. Barnet skal selvfølgelig også være klar til at forlade mor og far et par timer. Hvis der fældes tårer, hænger det oftere sammen med generthed end egentligt savn. 
Er barnet 10-12 år og nybegynder findes der også en skiskole, der passer. Hvis man er et par stykker, kan det for de store børn også være en god idé at tage en privatlærer i nogle timer.

Hvordan forberedes børnene på skiskole?
Skibarnet skal være klædt ordentligt på. Skitøj skal være varmt og vindtæt. Men man behøver ikke at købe det dyreste. Bare purken ikke står og fryser.
 Fortæl barnet, at det er ok at være genert, det er de andre nok også. Fortæl også, at det er ok, at man ikke forstår alt, der bliver sagt – bare gør som de andre.
 Nogle har stor glæde af et se en ski-dvd inden ferien. 

Tjek: Forældrenes attitude
Du skal lade være med at blande dig. Så snart barnet er overgivet til skilæreren, så skynd dig væk. Nyd dine timer alene på pisten. Barnet kan blive ked af at få øje på mor eller far, selvom der ingenting er i vejen. Når du selv tror på, at skiskolen er det bedste for dit barn, så tror barnet også på det. Efter skiskolen har du nogle timer til at nyde bakken med børnene, så lyt til dem og bak dem op i det, de har lært.

Hvilken skiskole er bedst?
Sørg for at vælge et skiområde, som er børnevenligt. Der skal være babybakke og slæbe-tallerkenlifter til de mindste. Så er skiskolen sikkert også i orden. Men for nogle virker det mere tilgængeligt, at skilæreren taler et nogenlunde forståeligt sprog, herunder svensk eller norsk. Det er vigtigt, at skilærerne har pædagogisk sans og indlevelsesevne. Flere af skiskolerne i Sverige og Norge bliver rost for netop det. Flere steder i Alperne findes der danske skiskoler.

Skiskole – hvor længe?
Mange skisportsteder tilbyder skiskole fra mandag og tre dage frem. Typisk ligger undervisningen fra tidligt om formiddagen og varer ca. to timer. På tredje-fjerde dagen er barnet sandsynligvis en relativ kompetent skiløber, som vil kunne følges med resten af familien rundt i terrænet. Ellers kan man booke et par privattimer.

Hvad med udstyret?

Det kan sjældent betale sig at købe skiudstyr, fordi børnene vokser fra det. Lej ski og støvler på stedet. Støvlerne skal passe, og hvis ikke de gør det efter et par dage, kan man gå ind og bytte dem. Børn vil gerne have stave, men vent med det indtil de grundlæggende skiteknikker er på plads. Flere steder er det lovpligtigt for børn at stå med hjelm. Den kan også lejes. Skiskole for de dygtige børn og unge 
Selvom man har stået på ski i mange år, kan det være en god idé at tage nogle dage på skiskole. Eller et par timer med lærer. Motorikken ændrer sig, og ekstra undervisning kan være med til at sikre et endnu bedre og sikrere skiløb.

Tilmeld dig Børn i byens nyhedsbrev og få de bedste oplevelser for børnefamilier serveret i din indbakke hver eneste uge. Følg også Børn i byen på Facebook og Instagram.